Népfőiskolai hírek - 2020. május

A korábban meghirdetett, az első és második negyedévre tervezett népfőiskolai programok megvalósítása – kiállítások, díjazások, műhelymunkák, helyi termékek piaca – tekintettel a kialakult helyzetre, módosulnak. A felhívásokra érkezett alkotásokat, pályaműveket köszönjük s kérjük a türelmüket a bemutatásukhoz – előzetesként virtuális kiállításokat tervezünk. Kérjük kedves olvasóinkat kísérjék figyelemmel a közösségi médián közzétett híreinket.

Korhatártalan akadémia

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság egy éven át a „Korhatártalan Akadémia - Bedekovich hagyományok és innováció Jászfényszarun és térségében“ projekt keretében szervezte programjait. 2019 őszén beadásra került a záró-beszámoló és kifizetési kérelem, amelyre 2020. áprilisban érkezett visszajelzés. A tájékoztatás szerint a korlátozások miatt helyszíni ellenőrzésre később kerülhet sor, így a projekt zárás elfogadására is később lehet számítani.

Bedekovich tárlatok

Az idősebb komori Bedekovich Lőrinc munkásságát virtuális kiállítás keretében is bemutatjuk a népfőiskola közösségi oldalán.

A Madárlesen a Jászságban című fotókiállítás Kunhegyes, Kecskemét, Nagyvárad helyszínek egyeztetése folyamatban van, addig is néhány képpel, tárlatkísérő szöveggel kerül bemutatásra.

Gyökereink kiállítási anyag válogatása 15 év után ismét megtekinthető a Szent Erzsébet Közösségi házban, Jászfényszarun. A tárlat képeiből válogatva virtuális kiállítás keretében is megemlékezünk a „Gyökereink - Jászfényszaru a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével" című könyvbemutatóról és a fotókiállításról. Az eseményre 2004. november 19-én került sor.

Gyermekrajz és fotópályázat

A Bedekovich Emlékévhez kötődően a Népfőiskolai Társaság gyermekrajz és fotópályázatot hirdetett ÉLETTÉR-KÉP 2020 címen. Felhívás megjelent a decemberi lapszámban, olvasható a népfőiskola honlapján – www.bedekovich.hu . A beérkezett pályaművek on-line értékelésre kerültek. Az alkotások díjazásáról, a kiállítás időpontjáról a későbbiekben értesítjük az érintetteket.

Régimódi történet - Felhívás családtörténeti anyagok gyűjtésére

A Jászfényszaruhoz kötődő régi fényképeket s annak történetét, amely egy-egy eseményt megörökítve a családról, a közösségről szól – jelenleg digitalizáljuk. Célunk a településtörténeti gyűjtemény gazdagítása egy családtörténeti kiállítással. A kiállítás várható időpontjáról a későbbiekben értesítjük az érdeklődőket.

Magyar Népfőiskolai Társaság

A Magyar Népfőiskolai Társaság tavaszra tervezett programjai (előző lapszámunkban közzé tett események tervei) később kerülnek megvalósításra. Az elnökség szeretné folyamatosan kapcsolatot tartani az MNT tagszervezeteivel. Ennek ma, a karanténba zárt országban egyetlen módja van: email-ben jelentkeznek az elnökség és a Tanácsadó Testület tagjai, hetente küldenek levelet a tagság számára, amelyeket folyamatosan közzé teszünk a Bedekovich Népfőiskola facebook oldalán. kérjük, kísérjék figyelemmel.

Műhelymunkák

Az Értékőrzők Műhelye tematikus programok (Hunnia csipke készítése 6 alkalommal, „Fay-inn” családi vállalkozás, kézműves szappankészítés) megvalósítása után virtuális téren tevékenykedünk.
További javaslat előkészítésén dolgozunk a megyei értéktárba történő felvételéhez.

Több hónapos gyűjtőmunkát követően JÁSZFÉNYSZARU TÖRTÉNELMI ARCKÉPCSARNOKA címmel egy bemutató sorozat, kiadvány előkészítésén dolgozunk. Jelenleg 20 személy került kiválasztásra, akikről folyamatosan bemutató anyagot közlünk. A feltáró munkák eredményeként bővülhet a bemutatásra kerülők száma. A kiválasztott személyek Jászfényszaru híres szülöttei, hosszú ideig lakói, akik már nincsenek közöttünk, de akikre a tevékenységük révén mi, jászfényszarusiak joggal büszkék lehetünk. S hogy kik is ők? Részben már olvashattunk is róluk, dr. Farkas Kristóf Vince, dr. Kiss Dávid Sándor írásaiból, vagy a városi könyvtár helytörténeti blogján. Bízunk abban, hogy a kutatásaink eredménye hozzájárul az örökségünk megismeréséhez s a kedves olvasó is kedvet kap egy kis helytörténeti kutatáshoz, virtuális (és valóságos) kiránduláshoz. A következő lapszámokban az alábbi személyeket mutatjuk be: AKANTISZ VIKTOR, ID. KOMORI BEDEKOVICH LŐRINC, Ifjabb KOMORI BEDEKOVICH LŐRINC, FÁBRY DEZSŐ, DR. GERGELY ZOLTÁN, KISS   A.   FERDINÁND, DR. KISS A. FERENC, KISS JÓZSEF, LANGÓ NÁNDOR, LÁSZLÓVÁRI MARGIT, MARÓTI ISTVÁN, VEREBÉLYI MARZSÓ IMRE, MIRKOVSZKY GÉZA, PALÓCZ SÁNDOR, PENCZNER PÁL, RAJCHER ENDRE, SERESS IMRE, SZAKÁCS JÓZSEFNÉ MÉSZÁROS MAGDOLNA, SZABÓ VENCEL, TÖRÖK LŐRINC.

Házaspárok Útja

Három éve már, hogy felejthetetlen családi napon vettünk részt. A Balaton-felvidéki hegyek aljában a Schönstatt központ munkatársainak meghívására a népfőiskolai társaság és az egyházközség tagjainak delegációjaként jubileumi napon vettünk részt. Akkor, július 1-jén múlt tíz éve, hogy Bíró László püspök Óbudaváron megáldotta a Schönstatt-központ mellett kialakított, tizenöt állomásos Házaspárok útját. A jubileumi családnapon Pál Feri atya előadása után több százan járták-elmélkedték végig az utat. S az idén, nem volt véletlen, hogy egy budapesti konferencián ismét találkoztunk a programfelelőssel Karikó Évával. Az élet bölcsőjének, a házasságnak útján virtuálisan haladunk végig, bemutatva azt s egyben elmélkedésre, kirándulásra invitálva az olvasót. Kérjük, tartsanak velünk.

Közösségi oldalaink

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság facebook közösségi oldalán folyamatosan láthatóak a népfőiskolai események. Az aktuális információkat feltöltjük a „Heted hét határon … nyári tábor” és „Korhatártalan Akadémia – Iker2 Jászfényszaru” csoportokba. A „Manóműhely Jászfényszaru” facebook csoport munkájához a felületre is feltöltjük a kisgyermekes családoknak javasolt ötleteket (köszönjük az adminisztrátori hozzáférést is). Mindezeket az előző évi projekttevékenység folytatásaként is tesszük. A népfőiskolai és magán közösségi oldalakon megosztjuk mindazt az ismeretet, tudást, amelyhez mi is hozzájutottunk - s ezért is tettük nyitottá a Korhatártalan Akadémia facebook csoportunkat – kérjük, hasznosítsák, adják tovább ismerőseiknek, köszönjük, hogy figyelemmel kísérik, kedveléssel, megosztással népszerűsítik oldalainkat. Hitvallásunk, amelyet még a kezdetekben megfogalmaztunk: „A mai Magyarországon a népfőiskola nem csupán egy a felnőtt neveléssel foglalkozó intézményforma, nem csak egy célorientált közösség, hanem a demokrácia műhelye … a Társaság azzal az elhivatottsággal jött létre, hogy segítse a helyi közösségek szerveződését, teret biztosítson a művelődéshez, az élethosszig tartó tanuláshoz.”

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság köszönettel kéri minden tagját, hogy az aktuális elérhetőségeit (levélcím, telefon, e-mail) szíveskedjen eljuttatni az info@bedekovich.hu címre, sms vagy a közösségi média messenger üzenetén (aktív facebook oldalak: Korhatártalan Akadémia; Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság; Kovács Béláné Pető Magdolna). A címlista frissítése az éves közgyűlés „virtuális megtartása” miatt vált aktuálissá.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2020/05/17, v - 17:00 - 2020/06/16, k - 17:00