Családi legendárium – egy történet online

Terveztük, meghirdettük online... Várakoztunk és válaszoltunk online... Gyűjtöttünk, egyeztettünk. Felkértük és megkerestük online… Megköszönjük, még mindig onlin ... Digitalizáltuk, közzétettük több platformon is. Örömmel értékeltük, összesítettük online ... Nyomtattuk, lamináltuk és feliratoztuk, kirakat tárlaton elhelyeztük és végre NYITUNK! A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai közben meglátogattak, ők hozták a „nyitunk” molinót. Online eredményt hirdettünk és megnyitottuk, disszemináltunk (közösségi média, megyei lap, térségi televízió). S mindez egy féléven át zajlott, míg végre eljutottunk a díjak átadásához.

A pályamunkák mellé az alkotók több esetben hivatkozást is írtak, családi emlékekről meséltek. Így életre kelt a családi legendárium!

Díjak, elismerések

A díjazáshoz támogatást, felajánlást az alábbi személyektől, cégektől, intézményektől kaptunk.

Danis János - DUFLEX Fotográfiai Stúdió. Europe Direct Szolnok László Cecília. FISHER KLIMA. Fózer László Fózer Hungary Bt. Fózer Réka PAPÍR-ÍRÓSZER Kft. É+J Kft. Ézsiás Dénes, Juhász Jánosné, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Farkas Edit. Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány. Jászkerület Nonprofit Kft. Dukai Rita. Kovács Béla. Kovács Béla Gábor. NMI Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága. dr. Palencsár Csaba - Palencsár Erzsébet, Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár. Réz Ferencné, Virág- és Ajándékbolt. dr. Soltész Anikó – Palotai János. Takács Marianna egyéni vállalkozó. Tamus Angéla – THN-Tamus Kft. Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság.

Köszönjük a felajánlásokat!

A rajzok értékelése

Az alkotásokat 11 tagú zsűri bírálta el és adott javaslatot a különdíjakra. A népfőiskola közösségi oldalán a fotóalbumokban a képek mellett bővebben is olvashatóak az értékelések.

Óvodások (20 db alkotás került értékelésre)

Első helyezett: Traktorom - Nagy Ádám (5 éves), Gólya Óvoda Jászberény.
A második helyezés megosztott: Bárányok Szent Vendel körül - Gajdos Lőrinc, Jászboldogháza és Óvónéni kemencése - Lakatos Lotti Amira, Kocsord, és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár különdíjat ajánlott fel a számára.
A harmadik helyezés is megosztott: Nagymamám tehene Piros, a tanyán - Ördög János, Jászfényszaru és egy egyéni felajánlott különdíj illetve 3. helyezett Nádfedeles házikó szekérrel – Rezes Gergő, Jászfényszaru.
Ebben a korcsoportban került kihirdetésre a zsűri döntése alapján a FICHER KLÍMA különdíjának felajánlása: Kiss Várkony Lukács, Kiss Előd Gellért 6 éves testvérek rajzsorozataira (3-3-db a családi legendárium egy-egy történetéről). A Kiss testvérek Budapesten laknak, a családerős szálakkal, a felmenők révén kötődik Jászfényszaruhoz. A cég képviseletében Horváth Szabolcs adta át a megtisztelő díjat.

Alsó tagozat (11 db alkotás érkezett)

Az első helyezés megosztott: Őseinktől örökölt ház - Bollók Zalán (4. o., Jászfényszaru) és a különdíj a népfőiskolától Római Vakáció nyári táborban térítésmentes részvételére. Szintén első helyezett kiemelkedő színes alkotás a Családi örökség - Török Annabella (3. o. Jászfényszaru) és különdíjat a Jászfényszaru az Oktatásért Alapítványtól kapott.
A második helyezés szintén megosztott: Kiss Tardos Márton rajz sorozata (3. osztályos, Budapest) és 2. helyezett a Tulipános láda és Asztal tükörrel (sorozat) – Pádár Kinga alkotásai.
A harmadik helyezés is megosztott: A tanyán – Kátai Helga 2. osztályos, Jászfényszaru és 3. helyezett a Bagoly - Kovács Sarolta 1. osztály, Farrand Elementary School, Plymouth és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár különdíjat ajánlott fel a számára.
Különdíjakat kaptak az alábbi kiemelkedő alkotásokkal: Régi tárgyak - Hurubán Dusán 4. o, Jászfényszaru, és Miska kancsó - Réz Anna 1. o. Jászfényszaru

Felső tagozat (16 db alkotást bírált a zsűri)

Első helyezett a Százéves örökség - Tóth Kincső Blanka, Jászberény.
A 2. helyezés megosztott: a Miska kancsók és a Fazekas fűszertál, Fisli Linda sorozata 7. o. Florida / USA. Szintén 2. helyezett A borospince - Kóta Nikolett Gréta alkotása (JÁI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézmény Jászberény). 
A 3. helyezés is megosztott: Az én könyvem - Kocsis Emese, (Jászberény) és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár különdíjat ajánlott fel a számára. Szintén 3. helyezett Régi sütés kellékei - Kéri László rajz és a fotójával együtt egy sorozatban.
Korcsoportban kiemelt Különdíjas a Festők 3 generációban - Nagy Evelin 7. osztályos, a Lehel Vezér Gimnázium Jászberény.

Középiskolás korcsoport

Két alkotás megosztott első helyezést kapott: Dédmamám konyhai kredence - Szerémi Fanni (Jászfényszaru), Különdíjak: és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár különdíjat ajánlott fel a számára. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria különdíját és Réz Ferencné Virág és Ajándék Üzlet különdíját is megkapta.
Szintén első helyezett Nagyszüleim régi szobája - Csizmarik Zoé (Jászfényszaru) és Réz Ferencné Virág és Ajándék Üzlet különdíját kapta meg.

Fotóművészeti alkotások - felső tagozat (25 db alkotás került elbírálásra)

Az első helyezés megosztott: Imádságos énekeskönyv - Lengyel Áron (Jászfényszaru) és kiemelkedő fotósorozata első helyezett. Emellett Tamus Angéla különdíjat és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár Nívódíjat ajánlott fel a számára.
Szintén első helyezett Legyező felhők között - Kovács Eszter Tamara Jászberény.
A 2. helyezés megosztott: Idő-utazás - Fekete Tamás, Jászfényszaru és Az idő fakó dallama - Goda Nikolett, Jászberény. A 3. helyezés szintén megosztott: Antik 8 babás állófogas - Zala Zsombor Farmos, és a Régi kincsek - Pege Gyula Jászapáti.
Kiemelkedő, dicséretre méltóak: Merengés a megvalósult álomban - Tóth Viktor (Jászberény), Világháborús emlék - Zrupkó Gergő (Jászberény), Régi idők mérlege - Rimóczi Dávid (Jászfényszaru), Kincseim, A nagypapám és a kredenc szeme, Generációk szemekben - Utasi  Abigél Kincső sorozata, (Jászberény).

Fotóművészeti alkotások - középiskolások (19 db alkotást értékelt a zsűri)

Kiemelt első helyezett: Most segíts meg Mária - Kollár Júlia (Jászfényszaru), és Danis János Duflex Fotográfiai Stúdió különdíját, illetve a Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány különdíját is megkapta.
A 2. helyezés megosztott: Mészáros Réka (Jászfényszaru) fotósorozata: A boros butykos és a pipa új élete, A mozsár és a fogyasztó, avagy velem foglalkozz, A múlt árnyéka, Mozsár 1898-ból. Szintén 2. helyezett Nemoda Dóra (Jászberény) sorozata: Megelevenült idő, Emlékeim emblémái, Te és Én az idő ellen. A 3. helyezés szintén megosztott: Családi kör - Nagy Bálint Attila (2005, Jászfényszaru) és egyéni különdíjat is kapott
3. helyezett, Akiben megbízhatok - Tari Stefanie (2004 Jászapáti) fotója.
Különdíjra javasolt: Gulyás Gréta Kitti (2006, Jászárokszállás) fekete-fehér fotósorozata - Csacsogás, Füst elszáll, Gépelj és lépdelj, Egyszer volt egy író, díját a Petőfi Sándor Művelődési ház és Könyvtár ajánlotta fel.

Ezek a szebbnél szebb, kreatív alkotások megtekinthetők a Szent Erzsébet Közösségi Házban rendezett Bedekovich Kirakat Tárlaton, valamint a népfőiskola közösségi oldalán található fényképalbumokban. Eredményhirdetésre a pünkösdi hétvégén került sor az on-line felületeken, a díjátadó ünnepséget május 28-án, pénteken délután tartották a Szent Erzsébet Közösségi Házban. A népfőiskola közösségi oldalain számtalan fotó, újsághír és televíziós tudósítás tanúsítja a program sikerét, elismerését.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2021/06/04, p - 15:45 - 2021/06/30, sze - 15:45