Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásár 2012-ben

November 16-án ismét megrendezte az immár 18 éves múltra visszatekintő Hagyományőrző Erzsébet napi kézműves kiállítását és vásárát a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság. Az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásár nélkül már nem múlhat el év Jászfényszarun. Ez a nap indítja a karácsonyi készülődést a városban. Idén is sokan érkeztek, nézelődtek, a Kászoni kürtős kalács illata mindenkit vásárlásra csábított. A kínálat rendkívül széles volt a Petőfi Művelődési Ház nagytermét ezúttal is megtöltötték a karácsonyi ajándéknak való áruk. Pál Alíz fotógalériája megtekinthető a http://www.facebook.com/Jaszfenyszaru közösségi oldalon, illetve a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság honlapján Pető István fotógalériája látható.

A kísérő programok voltak:

Bemutatkozott a Tarisznyás Műhely, két programmal:
„Kerekítő”: Baba – Mama foglalkozást Kovács Zoltánné Lajos Krisztina tartotta délelőtt azoknak az anyukáknak és 0-4 éves korú gyermekeiknek, akik szeretnék a szülő gyermek kapcsolatot a zene, a dal, a mondóka, a tánc szeretetteljes együttlétével elmélyíteni. Krisztina a Hagyományok Háza képzésein mélyítette el tudását Magyar népi ének tanfolyamon és ennek mesterkurzusán. A megyében számos helyen bemutatkozott s programjait, nagy érdeklődés kíséri.

A Tarisznyás Műhely vezetője - Kovács Zoltán, kosárfonó, kismesterség oktatója,
népi játszóházvezető közreműködésével, kézműves programot biztosítottunk alsó és felső tagozatos tanulócsoportok, illetve az általános iskolai CSIMORA program előzetesen bejelentkezett csoportja részére. A foglalkozásokon természetes alapanyagokból (káka, vessző) dolgoztak a gyermekek – megismertetve és őrizve hagyományos mesterségek, a paraszti kézművesség tudásanyagát.
Hagyományainkhoz híven továbbra is lehetőséget adtunk a helyi termékek bemutatására. Kézműves kiállítók, kis családi vállalkozások jelentkezését fogadtuk.

A rendezvény keretében került sor a Hamza Lehel Mária divatrajz kiállításra. Hamza Lehel Mária mintegy 400 divatrajza, valamint néhány kosztümterve lelhető fel a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria gyűjteményében, Jászberényben, melyek döntően az 1940-es évek végétől az 1960-as évek közepéig követik nyomon a női divat alakulását. Ebből az anyagból egy kis gyűjteményt láthattak az érdeklődő vendégek. A megnyitó köszöntő szavait Farkas Kristóf Vince, történész mondta el a szervezők képviseletében. A tárlatvezetésre 15.00 órakor került sor Szabó Erzsébet – az általános iskola rajztanára, egyben az OptiKaland vezetője közreműködésével, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria képviselője Farkas Edit volt.

A program előkészítésében és lebonyolításában partnereink voltak: Petőfi Művelődési Ház, Városi Könyvtár, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria s Jászfényszaru Város Önkormányzata.

Kovács Béla

Kapcsolódó galériák: 
Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2012/12/05, sze - 09:30 - 2013/01/05, szo - 09:30