Kulturális Örökség Napjai a Fiumei Sírkertben és a Kegyeleti Múzeumban

A Kulturális Örökség Napjai központi témája idén az Örökölt üzenet, amely gazdag gondolati párhuzamokat, asszociációkat nyújt, örökségi értékeinkhez való viszonyunkat boncolgatja. Mi ennek kapcsán egy olyan országos jelentőségű eseményről kívánunk megemlékezni, amelyről valószínűleg kevesen hallottak: 2012 az aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás éve, amely felhívja a figyelmet az idős generáció egyre növekvő szerepére és fontosságára a társadalomban.

2050-re az emberiség több mint 60 %-a időskorú lesz. A társadalom célja tehát az, hogy ez a korosztály szellemileg, fizikailag, és mentálisan is „fitt” legyen, amelynek elérésére számos kutatás irányul. Ki az idős… kit hívunk idősnek, mit gondolnak erről a különböző generációk? Mi az a belső és külső idő? Mi a sikeres öregedés titka? Milyen nemzetközi tendenciák érzékelhetők az idősek aktivizálására? Az időskor, mint erőforrás? Időskori tanulás, művészeti aktivitás haszna… Ezekre a kérdésekre keressük a választ a téma egyik hazai szakértőjével, aki 2012 szeptember 16-án, vasárnap, délelőtt 11 órától tart előadást a Kegyeleti Múzeum hintó termében. Az előadást egy kerekasztalbeszélgetés követi, majd egy kis játék. A kvízjellegű vetélkedőn különböző generációk,unokák és nagyszülők mérnék össze tudásukat jelenről, múltról és egymásról.

Hozd el a nagyit ! A csapat- és páros vetélkedőkre a helyszínen kitöltött nevezési lappal lehet jelentkezni. A tudáspróba komoly kérdéseit a Sírkertben nyugvó híres személyek életrajzából állítjuk össze.

Emellett természetesen a Kulturális Örökség Napjai hétvégén folyamatosan lesznek idegenvezetések.

A progrma részletes leírás a Nemzeti Sírkert honlapján olvasható.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2012/09/12, sze - 19:45 - 2012/09/18, k - 19:45