Jászok – Hagyományok – Huszárok

Fotóinstalláció – válogatás Pető István fényképeiből.

Témái a népi hagyományőrzés ellesett pillanatai – aratóversenyen az emeritus fényszarusi jász kapitány, hagyományőrző család, gyermek az arató versenyen, aratásra készen a gazda, népdalkörös asszonyok „összefogása”, a fafaragó örök alkotó kéz.A huszár hagyományőrzés a Jászságban, Jászfényszarun – Tavaszi Emlékhadjárat - csatajelenetek a jászberényi, jászfényszarusi huszárokkal, huszártoborzón az asszonyok – a szépséges jász főkötők, díszelgés a Nemzeti Vágtán.

Pető István 1977-ben született Jászberényben, gyermekkorától Jászfényszarun él. Gödöllői Török Ignác Gimnázium elvégzése után egyetemi tanulmányait is Gödöllőn a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán folytatta, ahol jelenleg dolgozik, majd a Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskolában kitűnő minősítéssel abszolutóriumot tett. Jelenleg a Közgazdaságtudományi, Jogi és Módszertani Intézet adjunktusa, tevékenysége felsőfokú oktatás, több intézményt is érintő kutatás, e-learning tananyagfejlesztés.

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság megalakulása (1993) óta segíti a szervezet dokumentációs, ügyviteli-, pénzügyi munkáját és fotódokumentálását. A szervezet web készítő-, fejlesztő munkatársa. A jászfényszarui egyházközség tevékenységében, közösségében jelentős szerepet vállal s annak virtuális megjelenését is biztosítja.

Hobbija középiskolás kora óta a családfakutatás mellett a fotózás. 2004-től kezdett intenzíven fotózni – ekkor ismerkedett meg a DUFLEX Fotográfiai Stúdió munkájával, majd a szervezet tagja is lett. Bedekovich Népfőiskola és DUFLEX közös kiállítások helyszínei: Jászfényszaru, Gödöllő, Bors, Nagyvárad, Hatvan, Békés, Szolnok. A két kiadásban megjelentetett Farkas Kristóf Vince – Pető István „Zarándokúton a Jászságban” c. könyv (ISBN 978-963-87852-1-3) egyik szerkesztője, fotóinak készítője. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közösségi oldalának szerkesztője. Alkotásaival nemzetközi és hazai pályázatokon vesz részt, a DUFLEX csoportos kiállítói között évente többször is szerepel. Egyéni kiállítást Budapesten, Jászberényben, Gödöllőn és Jászfényszarun több alkalommal is mutatott be.

Kedvelt témái a természet (táj, lovak, madarak), egyházi és kulturális örökség, hagyományőrzés, repülők. Felvételei riport és dokumentarista jellegűek.

A tartalom érvényessége: 
2018/06/29, p - 17:15 - 2018/07/29, v - 17:15