Megyei értéknap

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2021. október 22-én ünnepelte a megye fennállásának 145. évfordulóját. Ennek kapcsán Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéknap címmel szakmai konferencia és kiállítás várta a JNSZ Megyei Önkormányzat, a Megyei Értéktár Bizottság (MÉB) a térség közművelődési és kulturális szakembereit, közöttük a Bedekovich népfőiskola képviselőit is.

A köszöntőt Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke tartotta, melyben hangsúlyozta a helyi értékek fontosságát, majd folytatásként Rózsa Lajos a Megyei Értéktár Bizottság elnöke jó szakmai értekezést és hasznos ismeretszerzést kívánt a települések résztvevőinek. A program levezető elnöke Vadas Sándor MÉB titkár volt. Az első felkért előadó dr. Barna Gábor néprajzkutató, a kunszentmártoni Értéktár Bizottság vezetője bemutatta a helyi értéktár bizottság munkáját és a legfrissebb kiadványukat, melyben a kunszentmártoni értékek leírása és fotói találhatók. A magyar mellett angol, német, lengyel nyelvű tájékoztatók is olvashatóak benne.

A megyében fellelhető kincsek sorsáról a 8 éve alakult értéktár bizottsága dönt. „Gyakorlatilag a megyei értéktár a helyi értéktárakból a felénk továbbított javaslatokat bírálja el és dönt arról, hogy a megyei értéktárba illik-e, való-e vagy sem. Tehát a megyei értéktár, ami nagyobb, mint egy települési értéktár, túllép a helyi értéktáron, mi ezeket bíráljuk el."- mondta Rózsa Lajos a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Értéktár bizottságának elnöke. Az értékek megismerése, megismertetése egy biztos támpont az itt élők identitásában. Mondta Hubai Imre köszöntőjében. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta a megye értékeit gondozó, illetve felfedező szakemberek munkája nélkülözhetetlen. „Öröm azt látni, hogy Jász-Nagykun Szolnok Megyében is mennyien dolgoznak azért, hogy értékeinket felkutassuk és a felkutatás után rendszerezzük és közreadjuk. Az önök munkássága, elhivatottsága segít abban, hogy a szellemi, tárgyi hagyományaink fenn maradjanak.”- mondta Hubai Imre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Értéktárban több mint 70 értéket tartanak számon jelenleg.

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója a Nemzeti Művelődési Intézet értéktári támogató munkájáról számolt be, valamint arról, hogy a megyei igazgatóság milyen módszerekkel, tanácsokkal látja el azokat, akik értéktárat szeretnének létrehozni.  Számos példát mutatott be a Hungarikumok, a megyei, helyi értékek bemutatásának lehetőségeiről, így a Bedekovich népfőiskolai tevékenységet is, mint jó gyakorlatot említette meg a számtalan megyei értékfeltárás között.

A Hungarikum Bizottság részéről Horváth Imre az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának képviselőjeként ismertette a Nemzeti Értékpiramis elvét, azokat az eseményeket, kiadványokat, melyeket a Hungarikum Bizottság adott ki az elmúlt időszakban. Az előadások után a konferencia vendégei megismerkedhettek a megyei értékeket bemutató könyv új, bővített kiadásának részleteivel is.

A program kiemelkedő eseményeként elismerő oklevelek kerültek átadásra az új megyei értékek felterjesztőinek, közöttük a népfőiskola elnökének az id. Bedekovich Lőrinc munkásságának felterjesztéséért. Az okleveleket Mészáros János nyug. főépítész adta át. A meghívottak a megyei önkormányzat állófogadását követően, délután bekapcsolódtak a Megyenapi programokba.

Az eseményről tudósítottak: az Új Néplap megyei újság, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat honlapja és Facebook oldala, a Szolnok Televízió: https://www.szolnoktv.hu/hirek/jasz-nagykun-szolnok-megyei-erteknap a Hugarikum oldal: http://hungarikum.hu/hu/hirek/folytatják-jász-nagykun-szolnok-megye-értékeinek-bemutatását és a népfőiskola közösségi oldalai.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2021/11/14, v - 17:30 - 2021/11/30, k - 17:30