Közművelődés és a Komatál közösség ismét Jászfényszarun

2021. október 20-án Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program leendő közművelődési szakemberei 23 fővel sikeresen teljesítették a komplex szakmai záróvizsgát. A vizsga és a képzés helyszínének Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont.

A Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás révén megvalósuló Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési program keretében tudta biztosítani a legkisebb települési önkormányzatok számára is, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja a jogszabályok által meghatározott képzettségi minimumot, azaz legalább egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert kell foglalkoztatnia. A lehetőséget a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság is megkapta – így közel egy éven át Tóth Mercédesz, mint közművelődési asszisztens segítette a népfőiskolai munkát. A képzési program – amely a programban résztvevők számára térítésmentes – során a képzésben résztvevők elsajátíthatták a közösségi művelődés szakma alapjait és módszertanát, gyakorlati tapasztalatokat szereztek a települési közösségépítés és programszervezés területén, amely ismereteket későbbi munkájuk során is hasznosítani tudják.

A vizsgabizottság összetételét Joós Tamás vizsgaelnök, Bordás István, Lángné Nagy Mária, vizsgabizottsági tagok és a képző intézmény képviseletében, Nagy Enikő osztályfőnök (NMI módszertani referens) alkotta. A jövő szakemberei a bizottság előtt tételt húztak, illetve bemutattak egy rendezvényi forgatókönyvet, a saját településükről készített esettanulmányaikat és az intézményi portfóliót. Tóth Mercédesz a jászfényszarui és Bedekovich népfőiskolai munkákkal készült – megtisztelő elismerést kapott.

A nap fényét emelte, hogy ebből az alkalomból került sor Tóth Mercédesz részére a „népfőiskolai komatál” átadására is. Az ajándékcsomagot ismét a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította, Nagy Enikő adta át, elfogadva a Bedekovich népfőiskola pályázatát.

A közösség alakulását a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság kezdeményezte, egy éven át a háttérből segíti a közösséget. A helyi programot Jászfényszaru Város Önkormányzata is támogatja.

Kovács Béla

A tartalom érvényessége: 
2021/11/15, h - 17:30 - 2021/12/12, v - 17:30