Tokajban találkoztak a népfőiskola program résztvevői

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága szervezésében Népfőiskolai hálózati műhelymunka-sorozat indult, amelyre a Bedekovich Népfőiskolai is felkérést kapott. Tíz népfőiskola képviselteti magát hónapról hónapra. A februárban kezdődő projekt első állomása Nagybarcán volt. Másodszor március 4-én, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola bemutatkozására érkeztek Tokajba a szakemberek.

A hálózat találkozóját megtisztelték jelenlétükkel Bodonyi Csaba és Rudolf Mihály Tokaj város volt és jelenlegi főépítészei, Posta György Tokaj város polgármestere, a térség országgyűlési képviselője, valamint Tirts Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelő főigazgató-helyettese.
A szakmai találkozón kiderült, hogy a helyi népfőiskolát konzorciumi összefogásban működteti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tokaji Csoportja, a Tokaji Országzászlóért Egyesület és a Tokaji Várbarátok Köre Egyesület. A tokaji Népfőiskola programja az ismeretterjesztő programok szervezésén, a felnőttképzési és szakképzési programokon, valamint a Kárpát-medencei kitekintésű programokon, nyári szakmai, foglalkoztató, kultúraközvetítő táborok szervezésén alapszik.

A találkozó gazdag szakmai programot kínált. Neves személyek tartottak bemutatót Tokaj városáról. Dr. Simon Csaba a Tokaji Országzászlóért Egyesület elnöke betekintést nyújtott a Tokaji Pap Miklós Népfőiskolát működtető civil szervezetek munkájába. Ezt követően Demjén Szabolcs, a Tokaji Múzeum történészének Tokaj rövid története című előadását hallhatták a résztvevők.

Az ebédet követően a településen élő szakemberek mutatkoztak be és tájékoztatták a résztvevőket az intézményeik működéséről. A Borok Háza vezetője Dévald István, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács igazgatójaként bemutatta a 23 települést magába foglaló Borvidék működését, tevékenységét. Terveik: a tokaji Kopasz-hegy kerékpárútjának körbe kiépítése, Rákóczi vár rekonstrukciója, gyaloghíd építése, Bodrog parti sétány kialakítása s a térségben templomfelújítások. Jantyik Zsolt a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, Hajdú-Bihar megyei Értéktár Bizottság elnöke értékes gondolatokat osztott meg a hallgatósággal. Azt is megemlítette, hogy a népfőiskola eszmeiségével, a gyakorlati praktikákkal a Magyar Népfőiskolai Társaság tagjai, többek között Ács Sándorné (Mezőföld Népfőiskolai Társaság, Hantos) „fertőzte” meg.

Délután a hálózat tagjai megismerkedhettek Tokajban élő és alkotó képzőművészekkel. Huttkay Tímea végzettségét tekintve közgazdász, de tanult szakmáját elhagyva hobbiját fejlesztette ki annyira, hogy elismert szakemberként, ismert bútorfestőként jegyzik. Makoldi Sándor helyi szobrász „Pap Miklós tanár, Makoldi Sándor festőművész hagyatéka” című előadásában ismertette a család „szellemi” örökségét. Az esti órákban borkóstolóval egybekötött vacsora megalapozta a hangulatot a kötetlen, baráti beszélgetéshez, Magyar Katalin a Hangavári pincészet borásza tartott a Tokaji boraiból kóstolót. A Pincészetet Hudácskó János és felesége, Magyar Katalin alapította 1975-ben, ma egy családi vállalkozást képvisel. A vacsorát követően Dr. János István főiskolai docens nem mindennapi előadással lepte meg a hallgatóságot: Érdekességek a Tiszántúl történeti embertanából címen.

A program másnap városnézéssel folytatódott. A Tokaji Országzászló teret, a Szerelmi pincesort, a két múzeumot tekintették meg a meghívottak, majd a nap zárásaként ellátogattak Hudák „Donga” István  kádármester műhelyébe. A népfőiskolák képviselői sok élménnyel, szakmai tapasztalattal tértek haza a Hegyaljáról. A következő szakmai találkozó helyszíne Salgótarján lesz.

Forrás: https://nmi.hu/megyei-iroda-hir/tokajban-talalkoztak-a-nepfoiskola-program-resztvevoi/
Közreadta:
Kovács Béláné Pető Magdolna

A tartalom érvényessége: 
2020/03/16, h - 17:00 - 2020/04/12, v - 17:00