Komatál - Közösség, a hagyományok megélése, tudatos tervezés

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a barátságos, régi magyar szokás szerinti kínáló versikével is ajánlhatnánk az olvasó szíves figyelmébe mindazt, amit a következő sorozatban talál.

Eleink nagyon odafigyeltek a környezetükben élőkre, családjaikra, családtagjukra, a család ünnepi és akár mindennapi eseményeire. Egy kisbaba születésekor az ellátásával járó feladatok megterhelők lehetnek az édesanyának. Egy régi szokás felélesztésével azonban segíthetünk neki. Nem kell mást tenni, csak egy Komatálat vinni a családnak. Akár az első gyermek születik, akár a második vagy harmadik, sok helyen nem tudják megoldani, hogy hetekig segítsen az apa vagy a nagyszülők az anyának a csecsemő ellátásában, a házimunka elvégzésében vagy a főzésben. Pedig ilyenkor minden kéz aranyat ér.

A komatál egy olyan régi népszokás, amelyet a közelmúltig már kevesen ismertek. Régen szokás volt, hogy a szülést követő időszakban a kismama környezetében élők, szomszédok, jó ismerősök, rokonok felváltva naponta friss, házi koszttal gondoskodtak az anyukáról és családjáról. Az elnevezés a koma, azaz a keresztszülő nevéből ered, mivel eredetileg a komatálat a keresztszülő küldte, és az első és utolsó bőségtálat a komaasszony (keresztanya). Ezt a hagyományt szeretné feleleveníteni a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), amelyben, a program célkitűzéseinek elérésében Jászfényszarun a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság az együttműködő partnere.

A program – amely az NMI kezdeményezésében 2019-ben indult -, elsődleges célja a közösség- és hagyományteremtés, valamint a Komatál Programban résztvevő népi kézművesek felkarolása, alkotásaik népszerűsítése. A program további célja – a hagyományok megélése mellett -, hogy közösségépítő folyamatot indítson el a településeken azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülöttek érkezésére.

A komatál ritka jelenség manapság, pedig nagyszerű és egyszerű dolog, törődés, figyelmesség, tisztelet és felelősség, ezért ha úgy gondolja, szívesen csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, a programban történő részvétel feltételeit megtalálja az nmi.hu oldalon, vagy www.komatalprogram.hu weboldalon, illetve a Nemzeti Művelődési intézet megyei irodái és a népfőiskolánk is szívesen adnak tájékoztatást.

Ne feledjük, ez a fajta támogatás hatással van mind a család tudatosságára, mind a komatál közösségére. A mellékelt meghirdetésben a helyi közösség alakulásáról olvashatnak az érdeklődők.

Kovács Béláné Pető Magdolna

A tartalom érvényessége: 
2021/03/14, v - 15:30 - 2021/03/31, sze - 15:30