Civilek és vállalkozók az európai vidék jövőjéért

2008 tavaszán népfőiskolánk az NCA Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiumához pályázatot nyujtott be, amelyben a BINCISZ volt a partner szervezetünk. BINCISZ: Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (ernyőszervezet 18 tagszervezettel).

A projekt címe: "Civilek és vállalkozók az európai vidék jövőjéért - előkészítő műhelymunkák". Az első fordulóban pályázatunkat nem támogatták, de lehetőség nyílott a 2. fordulóban ismét pályázni. Ezt a pályázatunkat 2008 október 27-én adtuk be s 2009 március 11-én kaptuk a tájékoztatást, hogy pályázatunk nyert (60%-os támogatás mellett). A projektben 2 x 3 napos műhelymunkát vállaltunk, egyiket Nagyváradon a BINCISZ-nél, a másikat pedig Magyarországon, Jászfényszarun.

A műhelymunka célja: olyan szakmai - civil tevékenység folytatása, amely során együttműködést alakítunk ki. A közös jövőbeni program célja, hogy európai együttműködési tevékenység révén elősegítsük a felnőttoktatás európai dimenziójának kialakulását s ezzel támogassuk a szakmától független, általános ismeretek oktatását, népszerűsítve a felnőttkori tanulást. Az első 3 napos műhely munkát Nagyváradon valósítottuk meg 2009. május 15-től 17-ig (péntek koradélutáni indulással és vasárnap kora délutáni hazautazással). A programba bevont létszám 15 fő volt a vállalkozói, civil és önkormányzati szférából egyaránt.

Az első este alkalmunk volt megismerkedni a szálláshelyünk, Szentjobb település történetével s a szállásadó alapítvány tevékenységével. Megtudtuk, hogy a Szent István Tanulmányi Házban, amely a melki Bencés Rendi Apátság védnöksége alatt áll, nem csak a felnőttképzésnek adnak helyet, hanem szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket nevelnek, akik a szüleiket elveszítették, vagy a a szülők le is mondtak gyermekük gondozásáról - a család halmozottan hátrányos helyzete miatt. Óvodás kortól a kamasz korig, összesen 43 gyermek található az otthonban.

A második napon délelőtt a nagyváradi "kormányzati hivatal" informatikus munkatársa városnézésre vitte a társaságot, a magyar kultúra városának nevezetességeit tekinthettük meg. Részesei lehettünk a nagyváradi várban megszervezett majálisnak, amely már az uniós választások jegyében zajlott.

Itt találkoztunk a testvértelepülés Bors iskolájának csapatával, ahol megismerhettük az oktatási helyzet nehézségeit, a település gazdasági és társadalmi helyzetét, a felnőttképzés és vállakozásfejlesztés fontos szerepét - s megkóstoltuk a gulyás főző versenyre készített gulyást. E nap délutánján találkoztunk a BINCISZ elnökével Dr Fleisz Jánossal (egyetemi magántanár, MTA köztestületi tagja), aki a főszervezője volt az azon a héten megrendezésre került Festum Varadium ünnepségsorozatnak (a héten 37 programot valósítottak meg). Professzor Úr szavait idézve: "Együtt vagyunk, nem kényszerből, hanem határok nélkül, mi kárpát medencei magyarok ... a válságot úgy éljük meg, hogy eddig is önkéntesen dolgoztunk, most is azt tesszük". Megtudtuk, hogy hasonló gondokkal küzdnek a civil szervezetek, mint Magyarországon, így szervezik a civil kerekasztal beszélgetéseket és tervezik a város civil stratégiájának elkészítését. Röviden ismertetésre kerültek a tagszervezetek tevékenységei is. A szakmai műhelymunka helyszíne az Ady Líceum volt.

A harmadik nap délelőttjén a szállást adó Alapítvány igazgatónője - Kozma Enikő - bemutatta a tanulmányházat, a két családi házat, ahol szintén gyermekek kerültek elhelyzésre és tevékenységeiket. Megismerkedtünk a mezőgazdasági projektet irányító holland professzorral és főiskolás diákokkal - hiszen az Alapítvány törekszik az önellátásra, így 50 ha-on gazdálkodnak, majd gépparkot és asztalosműhelyt alakítanak ki. A település bemutatására is sor került (kb 1000 fő a lakossága és 100%-ban magyarajkúak).

A projekt a későbbiekben Magyarországon folytatódik. A program megvalósítását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja.

Kovács Béláné Pető Magdolna, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2009/05/20, sze - 12:45 - 2009/06/20, szo - 12:45