Adventi Kávéház a CimbaliBand zenekarral

2006. december 2-án, 14.00 órától, a Bartók-emlékév zárásaként az Adventi Kávéház keretein belül került megrendezésre Jászfényszarun, a Rimóczi kastélyban a Népfőiskolai Társaság karácsony előtti zenés együttléte.

Bartók Béla a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője volt, életművéből nyilvánvalóan zenéje a legjelentősebb, de zeneszerzői munkássága mellett népzenekutatói tevékenysége is felmérhetetlen hatással volt kortársaira és az utána következő nemzedékekre. Művészete és tudományos munkája nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

A rendezvényen vendégünk volt a CimbaliBand zenekar, Unger Balázs vezetésével. A zenekar tagjai:

  • Wertetics Szlobodán – harmonika: A budakalászi születésű harmonikavirtuózt a Vujcsics együttes szárnyai alatt kibontakozott Söndörgő együttes tagjaként ismerte meg a világ a nemzetközi fesztiválokon.
  • Pál István Szalonna – hegedű: A CimbaliBand állandó vendége, Kárpátalja csillaga, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes hegedűs szólistája, több jeles zenekar tagja.
  • Pataj Péter – nagybőgő: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, komolyzenei és népzenei téren több zenei formáció tagja.
  • Unger Balázs - cimbalom, ének: 1987-ben kezdte a muzsikálást, 1997-től a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosa, a zenei élet több területén is megismerhette tehetségét a nemzetközi közönség (Anglia, Franciaország, Finnország, Kína, Kanada, Japán Hollandia, Svédország, Belgium). 2001. óta a Népművészet Ifjú Mestere.
  • vendég: Szita Eszter – ének

A CimbaliBand jászfényszarui koncertjét olyan muzsikáknak szentelte, amelyek azokról az etnográfiai területekről származnak, ahol Bartók is gyűjtött. Zenei repertoárjukban szerepeltek a Kárpát-medence és a Balkán népeinek dallamai. Műsorukban felcsendült székelyföldi, moldvai csángó, soproni, turai (Bartók 1906-os gyűjtéséből) magyar népzene. Bánáti (Bartók szülőfaluja, Nagyszentmiklós közeléből), teleormáni, olténiai, dobrudzsai, moldvai román népzene, és nem maradhattak ki a Sop-vidéki bolgárok páratlan, a Duna-menti szerbek és a makedónok vérpezsdítő zenéi sem.

Rendezvényünk egyben a CimbaliBand lemezbemutató koncertje is volt. Advent előtt egy nappal igazi örömzenének, energikus, magával ragadó élménynek lehetett részese a helyi és vidéki nagyszámú közönség. A hosszú tapssal kísért fergeteges koncert felemelő zeneszámai méltó módon készítették elő az ünnepi csendet, az adventi várakozást.

A rendezvényünk ünnepi hangulatához hozzájárultak Réz Ferencné virágkereskedő virágkötészeti munkái, vendégeink ellátásáról pedig a Vágó Bt. gondoskodott.

A program megvalósulását a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatta.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2006/12/08, p - 18:45 - 2007/01/08, h - 18:45