Finnagora

A 2004-ben alapított Finnagora 17 finn kulturális és tudományos intézet egyike. Ebben az intézetben került megrendezésre 2010. szeptember 30-án egy „Finn – magyar felnőttképzési szeminárium” program, amelyen a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság is képviseltette magát.

A Finnagora szerteágazó tevékenysége során kulturális exporttal, oktatással, tudományos együttműködéssel és gazdasággal foglalkozik. Tevékenységünk széleskörű finn, magyar és nemzetközi kapcsolatrendszerünkre, valamint a finn kultúra és szakértelem elmélyült ismeretére alapul.

A Finnagorát olyan alapítvány működteti, amelynek kuratóriumában finn városok, egyetemek, vállalatok és civil szervezetek vannak. A Finnagora a budapesti Finn Nagykövetséggel és Finpróval közös székhelyen, azokkal szoros együttműködést folytatva dolgozik.

Tevékenysége:

Kultúra - A Finnagora művészeti és kulturális tevékenysége a kortárs művészetekre, a kultúra legfrissebb áramlataira és innovatív projektekre összpontosít a művészet minden területén. A Finnagora a finn kulturálisexport-hálózat részeként működik.

Tudomány és gazdaság - A Finnagora kapcsolódási pont tudományos, gazdasági és oktatási kérdésekben. Tájékoztatást nyújtunk a finnországi tanulási és kutatási lehetőségekről. Szakmai látogatásokat és szemináriumokat tervezünk. A Finnagora gazdasági adatokat és kapcsolatokat közvetít.

A megjelent finn és magyar vendégeket Harriet Lonka a Finnagóra igazgatója és Jari Vilén nagykövet köszöntötte. A Nagykövet úr kitért arra, hogy dinamikusan fejlődnek a két ország gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatai. A finn érdekeltségű vállalatok befektetése közel 1 milliárd euró értékű s 20.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. A finn előadók többségében a felnőttképzésről és az iskolarendszeren kívüli képzésről adtak tájékoztatót, de többször visszatértünk a beszélgetések során az iskolarendszerű oktatásra is. Mindannyiunkat érdekelt, hogy miért nyújtanak olyan kiemelkedő eredményt a finn diákok? Megtudtuk, hogy a pedagógusok erkölcsi, társadalmi, anyagi megbecsülése kiemelkedő, ezért a pedagógusok munkája is magas színvonalú, mindenki által elismert. A folytonos, következetes munkának, a változásokhoz alkalmazkodó új módszereknek, a továbbképzéseknek hosszú távon meg van az eredménye.

A magyar előadók a felnőttképzés kihívásairól és eredményeiről számoltak be: Dr Sz. Tóth János elnök, MNT; Dr Lannert Judit, TÁRKI – TUDOK vezérigazgatója a magyarországi cigányság és a felnőttképzés kihívásairól mutatta be kutatási anyagát. Mayer József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igazgatója és Billus Daniéla esélyegyenlőségi szakértő, hozzászólásaikkal egészítették ki a kutatás axiómáit (Axióma - alaptétel, alapigazság, aminek hitelességét senki nem vonja kétségbe).

A program zárásaként Jari Vilén nagykövet fogadást adott rezidenciáján a szeminárium résztvevői számára.

Kovács Béla
BLNT projektmenedzsere
 

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2010/10/05, k - 16:00 - 2010/11/05, p - 16:00