Jászság madarai vették birtokba a líceum könyvtárát

Jászsági madarakat felvonultató fotókiállítás látható az egri Líceumban a madarak és fák napja alkalmából az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság együttműködésének köszönhetően.

Az eseményen Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója mondott köszöntőt. Az intézmény és a népfőiskola együttműködése mellett kiemelte, hogy éppen 120 éve 1902. május 19-én egyezményt kötöttek az európai államok Párizsban a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet majd az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. A könyvtár főigazgatója fontosnak tartja azt, hogy intézményükben nem csak a könyvtári alapszolgáltatások érhetőek el, hanem elkötelezettek aziránt, hogy helyet adjanak a kultúrának és színes programot kínáljanak az érdeklődő látogatóknak. Így hosszabb ideig látható intézményükben az Aranybulla kiállítás, vagy időszakos tárlaton a Bedekovich kéziratos térképek, festmények.

Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogyan is lesz az emberből természetfotós, sőt madárfotós és milyen fotómodell igazán a madár. A kiállítás tervezője, szervezője Pető István, aki a saját alkotásai bemutatása mellett felkérte a természetfotózásban kedvét lelő ismerőseit, hogy közösen mutassák be a lencsevégre kapott jászsági madárvilágot. Így Ács Dávid, Danis János EFIAP/p*, Pető István AFIAP* A-MAFOSZ**, Szűcs László a Foto Natura Természetfotósok Egyesületének elnökhelyettese és Varga József a Mr. Bene Madártani Szabadidő Központ madárleseinek kialakítója - fotóművészek alkotásai láthatóak a tárlaton.

Dr. Misik Tamás, a Földrajz és Környezettudományi Intézet adjunktusa, biológus a megnyitóban arról beszélt, hogy a madarakról egy jó kép készítéséhez a pillanatnak is csak a töredéke áll a fotós rendelkezésére. A kiállítás, amelyen sok más mellett az év madarának, a zöld küllőnek fotója is látható, május 12-én nyílt meg és egészen június 10-ig tekinthető meg a Tittel Pál Könyvtár nyitvatartási idejében.

A Népfőiskolai Társaság képviselői az intézmény részére jászfényszarui kiadványokat és Lehel kürt másolatot ajándékoztak.

Kovács Béláné Pető Magdolna

* FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique, magyarul Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) nemzetközi fotóművészeti diploma. AFIAP - a FIAP művésze; EFIAP/p - a FIAP kiválósága platina fokozat.
** Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség kiváló művésze

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2022/05/14, szo - 16:15 - 2022/06/15, sze - 16:15