Erzsébet napi hagyományos programok

2019-ben már 25. alkalommal, rendezték meg hagyományőrző jelleggel az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásárt, a jászfényszarusi Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében.

„Az Erzsébet napi péntek, reggel nagy a sürgés-forgás a Szent Erzsébet Közösségi Házban és környékén, a Szentcsalád téren. Mindenki tudja, mi várható, de most is izgatott tekintetek kísérik nyomon a kis adventi asztalok elfoglalását, a karácsonyi díszvilágítását, a sátrak felállítását. Megvan a varázsa ennek a különös eseménynek - kiállítás, vásár és még valami más, amely egész nap teltházas látogatás kísér! Hamarosan a Kürcsi kürtőskalács – fahéj illata lengi be a teret, de jótékonysági céllal kínálja az otthon és helyben sütött portékáit a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet a sátrában: a pirított, karamellizált diót, sült almát, apró süteményeket.”

„Ez a nap más mint a többi, ezt te is jól tudod
Másként kelt fel reggel a nap és másként járt a hold…”

(Bródy János)

2020 novemberében mást és másként tervez a társaság.

A római katolikus egyházközséggel közösen tervezett és még a járványhelyzet előtt előkészített programra invitálják az olvasót. Csókay András és Skrabski Fruzsina Párbeszéd a megpróbáltatásról – a létről és jelenlétről című könyv bemutatójára kerül sor 2020. november 19-én (csütörtökön) a Szent Erzsébet Közösségi Ház emeleti termében. A szerzőkkel Farkas Erzsébet a Katolikus Rádió szerkesztő riportere beszélget.

„Addig jó és egészséges az emlékezés és az eltávozott szeretteinkkel való együttlét, amíg a jelenben maradunk. Aki csak a múltban képes gondolkozni, vagy elkezd fantáziálnia jövőben, az hamar szétesik. A jelenben kell maradni - egyébként minden meditációs gyakorlat ezt tanítja -,és nem a múltban vagy a jövőben lebegni. A múltban vagy a jövőben nem találja meg senki az Istent. Isten mindig jelen van, mindig abban a pillanatban van veled, amelyeket megéled. Miért is nem lehetnénk a jelenben állandóan azzal akit szeretünk?” (Csókay András)

„A mikor elkezdődött az úgynevezett bababarát kórházak létrehozása, rögtön arra gondoltam, hogy szívesen látnék többfajta emberbarát kórház mozgalmat. A halállal valóban nem találkoznak a fiatalabbak, mert mindenki kórházba kerül, ha megbetegszik. Nekem az, hogy láttam a halált, és a szüleimmel együtt éltem meg azt, ahogyan ők elmentek, nagyon mély élmény volt. Sokkal könnyebb elengedni valakit, ha látod, hogy ott lehetsz vele, hiszen sokkal többet megtapasztalsz abból a misztikus világból, amelybe elengeded. Együtt biztosan könnyebb meghalni is, ugyanúgy mint megszületni.” (Skrabski Fruzsina)

A rendezvényen való részvétel korlátozott számban, támogatói jegy ellenében, a jegyek vásárlása a jászfényszarui római katolikus templomban, a sekrestyében a szentmisék előtt, után lehetséges. A program a mindenkori járványügyi intézkedéseknek megfelelően kerül megtartásra. Délelőtti program az Európai Mézes Reggeli a Napfény Óvodában, a kézműves foglalkozások, az egész napos kézműves kiállítás és vásár – tekintettel a járványügyi helyzetre – nem kerülnek megtartásra.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a szervezők közösségi oldalait, ahol az on-line térben digitális programokról és aktuális hírekről is tájékozódhatnak az olvasók.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2020/10/11, v - 15:30 - 2020/11/30, h - 15:30