Kis kosarad mit rejt?

A Bedekovich Népfőiskola műhely programjai

Az Értékőrzők Műhelye tematikus programok keretében ez év során, januárban, elsőként a Hunnia csipke készítésével ismerkedtünk - öt gyermek és egy felnőtt csoport körben. Majd Fáyné Tornóczky Judit február 19-én arról tartott lenyűgöző előadást, hogy hogyan is lett egy családi örökségből helyi termék, turisztikai szolgáltatás, hogyan alakult ki a „Fay-inn” családi vállalkozás.

A program mottója: „Kis kosarad mit rejt? Tehetünk valamit a környezetünkért, magunkért, családunkért s a fenntartható fejlődésért!” Judit asszony mesélt a fiatalságáról, családjáról, s arról az ezer praktikáról, amelyet a család szinte minden tagja művel s tudatosan adják át egymásnak és az utódoknak. A Fay-inn ereje a nagyszerű termékeken túl a családi összefogásban rejlik – vallják jogosan a családtagok.

Ami fontos

Meghatározó a gyökereink ismerete, fontos hogyan gondolkodunk, milyen elveket vallunk, milyen értékrenddel bírunk. Tudnunk kell honnan jöttünk, kik a szüleink, a nagyszüleink, a felmenőink s fontos mind az a tudás, tapasztalat, szokásrend, amelyet generációkon át egymásnak átadunk, s amelyet egymástól kölcsönösen is tanulunk. Pl. a vidéken nevelkedő gyermekek számára természetes lehet, hogy az akácfa virágából szorgos-dolgos munkával készül az akácméz s hogy pl. az akácfa mennyire kemény, míg a fenyőfa egy puhafa. Megtapasztalva ismeri, míg egy a természettől „elzárva” nevelkedő gyermek akár egyetemistaként csodálkozik rá a természetes dolgokra. Szerencse, hogy ma már egyre több fiatal szülő tudatosan törekszik a természet rendjének megismertetésére. Vidéken magától értetődő dolog volt, hogy hétvégén együtt alkotott a család – édesapa játékot készített, barkácsolt, édesanya kézimunkázott s a gyermekek is mindent megtanultak a felnőttek mellett.

Családi vállalkozás

A falusi vendéglátás igazán egyedi, Fay-inn megvalósítása a terényi vállalkozás. A hunnia csipkekészítésben – amelyre a vállalkozás épül - ott rejlik a hagyomány és kreativitás. A csipke múzeumban különleges darabok, különleges történelmi események és személyek hiteles bemutatója látható s az érdeklődők megismerkedhetnek a csipkekészítés művészetével – a tudás átadható-, ma is divatos terméket, karkötőt, nyakéket, ruhadíszt készíthetnek. Akár több napra is bekuckózhatnak a műhelybe s a csipkés foglalkozás mellett gyógynövény-gyűjtéssel, szárítással, felhasználással vagy befőzési praktikákkal ismerkednek az arra vállalkozók. „Isten áldása, ami megtermett a kertben. A nagyapa kis ládát barkácsolt s abban küldte lányainak Szegedről Budapestre a cseresznyét”, nem veszhetett kárba semmi sem. Az élelmiszer feldolgozása remek turisztikai praktikum, maradandó emlék az előállítás folyamata, kóstolható, ehető, kiválóan alkalmas kapcsolatépítésre. Hiszen a címke – onnantól beszélünk helyi termék megjelenéséről, amikor elkészítjük az egyedi címkét is, amelyről megismerszik, hogy ez a MI TERMÉKÜNK. A címke információ, kapcsolat s persze az üveg visszaadható és cserébe újabb termék vihető.

A házi kenyér sütése az élet adta helyzettel indult. A reggeliző vendégeknek friss kenyeret csak a saját sütéssel adhattak, mert az üzletbe csak késő délelőttre érkezett a pékárú. S persze a minősége sem volt mindig megfelelő. Ebből már egyenesen következett a több féle ízesítésű cipó készítése egyedi címkével ellátva. Rendszeresen sütnek a saját családnak, de akár csoportnak, vendégeknek is – turisztikai attrakcióként. Így akár a táborozók is vihetnek haza a program végén. A Fay-inn portékákat így kínálják: Házi szörpjeinket, lekvárjainkat nem csak magunknak készítjük. Ízletes kávékkal, kakaóval, teával és házi szörpökkel várják a felfrissülni vágyókat a Hunnia Csipkemúzeum melletti Edvi-Illés Kávéházban, amely a vendégasztal szolgáltatásuk színhelye is. A Falusi Vendégasztalnál igényes, hangulatos környezetben reggelit, ebédet, vacsorát szolgálnak fel vendégeiknek – pl: kútban kelt vízen kullogót is. A családoknak egyedi saját társas játékokat, családi mesekönyvet ajánlanak hangulatos falusi szolgáltatásként.

Így vallanak magukról: Családi vállalkozás a Fay-inn, mely attól lett egészen komplex szolgáltatásokat nyújtó vendéglátó egységgé, mert mindannyian beleszőttük álmainkat, ötleteinket, beletettük kreatív energiáinkat. Szállást adunk éjszakára, ételt a vándor gyomrába, élményt az örök gyermekeknek és ékes portékákat Nektek! Nálunk találkozik múlt és jelen, nálunk nem öt csillag van, hanem több milliárd az égen, a levegő olyan friss, hogy vágni lehet belőle és csend van, béke és nyugalom. Gyere el hozzánk, Terénybe!

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2020/03/14, szo - 17:15 - 2020/03/31, k - 17:15