Aki hasonlóan gondolkodik, várjuk tagjaink sorába!

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság tavalyi közgyűlésén döntött arról, hogy tagozatként fogadja a Jászfényszarui Drámapedagógiai Műhely csatlakozását, amely az 1999. február elsején kelt alapító okiratban foglaltak szerint hivatalosan is megalakult.

Jászfényszarun több évtizedes hagyománya van a drámapedagógia alkalmazásának. Kovács Andrásné drámapedagógus mind a tanítás, mind a színjátszás terén az országban az elsők között tanulta meg és alkalmazta ezt a módszert a gyermekek személyiségének fejlesztése érdekében. Létrehozta és az idén 7. alkalommal megszervezi a "Bakancsosok" nyári táborát. Tanítványai már 3 éve szerveznek rendszeresen helyben drámapedagógiai tréningeket, ahová több környező településről is érkeztek kollégák.

Szerveztünk egy 30 órás, két 40 órás tréninget felnőtt kollégák részére, amelyben mintegy 60 ember ismerkedett a módszerrel. Vendégünk volt többek között dr. Bagdy Emőke professzorasszony, Haraszti László pszichológus, Kaszab Zoltánné konfliktuspedagógus a J-N-Sz Megyei Pedagógia Intézettől, aki jelenleg is segíti programunkat, Fabulya Lászlóné a Békéscsabai Műhely, Józsa Katalin a Kecskeméti Műhely vezetői, Dick Zsuzsanna a gödöllői nevelési tanácsadó munkatársa, Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, Nádas Mária a Gordon Iskola igazgatója. A tréninget szakmai vezetőnk, Kovács Andrásné tartotta és tartja ezután is.

Ismerkedünk az alternatív pedagógiai irányzatokkal. Meglátogattuk a kecskeméti Gordon iskolát, a gödöllői Waldorf elvű iskolát és óvodát, előadást hallgattunk a humanisztikus kooperatív tanulás módszeréről.

Tagjaink a műhelymunkában megosztják a többiekkel más képzéseken szerzett tapasztalataikat. Lehetőség van a felmerülő problémák közös megbeszélésére, alternatív megoldási javaslatok kidolgozására. Havi programjainkon feltöltődhetünk, hogy megújult lendülettel folytassuk napi tevékenységünket. Az idén kamaszok részére önismereti tréninget, a diákönkormányzat tagjainak kommunikációs készséget fejlesztő tréninget, kisiskolásoknak drámajáték foglalkozásokat tartottunk. Tagjaink saját gyermekcsoportjaikban kóstolgatják a módszer gyakorlati megvalósításának lehetőségeit.

Jászberényben, Jászágón, Szentlőrinckátán, Pusztamonostoron, Zsámbokon is elvetettük a "magvakat", mely kisugárzó hatásunkat mutatja.

Jelenleg kistérségi és megyei szakmai napot szervezünk.

Az elmúlt nyáron először "Mesetáborban" játszottunk kisiskolás gyermekekkel Cserépváralján, melynek sikerét mutatja, hogy az idei szanticskai tábor létszáma már most betelt.

Célunk továbbra is a drámapedagógia és a reformpedagógiák népszerűsítése, képzések, egyedi előadások, gyermekfoglalkozások, tábor szervezése, szakmai műhelymunka folytatása. Nyitottak vagyunk minden személyiségfejlesztő irányzatra. Feladatunknak tekintjük minden érdeklődő pedagógus és más szakember, szülő bevonását munkánkba, hogy városunkban és a környező településeken tért hódítson a gyermekek kreativitását, fantáziáját, egészséges énképét, kommunikációs és empátiás készségét fejlesztő módszer. Szeretnénk igazi értékekkel igazi emberségre nevelni gyermekeinket.

Bordásné Kovács Katinka

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
1999/03/24, sze - 10:45 - 1999/04/24, szo - 10:45