Meghívó hagyományőrző Erzsébet napi programokra

Ezúton tisztelettel meghívjuk a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa által "A társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével a Jászságban" című projekt keretében (EFOP-1.3.5-16-2016-00312) szervezett konferenciára és Erzsébet napi programokra.

A konferencia ideje: 2019. november 15. (péntek) 11.00
A konferencia helyszíne: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár (5126 Jászfényszaru Szent István út 1.)
Moderátor: Kovács Béláné Pető Magdolna, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke

Program

10.30 - 11.00: Regisztráció
11.00 - 11.10: Köszöntő, a projekt bemutatása - Dr. Nagyné Varga Ilona igazgató Jász Nagykun Szolnok Megye ESÉLY Szociális Közalapítványa, Szolnok
11.10 – 11.50: Delineata per Laurentium Bedekovich – Válogatás id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeiből – tárlatvezetés, Horváth Gergő igazgató helyettes Magyar Nemzeti Levéltár Jász Nagykun Szolnok Megyei Levéltára
11.50 -12.10: Idősebb komori Bedekovich Lőrinc a földmérő és Jászfényszaru városközpontjának régi nevezetességei nyomában – Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára - ajánlás, Dr. Farkas Kristóf Vince történész

Ebben az évben, 2019. november 15-én a hagyományos Erzsébet napi programok megrendezésére – immár 25. alkalommal kerül sor. Ennek keretében folytatódnak a Bedekovich emlékév programjai. A jászfényszarusi Népfőiskolai Társaság névadója idősebb komori Bedekovich Lőrinc akit a Jászkun Kerület 1779. június 2-án választott meg a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság közös földmérőjévé. Mérnöki tevékenységét 40 éven át nyugdíjazásáig, 1819. novemberéig folytatta. Az idei kerek évforduló kiváló alkalmat ad arra, hogy a negyven év szakmai hagyatékát összerendezve a szakmai konferenciát követően 2019. november 15-én, Jászfényszarun egy kiállítás keretében is megemlékezzünk a geometráról és munkásságáról.

A kulturális örökség megóvásának igénye 25 éve, a kezdetektől jelen van a népfőiskola életében s amely egyetemes értéket közvetít az egyének, a közösségek és a társadalom felé egyaránt. Feladatunk, hogy óvjuk és átadjuk a következő generációknak. Azt gondolhatnánk, hogy ez a kulturális örökség a múlté, statikus, nem változik tovább. Ám ennek pont az ellentétje igaz: folyamatosan átalakul és kölcsönhatásban áll azokkal, akik gazdagítják.

A konferencián való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36 30 579 0164; bedekovich@gmail.com

Továbbiakat szíves figyelmükbe ajánljuk:

Kapcsolódó programok

9.00 – 17.00: Hagyományőrző Erzsébet napi kézműves kiállítás és helyi termékek vására a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár épületében s az előtti téren.
9.00: Európai Mézes Reggeli program. Jászfényszarun, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság által szervezett Erzsébet napi rendezvénysorozat keretében november 15-én a Jászfényszarui Napfényóvoda gyermekei kapnak a magyar termelői mézből készült reggelit – kóstolót. A programba a helyi méhészek kapcsolódnak be a termelői méz felajánlásukkal és népszerűsítő programokkal.
15.00 – 16.00: Szeretet köteléke – beszélgetés Czifra Orsolya nővérrel - Vinculum Caritatis Közösség - a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet szervezésében a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti kiállító termében.

Kiállítások

  • Régi Plébánia (Szentcsalád tér 3.): Bedekovich térképek nyomában (térkép és fotókiállítás); Jászfényszaru régi képeslapokon; Jászok – Huszárok – hagyományok (fotókiállítás)
  • Szent Erzsébet Közösségi Ház (Szentcsalád tér 2.): Madárlesen a Jászságban (fotókiállítás); Penczner Pál képzőművész képei;
  • Városháza díszterem (Szabadság tér 1; 1. emelet): Időszalag – tűzzománc, Sisa József

A rendezvény Jászfényszaru Város Önkormányzata és a Jászok Egyesülete támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára szakmai együttműködésében valósul meg.

CsatolmányMéret
PDF ikon Erzsébet nap - meghívó418.29 KB
PDF ikon Erzsébet nap - plakátok922.48 KB
A tartalom érvényessége: 
2019/11/02, szo - 10:00 - 2019/11/17, v - 10:00