ART PARIS alkotótábor

Az előző évekhez hasonlóan, remélhetőleg 2022-ben is megtarthatóak a nyári táborok, így a népfőiskola és a múzeum ismét várja az alkotni vágyó fiatalokat.  Egy izgalmas, kalandos útra, Jászfényszarura hívjuk a kedves Táborozót, hogy együtt fedezzük fel Párizst, töltsünk együtt egy színes vakációt.

A jászfényszarui ART PARIS alkotótábor időpontja: 2022. június 27 - július 1.

A táborba elsősorban az általános iskolás korosztályt várjuk. A napi program 8-16 óráig tart. A helyszín: Jászfényszarun a Régi Parókia és közösségi szabadterei.

2022-ben Párizsba utazunk - ismét az alkotó kreativitásra, a Jászság híres művészpárja életével ismerkedésre hívjuk az érdeklődőket, lehetőséget adva a játékra, fürdésre, kirándulásra, családi napra is. A megvalósításra a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szakmai közreműködésével kerül sor. A hét témája az "Art Paris" - a Hamza-házaspár életében fontos állomás Párizs, hiszen ott ismerkedtek meg, és házasodtak össze 1933-ban. Idén ezt a helyszínt mutatjuk be a gyerekeknek és ebből az időszakból válogatjuk a táborhoz kapcsolódóan Hamza D. Ákos festményeit és Hamza Lehel Mária divatterveit is.

A 2022. évi komplex kortárs alkotóművészeti és honismereti tábor – az utóbbi évekhez hasonlóan, saját hazánkban, szülőföldünkön a Jászság kapujában, Jászfényszarun valósul meg. A tábor célja a gyermekek hon- és alkotóművészeti ismereteinek bővítése, kreativitásának, ügyességének és képzelőerejének fejlesztése az alkotásokon, játékokon keresztül – a jász szülőföld értékeinek feltárása.

Célcsoportunk a jászfényszarui és a Jászságból elszármazottak, vagy a térségben, nagyvárosban élő általános iskolás gyerekek, akik érdeklődnek a kézművesség, kortárs művészetek, játékok, alkotó kreatív programok, helytörténet iránt és örömmel jönnek haza egy innovatív tartalmas kikapcsolódásra. Lehetőséget adunk önkéntes munkára, nyári gyakorlat teljesítésére, vagy “jó gyakorlat”-ra is. Részvétel díja 3.000,- Ft/nap, a tábor díjában az anyag- és eszközköltségek, valamint háromszori étkezés, helyi fürdés biztosított. Pályázatunk támogatása esetén autóbuszos kirándulást, családi napot szervezünk.

Előzetesen regisztrálni szükséges a létszámkorlátok miatt. Érdeklődni Jászfényszarun a népfőiskolai tábor szervezőinél lehet: Kovács Béláné Pető Magdolna, Kovács Béla: bedekovich@gmail.com ; +36-30/579-0164; Bővebb információ, jelentkezési lap, nyilatkozatok a honlapon elérhetőek: www.bedekovich.hu

Jelentkezés a szervezőknél 2022. május 30-ig, 5.000,- Ft előleg befizetésével (előzetes időpont egyeztetéssel: +36-30/579-0164). Legkésőbb a tábor első napján kérjük a szülői nyilatkozatok, a jelentkezési lap leadását (a népfőiskola honlapján elérhetőek) és a teljes részvételi összeg befizetését.

Részletes program

Hétfőn

Megismerkedünk egymással, megismerkedünk a múzeummal. Megnézzük az útlevelet, így megismerjük a heti programot is. Fotózunk az útlevélhez és a csoportképek is elkészülnek. Vetített képes összefoglalón megnézzük, mit is kell tudni Franciaországról. A fontosabb helyszíneket (Mont Blanc, Loire, Párizs, Lascaux) megnézzük térképen. Egy kicsit visszanyúlunk az őskorhoz: a Lascaux-barlang kapcsán saját "barlangrajzokat" készítünk.

Kedden

Párizsba utazunk, képeken megnézzük a nevezetes épületeit: Notre Dame, Eiffel torony, Louvre, D'Orsay Múzeum, Champs Elysées, diadalív, Montmarte, Sacré Coeur. Elkalandozunk a Louvre-ban: az Egyiptomi gyűjtemény kapcsán hieroglifákat rajzolunk, és történeteket szövünk belőle. Ebéd után újragondoljuk a Mona Lisát. (Azt tudtátok, hogy Jászberényben is van egy Mona Lisa? Ezt is megnézzük, mert Hamza festette...). Egész napra meglepetés játékra is várunk benneteket :)

Szerdán

PikTúrát teszünk a Szajna partján, pasztellel alkotunk plein air, vagyis szabad ég alatt. Sétálunk egyet a Cité-szigeten, ahol megcsodáljuk a Notre Dame-ot, így erről makettet is készítünk, amit délután kifestünk.

Csütörtökön

Miután meghallgattuk a történetét, még a Notre Dame-hoz kapcsolódóan gargoyle-t, vagyis vízköpőt is készítünk. De nem maradhatnak el Hamza Lehel Mária divatrajzai, illetve Hamza tollrajzai sem.

Pénteken

Kifestjük a vízköpőt. Amíg szárad, Matisse kollázsai alapján sajátot készítünk, illetve megnézzük, hogy a múzeumban milyen kollázsok vannak. Délután kiállítást rendezünk a műveinkből.

Plakát terve: Farkas Edit, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója

Találkozunk egy felejthetetlen bohém párizsi vakáción!

Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervező csapata nevében:  Kovács Béláné Pető Magdolna

GY.I.K. - Gyakran ismételt kérdések

Mit hozzon a gyermek a táborba?

Első nap mindenképpen a TAJ kártya másolatot és a kért dokumentumokat kitöltve és aláírva: jelentkezési lap, nyilatkozatok (letölthetőek a népfőiskola honlapjáról, vagy kérhető a szervezőktől).
Amit hozni kell: kézfertőtlenítő, maszk (csak előírás szerinti zárt térben használjuk, többségében szabadtéren leszünk) taj kártya másolata. Amit érdemes hozni: kézműveskedéshez kötény vagy póló, ivókulacs, naptej, esőkabát, kicsi hátizsák, nyári sapka, kényelmes cipő, polifoam és kicsipárna (üléshez, letelepedéshez, pihenéshez), kullancs, szúnyog elleni szerek (csak ajánlott), fürdőruha, törölköző amennyiben lehetőség lesz az egyszeri fürdésre (ezt előre jelezzük).

Ne hozzon magával pénzt, a táborozás során nincs lehetőség vásárlásra. Ne hozzon nagy értékű telefont / tabletet / játékot stb. Ezekért a Tábor felelősséget nem vállal. Inkább ne hozzon egészségtelen nasikat, üdítőket, ha valamilyen ennivalót mindenképpen szeretne hozni, akkor csak gyümölcsöt.

Hogyan öltözködjön?

Időjárásnak megfelelően! Táborunkról tudni kell, hogy jó és rossz időben is a szabadban, illetve fedett téren vagyunk, ezért esős időben zárt cipő, zárt öltözet legyen a gyermeken (esőkabát is legyen nála), hűvösebb időben, ha szükséges, pulóver, kánikulában rövidnadrág. Papucs helyett inkább zárt cipő vagy szandál viselése ajánlott. Lányoknak a mozgás, játék miatt és higiéniai okokból inkább nadrágot, rövidnadrágot válasszanak szoknya helyett.

Hogyan jelentkezhetek a táborba?

A táborba online is lehet jelentkezni a honlapon megadott jelentkezési lap és a szükséges nyilatkozatok kitöltésével, amelyet online vagy személyesen adhat le a szervezőknek. Amennyiben személyesen szeretne jelentkezni, kérjük, keressen minket elérhetőségeinken.

Ha a testvér már középiskolás…

Ha a testvér már középiskolás, de szeretne alkotni, játszani és szívesen jönne a táborba – egyeztessünk, beszéljünk róla. Ha van még szabad hely, őt is örömmel látjuk.

Milyen fizetési lehetőségek vannak?

A tábor díját jelentkezéskor vagy legkésőbb az első napon egy összegben kell rendezni. Fizetni készpénzzel lehet. A napközis részvétel díja 3.000,- Ft/fő/nap, befizetésére személyesen van ehetőség a szervezőknél (kérjük, előzetesen jelezzék telefonon).

Kell-e orvosi igazolás?

Nem, nem kell elmenni az orvoshoz, elegendő a szülőnek nyilatkozni arról, hogy gyermeke egészséges. Szülői nyilatkozat letölthető a népfőiskola honlapjáról. Az idén fokozottan kérjük a szülőket, hogy "csak" náthával, "csak" hőemelkedéssel se hozzák gyermeküket a táborba.

Eső esetén mi a program?

A helyszínt úgy választottuk, a programjaink többségét úgy alakítottuk ki, hogy azokat eső esetén is meg tudjuk tartani szabadtéri fedett helyszínen.

Mi történik, ha reggel késünk?

Táborunk programja 8:00 órakor kezdődik. Ekkor a csoportok a gyülekezőhelyen a napi programot megismerik, felszereléseikkel elhelyezkednek a műhelymunkához. Ha valaki elkésik, ugyan nem marad le az aznapi táborról, de a reggeli beszélgetésről, kuckózásról igen. Tapasztalatból tudjuk, hogy az egyik legnépszerűbb programunk a reggeli beszélgetés, játék, helykialakítás. Kedves Szülők! Ne fosszák meg gyermeketeket ettől az örömtől. Igyekezzetek időben érkezni.

Mikor mehetünk a gyerekért, elvihetjük-e hamarabb, mi történik, ha délután nem érünk oda időben érte?

Táborunk 16.00 óráig tart. Korábban csak indokolt esetben tudjuk a gyermeket átadni. A gyerekek átadása 16.00 óra és 16.20 óra között lehetséges a Tábor főbejárata előtt. Kedves Szülők! Kérjük ezt az időpontot betartani. Köszönjük!

A mindenkori járványügyi intézkedések betartására mi is törekszünk és mindenkitől ezt kérjük.

A tartalom érvényessége: 
2022/04/11, h - 18:45 - 2022/07/01, p - 18:45