Kitekintő – magbörze és valami más

Zsámbokon a helyi Biogazda Kör és a község önkormányzata szervezésében hagyomány teremető szándékkal, első alkalommal tartottak magbörzét 2020. február 15-én, ahová a helyi és környék kiskertjeinek gazdáit várták.

A művelődési házban nagy a sürgés, forgás, mosolygó szemű emberek köszöntötték egymást. Holló Ilona polgármester asszony nyitotta meg a rendezvényt – kitért a település gazdálkodási hagyományaira s a biogazdálkodás terjedésére. A programot színesítették: magképek bemutatása, gyermekfoglalkozások, szakkönyvek, finom teák, kóstoló falatkák.

Papp Orsolya – aki nem régen érkezett a településre, ahol egy újabb biogazdaságot szeretnének kiépíteni – segíti a kör szakmai találkozóit, tanfolyamok indítását tervezi. Biokertészeti tanácsadást végez olyanok számára, akik nem ismerik a gyógy-és fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek termesztési igényeit. Továbbá tanítja a gyógynövények biztonságos felhasználási, feldolgozási módszereit és a természetben való vadon gyűjtés ismereteit. http://ursaherba.hu/magamrol-egy-kicsit/

Hegyesi József a NöDIK - Nemzeti Biodiverzitás (biológiai sokféleség, az élő természet létezésének eredendő formája) - és Génmegőrzési Központ Növények Génmegőrző Intézete - munkatársa ismertette a szervezetük múltját, az örökséghagyó – dr. Szelényi Lajos, alapító, s az első igazgató dr. Jánossy Andor szerepét. Majd az együttműködési lehetőségek bemutatására került sor a génbankkal. Nem mellesleg örömmel tapasztaltuk, hogy azzal a munkatárssal találkozhattunk ismét, aki a nyári népfőiskolai tábor csoportját is kalauzolta.

A Központ teljes körű növényi génmegőrzési tevékenységet végez, így ellátja a hazai kultúrnövény génforrás-megőrzés bázisintézményi feladatait, a haszonnövények génforrásainak genetikai tartalékként történő megőrzését, végzi a hazai kultúr- és természetes flóra genetikai erőforrásainak felkutatását, felmérését, gyűjtését, leírását, szaporítását és közreadását, különös tekintettel a magyar tájfajtákra és a hazai flóra mezőgazdasági és élelmezési szempontból fontos elemeire. Gondoskodik a ritka és kipusztulással fenyegetett hagyományőrző növényfajták és tájfajták fenntartásáról és szaporítóanyaguk előállításáról.

A tavaszi vetésű génbanki tételeik közreadásának indításához szükséges Ajánlati lista elkészült. Így 2020. február 2. (vasárnap) 12:00-tól a www.mintakeres.hu oldalon található webshopban elérhető. http://www.nodik.org/

Fehér Judit a MAGHÁZ Közösségi Hálózat a mezőgazdasági sokféleségért egyik alapító tagja, biológus. Magház – Közösségi hálózat a mezőgazdasági sokféleségért kezdeményezés céljai, tevékenységei: A régi és különleges növényfajok és fajták, valamint a kiskerti/kisüzemi fajtafenntartás lehetőségeinek és technikáinak megismertetése. Az ökológia elveken nyugvó, szelíd kiskerti növénytermesztés népszerűsítése különböző fórumokon, előadásokon. A gazdálkodók, fajtafenntartók jogainak és érdekeinek támogatása. Magbörzék szervezése, szabad fajták magjainak cseréje, kerttervezés, izolációs megoldások, magtisztítás, magtárolás.

Judit, magáról: A nagyszékelyi KÖRTE (Közösségi Önellátásra Ráhangolódó Tudatos Együttműködés) tagja és a Magház - közösségi hálózat a mezőgazdasági sokféleségért egyik alapító tagja vagyok. Négy éve élünk Nagyszékelyben, ahová azért költöztünk, mert egy rendkívül kedves kis csapat gyűlt itt össze egy fenntarthatóbb életmód, gazdálkodás lehetőségeit keresve, egymást segítve, támogatva. Itt ismerkedtem meg az ehető növények fantasztikus változatosságával, mely egyből rabul ejtett és egyre több fajt és fajtát kezdtem kipróbálni és fenntartani a saját kiskertemben. Kedvenceim a nagyon régi fajták, melyeken érződik a generációkon keresztül való figyelő, gondoskodó kezek munkája. Ugyanakkor rajongok minden nem szokványos kinézetű zöldségért és hazánkban kevésbé ismert ehető növényért. Szeretek kísérletezni, jókat főzni és szeretem megosztani a növényeimet és a megszerzett tapasztalatokat másokkal: http://kozossegek.atalakulo.hu/maghaz-kozossegi-halozat-mezogazdasagi-so...

Külön öröm volt a számunkra, hogy a népfőiskolai Korhatártalan Akadémia zsámboki résztvevői felhívták figyelmünket a településük újabb gyöngyszemére, az I. Magbörzére, ahol velük is találkozhattunk, s tervezzük a további együttműködéseket. A lelkes csapat egy éven át s jelenleg is résztvevője a népfőiskolai programoknak, az Értékőr Műhely közös tudásgyarapításához is hozzájárulnak.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2020/02/16, v - 15:45 - 2020/03/21, szo - 15:45