Népfőiskolai hírek

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság 2022. áprilisi – május – június eseményei

Edelényben a Bedekovich kiállítás

Újabb felkérést kaptunk. Id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeiből nyílt válogatás tavasszal az egri Líceumban – EKKE Tittel Pál Könyvtárában -, majd a Víz Világnapi rendezvények során Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.
Edelényben, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium intézményben környezetvédelem és vízügy technikumi oktatás is van. A megszerezhető szakképesítés: környezetvédelmi technikus, környezetvédelmi, természetvédelmi és igazgatási szakmairány, vízügyi technikus. A meghívónk Csikász Orsolya, földrajz, környezettan tanár, elkötelezett, földméréstant is oktató pedagógus, aki az április 25 és 29 között zajló Fenntarthatósági Témahét megnyitására, a program keretében felkérte a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaságot a geodéta vízépítő mérnök szakmai életútjának bemutatására. A felkérést Horváth Gergő a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára igazgató helyettese is elfogadta. A kiállítás április 25-étől két héten át volt megtekinthető az intézmény aulájában.
A meghívásnak ismét örömmel tettünk eleget, hiszen a népfőiskola célkitűzései között is nagyon fontos szempont a közösségépítés, a szemléletformálás, az értékfelmutatás csakúgy, mint ahogyan azt az edelényi Szent János Gimnázium tevékenységében is látjuk.

Jászság madarai az egri líceumban

Tavasszal Gödöllőn a Civil Házban tartott csoportos bemutatkozás után a 2022. évi Madarak és fák napja alkalmából a Népfőiskolai Társaság az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárában mutatta be a Madárlesen a Jászságban című kiállítást. Május 30-tól június 3-ig az Egyetem Zöld hetet tartott, amelynek szintén ajánlott programja volt a kiállítás. A tárlat egy hónapon át volt megtekinthető az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria a népfőiskola kiemelt együttműködő partnere

Egy titokzatos mappa tartalmát – Hamza D. Ákos párizsi évei alatt készült alkotásokat - láthattuk a PÁRIZSI SÉTA című kiállításon, Jászfényszarun, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermében, amely 2022. március 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt és április végéig volt megtekinthető. A tárlatot a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság meghívására a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója, Farkas Edit mutatta be.

Masni, csini és társaik Jászfényszarun

Az illusztrációk világába invitálta a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság az érdeklődőket a Szent Erzsébet Közösségi Házba május 5-én. Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke által vezetett beszélgetés révén megismerhettük a kiállítás szereplőit. Könyveket és illusztrációkat láthattunk, verseket és meséket is hallgathattunk. Az alkotó Utasi Hajnalka Jászberényben él, foglalkozása gazdasági informatikus, gyermekpszichológiai konzulens, meseíró, költő. 2017-ben jelent meg Mesék Panna párnája alól című terápiás meséskönyve, melyet az EMMI és az NKA támogatott. A szerző a mesekönyveket ingyenesen ajándékozta a kórházakban fekvő beteg gyermekeknek. 2019-ben Karácsony Meseországban címmel írt könyvet s juttattak el Böjte Csaba atya árvaházaiba.  A Masni és Csini történet alapját egy kisállatboltban megpillantott csincsilla adta, akit látogatni kezdtek, s beszélgettek róla otthon anya és leánya, aki társ szerzője is lett a történetnek. A könyv valamennyi példányát elajándékozták jászberényi óvodáknak, hátrányos helyzetű gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó egyesületeknek, alapítványoknak és a szolnoki gyermekpszichiátriának.
S hogy milyen cél vezérelte az alkotót a mesék, versek írásával? Utasi Hajnalka így fogalmazta meg: - A lehetőségét megmutatni annak, az ép gyermekeknek is, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan gyerekek, ugyanolyan felnőttek, ugyanolyan érzéseik vannak. Csak egy kicsit mások. A napokban megjelent a Masni és Csini második kötete is. Az illusztrációkat Farkas Edit grafikus, a Hamza Múzeum és Jász Galéria igazgatója készítette.

Mert dalaimnak azt a részét…

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár együttműködésében mutatta be Jászfényszarun Kóródi Anikó Zsuzsanna operaénekes a  KÜRY KLÁRA AZT ÜZENTE... című könyvet 2022 05.20-án. A kötet képei, dokumentumai az operettprimadonna életét és korát idézik. A könyv a szerzőtől megvásárolható, dedikáltatható.

A nagyváradi Kanonok soron

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria és a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság a jászfényszarui kiállítás után „Színek zengése! Fények zúgása!” címmel mutatta be Ézsiás Gyöngyike egyéni tárlatát Nagyváradon.
30 ÉVES A FESTUM VARADINUM - "Itthon, szabadon" mottóval került az idén megrendezésre Nagyvárad magyar közösségének legjelentősebb kulturális rendezvénysorozata a FESTUM VARADINUM, amely három évtizeddel ezelőtt, 1992-ben indult útjára. A Bedekovich Népfőiskola  több alkalommal részt vett az eseményeken.

Megnyitóra Nagyváradon, 2022. május 21-én, szombaton 17.00 órakor került sor. Közreműködtek Meleg Vilmos színművész, Duo Sola Fide - Fórián Andrea író, Thurzó Sándor József brácsaművész, „meglepetés vendégként” jelen volt Biró Rozália Románia Parlamentje Külügyi Bizottság elnöke, parlamenti képviselő. A kiállítást Csathó Töhötöm Csongor Károly, a galéria művészeti vezetője és Kovács Béláné Pető Magdolna a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Elnöke nyitotta meg.

Élettér-Kép 2022

A VÍZ című Gyermekrajz és fotó pályázat felhívására érkező pályamunkák elbírálása májusban lezárult.  Ebben az évben 208 db alkotás érkezett a térségből, több mint 260 fiatal művész munkájaként.

Pályázat kiírója: Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Jászfényszaru, Europe Direct Szolnok, Céljuk, felhívni a figyelmet a VÍZ fontos szerepére, vízfelhasználásához kapcsolódó környezettudatos szemlélet kialakítása, a felelős vízhasználat ösztönzése. Ugyanakkor felhívták a figyelmet a természetes vizek, vizes élőhelyek értékére, ezerarcú szépségére, annak védelmére. A díjazáshoz örömmel fogadták a felajánlásokat is. Eredményhirdetésre és a kiemelkedő alkotások kiállítására 2022. június 2-án 14.00 órakor került sor Jászfényszarun a Szent Erzsébet Közösségi Házban. A népfőiskola közösségi oldalán és a Bedekovich Galériában (virtuális térben, a facebook csoportban https://www.facebook.com/Bedekovich  ) megtekinthetőek az alkotások és az eredmények. Kérjük, kísérjék figyelemmel a népfőiskola honlapját és közösségi oldalait.

A népfőiskola ART PARIS címmel ajánlotta az alkotni vágyó fiataloknak nyári táborát, amelyet 2022. június 2 és július 1. között valósít meg.

Könyvek – kapcsolatok

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtár és a népfőiskola együttműködése során létrejött kulturális kapcsolat megerősítésére, a Jászság megismertetésére a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány könyveket (21 db) CD-t (2 db) ajándékozott a Tittel Pál Könyvtár intézmény részére.

A népfőiskolai társaság a Bunyitay Könyvtár (Nagyvárad egyetlen magyar könyvtára) és a Tibor Ernő Galéria (TEG Nagyvárad) együttműködése során létrejött kulturális kapcsolatok révén és azt megerősítve a Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány könyveket (18 db) CD-t (2 db) ajándékozott az intézmény részére.

Az év folyamán, kora ősszel ismét vendégünk lesz Jászfényszarun a Tibor Ernő Galéria, Petőfi 200 elnevezéssel láthatjuk a TEG tagságának csoportos kiállítását.

Bedekovich Galériabusz

Népfőiskolai Társaság 2022. július 2-án szombaton GALÉRIABUSZT indít Edelénybe, úti cél a L’Huillier-Coburg-kastély állandó és időszaki, gyűjteményes kiállításai, a kastélypark. Ajánlják a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria baráti körének és az ART PARIS tábor jászfényszarui résztvevőinek családi, vagy nagyszülő-unoka programként és az értékek, örökségek iránt érdeklődők számára.

Augusztus 30-án ismét galériabuszt indít a népfőiskola, Gyulára hívják az érdeklődőket az NMI közösségépítő kultúránk program részeként. Kérjük, a meghirdetéssel kapcsolatban figyeljék a népfőiskola közösségi oldalait, híreit. Bővebb információ és jelentkezés az alábbi elérhetőségeken: tel 0036 30 579 0164, email: bedekovich@gmail.com  

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2022/06/11, szo - 16:00 - 2022/07/17, v - 16:00