Kínálat a nyár asztalán…

Ha kezébe vette nyári lapszámainkat a Kedves Olvasó, láthatta s velünk együtt rácsodálkozott, hogy a Jászságban és környékén milyen gazdag nyári programot kínáltak a szervezők. Kitekintve a településekre egymást érték és érik a színvonalas falunapok, a különböző fesztiválok, nyári programsorozatok. Számtalan remek ötletet láthattunk, tapasztalhattunk, tanulva másoktól is.

Saját ötleteket és tapasztalatokat gyűjtve régóta foglalkoztatja a lakosságot és a civileket „miért nincs itt semmi... vagy mit tervezzünk, tegyünk …” gondolata, hogy a település közösségi életét gazdagítva, de másoknak is színes programot nyújtva bővítsük a kínálat kosarát . Miért? Hogy jó legyen itt élni (jó az érzés, hogy tettem valamit az asztalra s nem is kényszerből, hanem jó szívvel) s mások is szívesen jöjjenek hozzánk.

„... minden dolog egy ötlettel kezdődik. Az új ötlet a haladás motorja, a változás mozgatórugója, a változatosság forrása” – állítja Jack Foster. Minden pillanatban szükségünk van ötletekre – néha kisebbekre, máskor igazi nagy gondolatokra.

Az ötlet mellé kell a sok-sok kitartó munka, az összefogás, az együttműködési szándék, a tervezés, az előkészületek s a források előteremtése. A nyár asztalán a fényszarusi kínálat is bőséges volt – olvashatunk e lapszámunkban a nyári táborokról, amelyeket ismét önkéntesen indították útjukra a szervezők s mindenki örömét lelte benne. A civil szervezetek országos hírű rendezvényei (Íjászok, Iglice, Lumina Cornu) s Szent Iván Éji bájolás sok érdeklődőt vonzott.

Megtapasztalhattuk a nyári forróságot a Tarlófesztivál helyszínén, de a szervezők – sokan voltunk – igyekeztek sokszínű programot kínálni (természetesen a hibákat ki kell küszöbölni s az erősségeket tovább vinni, a kínálatot gazdagítani kell). A forróság sem tartotta távol az érdeklődőket az Amatőr Fogathajtó versenytől, amely igazi sikeres program volt, mind a nevezők, kísérő programok, látogatók számából ítélve. S mindezek mellett zajlott az 5-7 napos testvérvárosi projekt is. A programok igazi hozadéka a sikereken túl az volt, hogy a tervezésbe, szervezésbe és a kivitelezésbe a fiatalok igen szép számmal bekapcsolódtak, mindenki megtalálta a “bőség kosarában” a számára testhezálló feladatot – „s a jognak asztalánál mind egyaránt foglaltunk helyet”.

Hogyan is kezdődött? Elmentünk, megtapasztaltuk, ötleteltünk, kapcsolatokat építettünk – mi civilek, akik egyben alkalmazottak, vállalkozók is voltunk – vagyunk s igyekszünk a világ felgyorsult igényeivel lépést tartani. Szakmai tapasztalatcseréink (BLNT) hozták az adaptálható ötleteket, kulturális programok (Iglice, Drámaműhely) a testvérvárosi kapcsolatokat... Sikerült az önkormányzati támogatások mellé, un. külkapcsolati keretet és pályázati önerő alapot kialakítani.

A testvérvárosi pályázat előkészítésében, tervezésében közreműködtek: A testvérvárosi pályázat előkészítésében, tervezésében és megírásában közreműködtek: Bozóki Judit, Kovács Béláné Pető Magdolna, Kovács Béla, Tóth Tibor, angolra fordította Bordás Borbála.

 A Testvérvárosi program lebonyolításához elegendő erőforrásokat sikerült biztosítani az önkormányzati sikeres pályázat révén (100%-ban EU-s forrás), amely utófinanszírozott. Természetesen itt is jelen volt a civil szándék és ösztönzés, hiszen ezzel a forrással volt kivitelezhető a több napos program. Az előkészületekben s a lebonyolításban a civilek (BLNT, FÉBE) vállaltak jelentős szerepet, illetve a felkért s nagyon együttműködő tolmács: Bogumila Szerencsés.

A lengyel és romániai testvérvárosok delegációi, képviselői 2009. július 30-án érkeztek, ekkor történt az ismerkedés (s a régi ismerősök találkozása), szálláshely elfoglalása, programegyeztetés, vendégfogadás s a „Magyar est” előkészítése (egyeztetés a szereplőkkel – Horz Banda, Iglice, a hangszerek szállítása, a dekoráció elkészítése), majd az est lebonyolítása.

2009. július 31-én pénteken a közös reggelit követően került sor a Városi Könyvtár tevékenységeinek bemutatására és az általuk szervezett kiállítások megtekintésére, illetve a Városházán az „Európa a polgárokért” konferenciára. Az ebédet követően az érintett csoportok kapcsolódhattak a Tarlófesztivál helyszínén a rendezvény előkészítéséhez, míg másokat a Gödöllői Királyi Kastély látogatására vittünk. A koraesti órákban megérkeztek a nagyváradi civil szervezetek képviselői is, akik egy NCA program révén voltak a népfőiskola vendégei.

2009. augusztus 1-én, szombaton a delegációk aktív résztvevői voltak a Tarlófesztiválnak, illetve a képviselők egy civil műhelymunkának. A CimbaliBand koncertjét követően vacsorára Gyöngyösre vittük a delegációkat.

2009. augusztus 2-án, vasárnap a misét követően a delegációk érdeklődve hallgatták a rk. Templom, kórus, könyvtár bemutatását. A reggelit követően az amatőr fogathajtó versenyre kísértük a csoportokat, ahol a hőség ellenére is élvezettel nézték a programot. Az ebédet követően szintén lehetőség volt választani a helyi program és a jászárokszállási strand között.

A következő nap, hétfőn a reggelit s városnéző sétát követően az ALFA Rehabilitációs Kht helyi varrodájában, majd az Idősek Gondozó házában tettek látogatást a vendégek – s tettek fel számtalan kérdést a tájékoztatókat követően. Még a délelőtt folyamán került sor a Vidékfejlesztési és a LEADER Konferenciára. Az ebédet követően a késő délutáni sportverseny előtt egy kis szabadidőt kértek a vendégek - pihenésre s a lengyel est előkészítésére. A lengyel estre a helyi rögtönzött kórus is készült egy köszöntéssel, majd ezután igazán Lengyelországban érezhettük magunkat: a lengyel köszöntések a vendégszeretet, az énekek, a helyi - lengyel specialitások mindenkit elbűvöltek.

Másnap, kedden hosszas búcsúzkodást követően (s a viszontlátás reményében) útjára engedtük a vendégeinket. Elláttuk jótanácsokkal – útközben még Magyarországon hol érdemes megállni, nézelődni s úti csomaggal a hosszú útra, helyi friss süteménnyel (Nagy Ildikó hajnali sütése), dinnyével (Ézsiás István helyi terméke), némi személyre szóló kortyolni valóval (Ézsiás Dénes ajándéka) s cserepes virágokkal, amelyek tovább szaporíthatóak (Víg Miklós ajándéka).

A testvérvárosi program lebonyolításával kapcsolatosan köszönet illet – a teljesség igénye nélkül – mindenkit a segítő ötletetéért, előkészítő munkájáért! A tényleges előkészítés nagy részét s a gyakorlati lebonyolítást végezték: Kaszainé Ocskó Györgyi, Kaszai Tamás, Kovács Béláné Pető Magdolna, Kovács Béla

A tartalom érvényessége: 
2009/08/09, v - 11:45 - 2009/09/09, sze - 11:45