Nemzeti értékek napján

Megtisztelő felkérésnek tett eleget a Bedekovich Népfőiskola, az ÉRTÉK-TÉR-KÉP program a Szolnoki Utazás Kiállítás rendezvénysorozat keretében „jó gyakorlatként” került bemutatásra hogyan is került id. Bedekovich Lőrinc geodéta munkássága a Megyei Értéktárba.

Minden év tavaszán, a Szolnoki Utazás Kiállításon, a hazai régiók saját turisztikai ajánlataikat, értékeiket és hagyományaikat mutatják be az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, térség egyik leghangsúlyosabb rendezvényén. A június 25-i hétvégén a megye együttműködő településeinek részvételével tartották a 22. Szolnoki Utazás Kiállítást és a Nemzeti értékek napját a szolnoki Hild téren. Kiemelt szerepet kaptak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések helyi és megyei értéktárában szereplő értékei, nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink és hungarikumaink.

Szolnokon és környékén számos kiemelésre méltó értéket és turisztikai látnivalót találunk, a természeti és épített értékeink mellett büszkék lehetünk a helyi hungarikumokra és a nemzeti értékeinkre. A teljesség igénye nélkül említhetjük itt a vert csipkét, a Tiszavirágzást, a Szolnoki Művésztelepet, a magyar szablyavívást, Verseghy Ferenc szellemi örökségét és id. Bedekovich Lőrinc geodéta munkásságát.

A Szolnoki Utazás Kiállítás fókuszában idén a nemzeti értékeink állnak. A program kiemelt eseménye az ÉRTÉK-TÉR-KÉP - Szakmai konferencia. Az ÉRTÉK-TÉR-KÉP egy innovatív program, mely lényegesen hozzájárul a járványhelyzet okozta nehézségek túléléséhez, és remélhetőleg a térség fejlesztésében is nagy szerepet játszik majd. Ebben a programban a szervezők célja a települések helyi értékei egyediségének feltérképezése, megismertetése, megőrzése, a nyilvánosságuk megteremtése. A programban szakemberek által nyújtanak segítséget az értékfeltárás folyamatához, kutatási eredmények, tárgyi emlékeket őrző leletek, ereklyék feltérképezéséhez a települések múltjából.

Pénteken szakmai konferenciával kezdődött a rendezvény. Köszöntőt Molnár Lajos Milán az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója mondott, majd a "Kulturális örökségeink" - védjük, vagy mentsük? címmel hallhattunk felvezető előadást Farkas Évától, aki a Nemzeti Művelődési Intézet kutatófejlesztő munkatársa. ÉRTÉK-TÉR-KÉP Jász- Nagykun- Szolnok megyében címmel Dr. habil. Barna Gábor DSc egyetemi tanár vonatkozó kutatási anyagát, eredményeit ismerhettük meg. Ezt követően, Horváth Gergő igazgatóhelyettes, Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és Kovács Béláné Pető Magdolna elnök, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság előadásaként, mint „jó gyakorlat” került bemutatásra „A települési értékek kutatásának lehetőségei egy „élő példán” keresztül – Jászfényszaru és id. Bedekovich Lőrinc” címmel. A szervező intézmények további együttműködési szándékukat is megerősítették.

A nap során a Megyei értéktár kincsei, fotókiállítások, csipkeverő, ejtőernyő-hajtogató és szablyavívó bemutatók mellett a települések művészeti csoportjai is felléptek. Mindkét napon látványfőzés, házi csigatészta készítés, őstermelői és kézműves vásár várta a szolnokiakat és a megyéből érkezőket, akik karcagi Ferdinánd fánkot, karcagi birkapörköltet, szolnoki gulyáslevest, hidai pogácsát is kóstolhattak.

A rendezvény az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2021/07/12, h - 16:15 - 2021/07/31, szo - 16:15