Kulturális Örökség Napok a Bedekovich Népfőiskolánál

A 2021. évi Kulturális Örökség Napok keretében a népfőiskolai társaság két rendezvényben is közreműködött – tájékoztató előadást tartott az értéktári szakmai napon és Tokaj-hegyaljai szakmai tanulmányutat szervezett. Helytörténeti ismeretek bővítésére a Magyar Nemzeti Múzeumban a Premontreiek 900 Ars Sacra programon vettek részt.

Természeti és épített örökségünk gazdag világának gyöngyszemeire nap, mint nap rácsodálkozunk. Elődeink olyan örökséget hagytak ránk, amelyre nem csak mi, hanem az ország – világ csodálattal tekint. Ez az örökség a múltunk része, napjaink eleme és a jövőnk alapja és egyben meghatározója is.

Felkérés: értékes értéktárak

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága „Értékes Értéktárak” elnevezésű értéktári szakmai napot szervezett Jászfényszarun, amelynek 2021. szeptember 14-én a helyi művelődési ház adott helyet. A kezdeményezés már több mint másfél éve megfogalmazódott az intézet részéről, a felkérések, előkészítések megtörténtek – az élet, a pandémia azonban felülírta a terveket, módosítottuk az időpontot.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg 41 településen működik települési értéktár (a megye 78 településéből), ennek értelmében vannak olyan helyek, ahol még fontolgatják az értéktárak létrehozását, vagy talán még csak csírájában van jelen az értékek feltárása, annak „rögzítése” dokumentálása az utókor számára.

„Az értékfeltáró és értékőrző tevékenység széleskörű, helyi összefogáson alapuló közösségi folyamat, melynek keretét a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény és a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet biztosítja a települési/táji értéktár, illetve értéktár bizottság létrehozásának lehetőségével. Az értékfeltárás adott település közössége(i) által meghatározott értékek felismerését és dokumentálását, azok rendszerezését, szakszerű feldolgozását és közzétételét szolgálja. A folyamat a közös munkára és a közös döntéshozatalra épül, amely nagyban hozzájárul a kollektív élmény és identitás érzéseinek kialakításához, erősítéséhez és az elköteleződéshez.”

A szakmai találkozó abban kívánt segíteni, hogy hogyan kell, milyen módszerekkel lehet létrehozni értéktárat, jó példákat mutatnak be, amelyek már beépültek a települések közművelődésébe. A találkozó további célja a szakmai kapcsolatok bővítése, a települési értéktárak létrehozásának generálása. A meghívottak köre közművelődési intézmények szakemberei a megyéből, térségből. Jó gyakorlat – hogy milyen folyamat eredményeként került nemzeti értékként nyilvántartásra id. Bedekovich életműve - bemutatására a Nemzeti Művelődési Intézet JNSZM Igazgatósága kérte fel a népfőiskola vezetőjét. A települési értékek kutatásának lehetőségei egy „élő példán” keresztül Jászfényszaru és id. Bedekovich Lőrinc címmel ismerhette meg a folyamatot a hallgatóság. A rendezvényen a JNSZM Értéktár Bizottság elnöke Rózsa Lajos, titkára Vadas Sándor és a népfőiskola képviselői is ajánlották tanácsukat, segítő közreműködésüket az értéktárak létrehozásában. A helyi jászfényszarui értékek egy részének gyűjtéséről Tóth Tibor a Fényszaruiak Baráti Egyesületének elnöke adott tájékoztatást, a közművelődési tevékenységekről pedig a művelődési ház igazgatója Bordásné Kovács Katalin, a gazdaságosságról pedig Róbel Gábor tartott előadást.

Világörökség részeként

Kulturális Örökség Napok keretében a népfőiskola szakmai tanulmányútra hívta tagjait, a programjain rendszeresen résztvevőket, érdeklődőket. Úti cél a Világörökségként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék volt, a résztvevők Szerencs, Tolcsva, Tarcal épített örökségei közül csodálhattak meg néhányat (az idő szűkössége miatt). Tolcsván Csoma Ernő polgármester úr is köszöntötte a vendégeket. A programról bővebben a következő lapszámban tudósítunk.
Magyarország nyolc természeti és kulturális értéke került fel eddig az UNESCO Világörökségi listára.

Az UNESCO 1972-ben hozta létre a Világörökségi programját, melynek célja az emberiség kulturális és természeti örökségének nyilvántartásba vétele (Világörökségi Lista). A programban részt vevő állam kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára. A világörökségi listára rákerülni hatalmas presztízsértékkel bír, joggal lehetünk büszkék természeti és kulturális örökségeinkre. A tokaji borvidék világhírű nemzeti kincsünk, mely az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen formában való továbbélésének köszönhetően érdemelte ki 2002-ben a Világörökségi rangot. A Világörökségi helyszín 27 települést foglal magában.

Helytörténeti kutatások

Különleges, egyszeri és megismételhetetlen élményben volt része a népfőiskola képviselőinek, akik a Magyar Nemzeti Múzeumban a Premontreiek 900 Ars Sacra programon vettek részt. Itt és a levéltárban annak jártak utána, hogy van-e és milyen kötődése a jászságiaknak a premontreiekhez. Minderről a következő lapszámban adunk tájékoztatást.

"A nehézség leküzdéséhez kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több." (Hioszi Tatiosz)

Közösségi oldalaink

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság facebook közösségi oldalán folyamatosan láthatóak a népfőiskolai események. Az aktuális információkat feltöltjük a „Bedekovich Galéria” és „Bedekovich Korhatártalan Akadémia, Jászfényszaru” és a „Heted hét határon át - nyári Bedekovich tábor” csoportokba. A „Manóműhely Jászfényszaru” facebook csoport munkájához a felületre továbbra is feltöltjük a gyermekes családoknak javasolt ötleteket. Mindezeket az előző évi projekttevékenységek folytatásaként is tesszük. A népfőiskolai és magán közösségi oldalakon megosztjuk mindazt az ismeretet, tudást, amelyhez mi is hozzájutottunk - s ezért is tettük nyitottá a Korhatártalan Akadémia facebook csoportunkat – kérjük, hasznosítsák, adják tovább ismerőseiknek, köszönjük, hogy figyelemmel kísérik, kedveléssel, megosztással népszerűsítik oldalainkat.

Kovács Béláné Pető Magdolna

A tartalom érvényessége: 
2021/09/18, szo - 16:15 - 2021/10/17, v - 16:15