100 éves a Jászok Egyesülete

Létrejöttének 100., újjáalakulásának 30. évfordulóján jubileumi ünnepségén 2021. szeptember 11-én, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, elismerő oklevelek és 2020. 2021. évi Jászságért díjak átadására került sor.

A szülőföldjükről elszármazott jászságiak mindenkor keresték a kapcsolattartás lehetőségét egymással és az otthon élőkkel. Száz éve, 1921-ben a Trianon csapásai alatt megrogyott ország igyekezett talpra állni, a fővárosban ekkor jött létre az ott élő jászságiak szervezete, a Jászok Egyesülete. Az egyesület vezetője Czétényi Czettler Jenő jogász, agrárközgazdász, egyetemi tanár, akadémikus, a képviselőház alelnöke volt. A szervezetet 1946-ban – több tízezer más szervezettel együtt – feloszlatták. A tudós professzort koholt vádak alapján perbe fogták, bebörtönözték. Börtönkórházban halt meg 1953-ban. A 301-es parcellába temették, ma a tápiósági családi sírboltban nyugszik. Emlékezetét tábla hirdeti szülővárosában, Jászárokszálláson és a budapesti Köröndön.

Az egyesülési jog 1989. évi újraszabályozását követően 1990-ben hozták létre Jászságból elszármazottak a Jászok Egyesülete Szervezőbizottságát. A név- és címlisták begyűjtése, egyeztetése, számos előkészítő megbeszélés után 1991. március 19-én, Budapesten megalakult a Jászok Egyesülete, amely 1998 óta közhasznú szervezetként működik. Az alakuló ülés 36 résztvevője kimondta: olyan szervezetet kívánnak létrehozni, mely intézményes kapcsolatot teremt az otthon élők és a diaszpóra között. „Adósai vagyunk szülőföldünknek” – írták csatlakozásra buzdító felhívásukban. Az országos szervezetben a fővárosi, a más hazai tájakon élő és a külföldre szakadt jászok képviselői egyaránt megtalálhatók csakúgy, mint a Jászság mai 18 településén élő magánszemélyek, szervezetek, önkormányzatok. A Jászok Egyesülete ötévente megemlékezik újjáalakulásának évfordulójáról - 2006, 2011, 2016, 2021 - az elszármazott és otthon élő jászok közössége együtt ünnepelt.

Koszorúzással kezdődött az ünnepi összejövetel a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, ahol katonai tiszteletadással és Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke Ézsiás Vencel huszárőrnagy vezényletével tisztelgéssel emlékeztek a vérükkel adózó jász katona ősökre. A Márványteremben folytatódó találkozón Cserháti Ágnes, a közmédia nívódíjas műsorvezetője, a rendezvény háziasszonya köszöntötte a megjelenteket. A múlt felidézése után a jelen eredményeit értékelte dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

Szervezetünk értékrendje szilárd, nemzeti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor a szirénhangok ellenére távolságot tartunk a pártpolitikától. Ha nem zárnánk ki a pártpolitikát az egyesületből, saját kezünkkel vernénk szét a szövetségünket – tette hozzá, majd néhány szót ejtett a jövőről is. Ha a vírushelyzet engedi, folytatják budapesti és vidéki rendezvényeiket, tovább gazdagítják közösségi oldalaikat, és készülnek a jövő évi jász világtalálkozóra, melyet Jánoshidával közösen rendeznek meg.

Az elmúlt öt évben végzett közösségépítő munkájuk elismeréséül díszoklevélben részesültek a Jászok Egyesülete Elnökségének és Felügyelőbizottságának tagjai s azok a személyek, akik az elmúlt öt évben kiemelkedő - értékteremtő - módon szolgálták a Jászságban élők és az elszármazottak kapcsolatát. Jászfényszaruról Ézsiás Vencel a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke, dr. Farkas Kristóf Vince történész, Kovács Béláné Pető Magdolna a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai társaság elnöke részesült a megtisztelő kitüntetésben.

Hagyományosan minden évben a jász világtalálkozón adják át a Jászságért díjat. Ez azonban a járvány miatt elmaradt, ezért a kettős jubileum adott alkalmat a díjátadóra is. Tavaly, 2020-ban dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnök és felesége, dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd kapta e nemes kitüntetést. A Jászságért Alapítvány kuratóriuma ebben az évben Dávid Sándor fafaragó népi iparművész részére ítélte oda a Jászságért díjat. Az ünnepségen közreműködött Horváth Bálint zeneszerző, tanár, Juhász Orsolya Anna szoprán, a Magyar Rádió Énekkarának tagja, valamint ifj. Horváth Sándor prímás és cigányzenekara. A jászsági ízeket Bobák József gasztronómus csapat kínálta, a borokat a Bakos Pincészet (Csobánc) szolgáltatta.

Gratulálunk az elismerésekhez!

Kovács Béla

A tartalom érvényessége: 
2021/09/15, sze - 16:15 - 2021/10/17, v - 16:15