Hagyomány és kreativitás

Népfőiskolai Hálózati program Jászfényszarun a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság műhelyében.

A Társaság az Észak-magyarországi Népfőiskolai Hálózat szervezeteit Jászfényszarura, műhelyfoglalkozásra hívta 2020. október 14-én. Az európai uniós pályázati forrásból három nagy területi egységben zajlott a Nemzeti Művelődési Intézet művelődő közösségek programja: Észak-Magyarországon, Nyugat-Magyarországon és az Alföldön. A program célja, hogy a Magyarországon és a Kárpát-medencében működő népfőiskolák kapcsolatba kerüljenek egymással, szakmai tevékenységeiket, jó gyakorlatokat bemutatva hálózatot alakítsanak ki.

Az észak-magyarországi projektben ebben az évben tíz népfőiskola bevonásával, szervezetenként két fő részvételével Borsod, Heves-, Nógrád-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Jász-Nagykun-Szolnok megyei népfőiskolák vesznek részt a hálózatépítésben. Így került sor a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság műhelymunkájára. A szervezők arra törekedtek, hogy bemutassák – a társaság működése mellett - a település intézményeinek és szervezeteinek tevékenységét, együttműködéseket, a helyi értékeket s feltárják a kapcsolódási lehetőségeket.

A Rimóczi kastélyban jász viseletben Pető Ottóné Kapalyag Éva háziasszonyként fogadta, kínálta az érkező vendégeket. Győriné dr. Czeglédi Márta Jászfényszaru polgármestere köszöntőjét követően néptánc kincseink bemutatkozása után az Iglice Folklor Kulturális Alapítvány tevékenységéről Péter Szilárd a művészeti iskola tanára, Iglice Gyermeknéptánc Együttes vezetője adott tájékoztatást. A jászkapitányság hagyományát Nemes József regnáló jászkapitány a viseletet Ilona Asszony mutatta be. A népzene oktatás a világzene élvonalából címen Unger Balázs a Népművészet Ifjú Mestere a művészeti iskola tanára, Cimbaliband együttes vezetője bemutatójára – betegsége miatt – a digitális térben került sor. A felnőttképzési törvény új szabályairól Dobos Gergely felnőttképzési szakértő tartott előadást, amely nagy szakmai elismerést kapott. Rövid kávészünet után a Múzeum és Népfőiskola - Együttműködés a művészetek tükrében - Farkas Edit a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket a sok éves közös programról. Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság tevékenyégét, helyi szellemi értékeket Kovács Béláné Pető Magdolna a társaság elnöke mutatta be.

A gasztronómiai különlegességekből,  helyi specialitásokból a Régi Kaszinó Étteremben kaptak bőséges ízelítőt a vendégek. Az ebédet követő várostörténeti séta – dr. Farkas Kristóf Vince történész vezetésével – első részében a városházán a polgármester asszony egy üdítő kávéval látta vendégül a résztvevőket s csoportfotó készítésére is sor került. A bemutatott Időszalag című rekeszes tűzzománc kép mindenki elismerését elnyerte. Városközponti Gyermek Centrum, Bedekovich sétány, a Szent Erzsébet Közösségi Házban a Gyökereink fotókiállítás és Penczner Pál festményei a Régi Parókián lévő Bedekovich fotó, térkép, régi képeslapok, fotó kiállítások és kültéri alkotások bemutatására került sor. A római katolikus templom értékei mellett Görbe Jánosné Amálka hímzett oltárterítői méltán arattak sikert. A résztvevők már a Rimóczi kastélyban kialakított időszaki népfőiskolai kiállításon is megcsodálták a jászsági     szűcshímzést. Szakavatott szemekkel keresték a jászsági szűcsök subákra, ködmönökre varrt csodás hímzésmotívumait a büdösbogarat, saskörmöt, császárszakállt, vesevirágot. A Bedekovich emlékoszlopnál a neves geodéta tiszteletére a csoport elhelyezte a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskola koszorúját. Huszár hagyományőrzés a Jászságban témában Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke, a jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium parancsnoka tartott igen szemléletes előadást s most sem maradhatott el a csoportos fotó készítése. Az Alfa Rehabilitációs Nonprofit Közhasznú Kft. Jászfényszaru Varrodájában készített termékekről is hallhattak a jelenlévők, miközben egy kuriózum „lovas termék” felismerésére, a függeszthető, hordozható hevederekből vart etető háló - szénatartó – mint helyi termék készítésének bemutatására került sor. A Zilahy műterem szabadtéri tárlatára már csak egy rátekintésnyi idő jutott. Bordásné Kovács Katalin Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a Közművelődés intézménye Jászfényszarun címmel a helyszínen tartott előadást s mutatta be az alkotó művészek Eventus diákok anyagát és Ézsiás Gyöngyike Az idő nem fontos című tárlatát. Az estébe nyúló beszélgetés során tovább szőtték a közművelődés résztvevőinek hálóját.

A szervező népfőiskola köszönettel tartozik az együttműködő partnerek Jászfényszaru Város Önkormányzata, Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár felé és az előkészítésben, lebonyolításban segítők, előadók felé egyaránt. A fenn említetteken kívül a háttérben még sokak tevékenysége hozzájárult a program sikeréhez, a település bemutatásához. A teljesség igénye nélkül: Bobályné Bányai Mária (előkészítés, lebonyolítás), dr. Dobos László (Jászok Egyesület ajándékai), Dobos Mariann (intézménybemutató), Farkasné Csépány Izabella (előkészítés, lebonyolítás), Jakusné Farkas Ildikó (Jász Fazekas, kiállító), Koncsik Béla (méz, kiállító), Kovács Béla (előkészítés, szervezés), Kovács Zoltán (kosárfonó, kiállító), Lassú Imre (fazekas, kiállító), Megyaszai Józsefné (varrodai tevékenység), Molnár György és felesége (méhészet), Pető Lászlóné (rostélyos kalács recept), Pető István (fotókiállítás), Réz Bertold (informatikai háttér biztosítása, fotók készítése), Szilágyi Dezső (fafaragó népi iparművész, kiállító), Vágó Tibor és munkatársai (étkeztetés), Vasné Sass Katalin (hímző népi iparművész, kiállító) id. Zsámboki Sándor (templom gondnoka), Zsámboki Sándor és a GAMESZ munkatársai (helyszínek biztosítása) – mindenkinek köszönjük a közreműködést.
 

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2020/11/14, szo - 15:45 - 2020/12/31, cs - 15:45