A magyar népfőiskolák VI. országos találkozója

Tatán rendezték meg a szervezők - Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és a Magyar Népfőiskolai Társaság - 2010. szeptember 16-17-én a népfőiskolák országos szakmai találkozóját, amelyre meghívást kapott a Bedekovich Népfőiskola is, s várták az érdeklődő szervezetek, közművelődési intézmények képviselőit is. Helyszíne: Tata, Fáklya u. 4. (Esély Budapest, Alapítvány Tábora)

Megnyitót, köszöntőt mondott Tata város polgármestere Michl József, aki büszkén méltatta az oktatási intézményekben használt „Tata – lépten nyomon” című tankönyvet. Az általános iskolák visszajelzései alapján a fiatalok szívesen tanulnak városunk történetéről. Az elsősorban felső tagozatosokat érintő oktatás keretében az érdeklődők tanulással egybekötött kirándulásokon vehetnek részt, melynek költségeit az önkormányzat magára vállalta. Egyes tatai általános iskolák már megkezdték a helytörténet tanrendbe való beépítését. Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel. A helytörténet oktatást a jövőben is szeretnénk fenntartani.

A nyitó előadást Dr habil Birher Nándor főiskolai tanár tartotta az „Önszerveződés ereje a felnőttképzésben” címmel. Előadásában nagyon sok hasznos információt, gondolatot kaptunk, pl: „Új gondolatok, az innovációk nagyon sokszor abból fakadnak, ha két egymástól elszigetelt gondolatkör hirtelen találkozik”. „Nem csak én vagyok, másokkal együtt vagyunk”. A kapcsolatok építésében jelentős szerepe van a kommunikációnak - az uniós átlag: 10-19 ember/napi kapcsolat, Magyarországon pedig csak 0-4 ember/napi kapcsolat jellemzi a kommunikációnkat. Fontos, hogy ezt a hiányterületet fejlesszük.

A „Civil Felnőttképzési hálózat: Grundtvig Szövetség a Non-profit Felnőttképzésért” című programot Nagyné Kiss Mária, Magyar Népfőiskolai Társaság alelnöke mutatta be. A Magyar Népfőiskolai Társaság stratégiai fejlesztési tervét és annak cselekvési tervét ismertette Bordás István, Magyar Népfőiskolai Társaság alelnöke.

„InBalance” című nemzetközi program bemutatása - Varga Katalin projektvezető részéről nagy érdeklődésre tartott számot. E programban, a holland ROC Midden Nederland Főiskola mint koordinátorintézmény innovatív európai együttműködést kezdeményezett, amelynek célja az alapszintű matematikai jártasság fejlesztése felnőttkorban, a napi munkában és életben szükséges gyakorlati matematikai készségekre összpontosítva (erről a következő lapszámunkban részletesen tudósítunk).

A Bedekovich népfőiskola kiadványain keresztül - amelyek nagy tetszést arattak - bemutattuk Jászfényszaru város életét.

Kovács Béla
BLNT projektmenedzsere

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2010/09/25, szo - 16:15 - 2010/10/25, h - 16:15