„Együtt a szeretetben” Erzsébet - napi vásár a Szentcsalád téren

Idén már 23. alkalommal, rendezték meg hagyományőrző jelleggel az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásárt, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, 2017. november 17-én, Jászfényszarun. A Szent Erzsébet Közösségi Ház és annak szabadtéri környezete adott helyet a rendezvénynek. A program támogatói s egyben segítő közreműködői Jászfényszaru Város Önkormányzata, GAMESZ, Jászfényszarui Katolikus Egyházközség, Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár, Teaház Közössége, a több mint 30 éve működő Népi Díszítőművészeti Szakkör (Újszász) Jáger János és Barátai, Jászfényszaru Város Énekkara és a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet. A rendezvényt, több mint két évtizede az adventi időre való felkészülés hozta létre, ez a cél munkál még napjainkban is a szervezéskor.

Péntek, reggel nagy a sürgés-forgás a Szent Erzsébet Közösségi Házban és környékén, a Szentcsalád téren. Mindenki tudja, mi várható, de most is izgatott tekintetek kísérik nyomon a kis adventi asztalok elfoglalását, a karácsonyi díszvilágítását, szerelését. Megvan a varázsa ennek a különös eseménynek - kiállítás, vásár és még valami más, amely egész nap teltházas látogatás kísér!

Illatozó reggel

Hamarosan a Kürcsi Kürtőskalács – fahéj illat lengi be a teret, mindenki tudja már hol a szokásos helye, mintha évek óta itt ragyogna a vásár. Mi lehet a siker titka? A kézművesek; famíves, textil míves, tűzzománcos, csuhéfonó, mézeskalács készítő, gyöngyfűző, szövő, népi iparművész igényes és megfizethető portékái, s a mintegy húsz árus közvetlensége s persze az is, hogy ki lehetett próbálni a mesterség fortélyait. . S ellesni azt, hogy a fantázia segítségével a hagyományos anyagokból milyen szépségeket lehet készíteni. Kóstolhattunk a különleges mézből és élveztük a „Jó szívvel Sátor” -nál a Teaház Közösség által szívet melengetően kínált frissen sütött boldogi rózsa fánkot és a meleg teát is. Csillogó szemekkel és elégedett tekintetekkel találkozhattunk, amikor a Jászfényszaru Város Gondozási Központja munkatársai közreműködésével az idősek is eljöttek a vásárba (ki gyalogosan, sétálva, ki kerekes széken), kóstolták az illatozó fánkot és kortyolták a gőzölgő teát – Jó Isten segítse, hogy legyen alkalmunk még itt sokáig találkozni az idősekkel.

Délelőtti programok voltak: Európai Mézes Reggeli a Napfény Óvodában. A jászsági méhész egyesület és a helyi termelők segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és megkóstolhatják azokat. Koncsik Béla és Győri István méhészek felajánlásával. A jászberényi Palotásy János Zeneiskola tanárai interaktív zenei foglalkozást és hangszerbemutatót tartottak az óvodában. Gruttó Gabriella, a zeneiskola szolfézs-zeneelmélet tanára vezetésével hangulatos, játékos foglalkozás részesei lehettek a gyerekek. A zeneiskola tanárai bemutatták hangszereiket, a hegedűt, a furulyát, az altfurulyát és az oboát. Ismert gyermekdalok hangzottak el, Gruttó Gabriella irányításával pedig ütőhangszereket próbálhattak ki a gyerekek. Ismerkedtek a zenei munkaképesség-gondozás gyakorlataival is. A gyermekek fejlődésére kiváló hatású módszer léggömbös gyakorlatai nagy népszerűségnek örvendtek. A zenei munkaképesség-gondozás különösen fontos a gyermekek fejlesztésében. A dr. Kovács Géza és munkatársai által kifejlesztett módszer a zenetanulás szakmai ártalmainak kiküszöbölésével foglalkozik. Nagyban hozzájárul a gyermekek számos részképességének intenzív fejlesztéséhez, így elősegíti a zökkenőmentes iskolakezdést. Használatával a tanulási nehézségek elkerülhetők, csökkenthetők. Majd az Adventi Kézműves Játszóházra került sor - Kerámiafestés óvodás csoportoknak a Szent Erzsébet közösségi házban Jakusné Farkas Ildikó fazekas, népi játszóház vezető közreműködésével.

„ … teleszedte tilmáját rózsával”

Délután a Szent Erzsébet Közösségi Ház földszinti nagytermében csendült fel a Jászfényszaru Város Énekkara, Jáger János és Barátai ünnepi éneke – itt tartották meg a több mint tíz éves múltra visszatekintő TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány rajzpályázatának „Együtt a szeretetben” című bemutatkozó kiállítását, amelyet Kis Gábor esperes plébános az alábbi szavakkal nyitott meg.

"Szeressétek egymást, de ne csak szóval, hanem tettekkel (1.Jn. 3,18). A szolgáló szeretet tettekkel szeret és így segít. Árpád-házi Szent Erzsébet ebben példa. Ő szerette a jó Istent és benne a férjét, a családját, embertestvéreit. Jézust fedezte fel bennük, és különösképp a legelesettebbekben.

Legyen szemünk azokra, akik rászorulnak, és legyen akaratunk is, tehetségünkhöz képest segítségükre lenni. Nem azért, mert tetszik, hanem azért, mert bennük Krisztus az, aki felénk a kezét nyújtja. Ha már a Szentírást olvassuk, tudjuk, minden ilyen felénk nyújtott kéz arról beszél: szeressetek, de ne csak szóval, hanem tettekkel is!"

Szentatyánk, XVI. Benedek pápa így ír erről Deus caritas est kezdetű enciklikájában: „Az Egyház lényege hármas feladatban mutatkozik meg: Isten Igéjének hirdetése (kerygma-martyria), a szentségek ünneplése (leiturgia), a szeretet szolgálata (diakónia). E három feladat kölcsönösen föltételezi egymást, és nem szakíthatók el egymástól. A szeretetszolgálat az Egyház számára nem valamiféle jótékonyság, amit másokra is rá lehetne bízni, hanem a lényegéhez tartozik, tulajdon lényegének mellőzhetetlen kifejezése” (Deus caritas est 25).

Árpád-házi Szent Erzsébet évről évre visszatérő ünnepe alkalom számunkra, hogy figyelmünket a hitünkből fakadó tanúságtételre irányítsuk, amelynek igen fontos megnyilvánulása egyházunk karitatív szolgálata. Szent Jakab apostol figyelmeztet bennünket, hogy Hitünk tettek nélkül holt dolog lenne (vö. Jak 2,17).

Ez a kiállítás pedig megfelelő alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, miként viszonyulunk a szeretethez, figyelmesek vagyunk-e embertársainkkal, és hogy tudunk-e másoknak örömet szerezni. A rajzok, a gyerekek eredeti fantáziáján át szeretettel beburkolt vonásaiban öltik magukra a képző művészetük tiszteletét.”

Diego december 12-én felment a Tepeyac dombra, és teleszedte tilmáját rózsával, melyeket a tél ellenére valóban ott talált, ahogy azt Szűz Mária megígérte. Elvitte a püspökhöz, és az ott lévők előtt széttárta köpenyét. Mindenki térdre borult, de nem a virágok miatt. A tilmán ugyanis megjelent Szűz Mária képének lenyomata.

A Tilma Alapítvány által megrendezésre kerülő kiállítás-sorozat legfontosabb küldetése, hogy a gyermekek rajzain keresztül évről évre szeretetet vigyen az emberek szívébe. A kiállítások megálmodója Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár, aki 2005 óta szervezi meg a mára nemzetközivé bővült rajzpályázatot. Ő hozta létre a Tilma Gyermekművészetért Alapítványt azzal a céllal, hogy segítse azokat a tehetséges gyermekeket, akiknek az életében értékes helyet foglal el a művészet szeretete. A Tilma Alapítvány egy köténybe, a Tilmába kívánja összegyűjteni a kicsiny gyermekalkotókat, óvodás kortól a középiskolás korig – ezekkel a szavakkal kérte fel Kis Gábor atya Basa Ottóné Erzsébet asszonyt, a kiállítás megálmodóját.

„2005 április végén szerveztük az első kiállítást. – mondja a Tilma Alapítvány alapítója. Az előző év végén a gyerekek a rajzórán fára festettek, mindenki az egyéniségének megfelelő témában: téli táj, Szent Család, bibliai történetek… Olyan nagy örömet jelentett ez az alkotás, hogy elhatároztuk, a táblaképeket az édesanyák tiszteletére egy kiállításon bemutatjuk. Együtt a szeretetben lett a címe, és a Hatvani Könyvtárban rendeztük meg. Óriási sikert arattunk, és ez utat nyitott arra, hogy szélesebb körből merítve rajzpályázatot hirdessünk. 2005. augusztus 15-én a Magyarok Nagyasszonya ünnepén került sor az első Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállításra, amit azóta, minden évben megrendezünk a szeretet magvetése üzenetével” – mondja Basáné Révész Erzsébet.

A művésztanár elmondta: a gyermekrajz kiállításokat az évek során 2011 és 2014-ben Rómában a Magyar Akadémián és számos magyar nagyvárosban is láthatták az érdeklődők valamint külföldön is bemutattuk a remekműveket. Az alapítvány egyre ismertebb és elismertebb lett, egy-egy rajzpályázatunkra nemcsak itthonról, hanem külföldről – Indonéziából, Szlovákiából, Peruból, Kanadából, Szerbiából, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból, Litvániából, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Németországból és Finnországból – is érkeztek pályamunkák.

„Életem egyik legmeghatározóbb élménye lett, hogy személyesen is találkozhattam Ferenc pápával, aki 2013-ban üzenetet küldött az alapítványnak, mely így szól: Áldja meg kezdeményezésüket az Úr, vezesse a gyermekeket ő maga, hogy sajátos művészetük által kifejezhessék hitüket, és ezáltal mosolyt vihessenek az egész világba!”

A névválasztás is különleges, hiszen az alapítvány a Szűzanya guadalupei kegyképéről kapta a nevét, amely egy tilmán, azaz egy indiánköpenyen jelent meg – mesélte Révész Erzsébet. A kiállítás örökös fővédnöke Jókai Anna, aki haláláig, tizenkét éven keresztül nagy szeretettel követte a Tilma Alapítvány munkáját. A kiállítás idei fővédnökének Béres Klárát, a Béres Alapítvány elnökét kértük fel.

Ezt követően a népfőiskola képviselői köszöntötték – immár a hagyományok szerint - a jelen lévő Erzsébeteket egy-egy csokor virággal, egy szál rózsával.

„Veled vagyunk rendben”

A program zárásaként került sor a találkozásra Fecske Orsolya szociális testvér festőművésszel, egy vetített képes előadás keretében láthattuk rajzait, alkotásait mesélt majd beszélgetett a hivatásról – a Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet szervezésében.

Fecske Orsolya 1973-ban született a Komárom megyei Szőnyben. Édesanyja pedagógus, édesapja művészeti író. Gyermekéveit Lábatlanon töltötte, majd családjával Budapestre költözött. Itt fejezte be az általános iskolát, és itt érettségizett, majd 1992-től a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola növendéke lett, ahol 1996-ban kapott rajztanári diplomát. Ugyanebben az évben, állami ösztöndíjasként felvételizett a Római Képzőművészeti Akadémia (Accademia di Belle Arti di Roma) festő szakára, ahol a 2000-ik évben végzett. Kedves mesterei Vecsési Sándor és Bazsonyi Arany, valamint Patay László, akinek egyik segédjeként nyílt alkalma betekinteni a falfestészet rejtelmeibe, mellyel aztán életre szóló barátságot kötött. Első önálló megbízatását, mely az alsógödi Szt. István templom oltárfalának megfestésére szólt, 1997-ben kapta. 2003-ban belépett a Szociális Testvérek Társaságába. 2001-től tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, illetve tagja a Molnár C-Pál Baráti Körnek. Jelenleg Budapesten él és dolgozik, legfőbbképp a murális festészet (szekkó és ólomüveg festészet) területén, de rendszeresen jelennek meg grafikai munkái is.

 

1993. december 20-án alakult meg a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság azzal a céllal, hogy segítse a közművelődést s felnőttek tanulását. A közhasznú szervezet 2017-ben ünnepli alapításának 24 évfordulóját, ennek keretében szervezte az Erzsébet napi programokat (2017. november 17.) és az Adventi Kávéházat, amely 2017. december 3-án, 14.30 órakor kezdődik.

Adventi Kávéház

„A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy minél többek számára megnyíljanak.” (Kodály Zoltán). Fellépő vendégeink - a Benyus Testvérek Kamaraegyüttese – immár (az elmúlt két évtizedben) harmadjára fogadták el meghívásunkat. Helyszíne a Régi Kaszinó Étterem. Szeretettel várjuk az adventi elcsendesedésre vágyóakat és az érdeklődőket.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Kapcsolódó galériák: 
Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2017/11/27, h - 15:45 - 2018/01/31, sze - 15:45