Erzsébet-napi vásár a Szentcsalád téren

Idén már 24. alkalommal, rendezték meg hagyományőrző jelleggel az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásárt, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, 2018. november 16-án, Jászfényszarun. A Szent Erzsébet Közösségi Ház és annak szabadtéri környezete adott helyet a rendezvénynek. A program támogatói s egyben segítő közreműködői Jászfényszaru Város Önkormányzata, Jászfényszarui Katolikus Egyházközség, Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár, Idősek  Klubja - Teaház és a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet. A rendezvényt, több mint két évtizede az adventi időre való felkészülés hozta létre, ez a cél munkál még napjainkban is a szervezéskor.

Péntek, reggel nagy a sürgés-forgás a Szent Erzsébet Közösségi Házban és környékén a Szentcsalád téren. Mindenki tudja, mi várható, de most is izgatott tekintetek kísérik nyomon a kis adventi asztalok elfoglalását, a karácsonyi díszvilágítását, a sátrak felállítását. Megvan a varázsa ennek a különös eseménynek - kiállítás, vásár és még valami más, amely egész nap teltházas látogatás kísér! Hamarosan a Kürcsi kürtőskalács – fahéj illata lengi be a teret, de jótékonysági céllal kínálja az otthon és helyben sütött portékáit a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet a sátrában: a pirított, karamellizált diót, sült almát, apró süteményeket.

Mindenki tudja már hol a szokásos helye, mintha évek óta itt ragyogna a vásár. Mi lehet a siker titka? A kézművesek; famíves, textil míves, tűzzománcos, csuhéfonó, cukorvirág és mézeskalács készítő, gyöngyfűző, szövő, hímző, manufaktúra és népi iparművész igényes és megfizethető portékái, s több mint húsz árus közvetlensége. Kóstolhattunk a különleges mézből, a teljes tejből készült joghurtból, sajtból és élveztük a „Jó szívvel Sátor”-nál a Teaház Közössége által szívet melengetően kínált frissen sütött boldogi rózsa fánkot és a meleg teát is. Az idősek Otthona lakóival ismét találkozhattunk, friss fánkkal, teával kínálták őket a szervezők s megnézték a kerámia kiállítást is.

Délelőtti program voltak az Európai Mézes Reggeli a Napfény Óvodában – a népfőiskola szervezésében. A jászsági méhész egyesület és a helyi termelők segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és megkóstolhatják azokat Koncsik Béla méhész felajánlásával. Délután a léleknek is gyönyörűséges Petrás kerámiák kápráztatták el szemünket.

1993. december 20-án alakult meg a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság azzal a céllal, hogy segítse a közművelődést s felnőttek tanulását. A közhasznú szervezet 2018-ban ünnepli alapításának 25. évfordulóját, ennek keretében szervezte az Erzsébet napi programokat (2018. november 16.) és az Adventi Kávéházat (2018. december 9.).

Kovács Béla
projektvezető

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2018/11/17, szo - 18:15 - 2018/12/17, h - 18:15