Vendégünk „Az év hősnője”

Jászfényszarun, a Rimóczi kastélyban 2012. március 29-én került sor, arra a közösségi programra, ahol megismerhettük Varga Erikát „Az év hősnőjét”.

Varga Erika Romani Designer, ötvös iparművész, a Glinda Roma Gyermek és Ifjúsági Magazin kezdeményezőjeként is bemutatkozott, előadásában a vállalkozói létről, sikere titkáról, életútjáról hallhattunk. Közben részesei lehettünk egy Romani Design divatbemutatónak, amely az „Első lépések Jászfényszarun” TÁMOP 5.3.1-C-09/2-2010-0076 projekt vezetői team, dr. Soltész Anikó – a projektben munkaerő-piaci tanácsadó - és a célcsoport tagjainak közreműködésével valósult meg.

"A Romani Divat Stúdió létrehozásával a Romani Design márka megalapításával nagyon régi tervemet valósítottam meg: kultúrám hagyományaira építve, hátrányos helyzetű emberek megsegítésével, modern, a nagyközönség számára is használható értéket hozok létre. A termékek, produktumok mindazt képviselik, amiben hiszek: tradíció és modernitás harmóniában megférnek egymás mellett, egymást erősítik, éltetik.” (Varga Erika)

2011 novemberében „Szíveddel lásd” címmel rendezték meg a Romani Design 2011/2012-es kollekciójának divatbemutatóját a Szépművészeti Múzeum Márvány termében. A cigány kultúra megismertetését Varga Erika a roma motívumok divatossá tételével próbálja megvalósítani. A folyamat 1999-ben kezdődött, Erika ekkor hozta létre az Amaro Trajo „Életünk” Roma Kultúráért Alapítványt, majd 2004-ben megalakult a Glinda vándortanodája, mindkét kezdeményezés az ifjúság oktatásán keresztül szeretné közelebb hozni a cigányság és a magyarság kultúráját. 2009-ben érkezett el a pillanat, hogy a divat váljon kommunikációs csatornájává, Erika ekkor alapította testvérével, Varga Helénával együtt a Romani Design márkát. „A divat olyan kommunikációs eszköz, amely mindenkit megérint”.

A bemutató hű maradt a Varga Erika hitvallásához, a modellek roma zenére vonultak végig a kifutón. A kollekció darabjai abba a színes, vibráló képbe illeszkedtek, ami az emberek fejében élhet a roma népviseletről, modern megoldásaikkal azonban új értelmezést nyernek. Hagymafazonú ruhák színes rózsamintával, nadrágos „egyberuhák” tarka szalagokkal, mindez hosszú és rövid kiskabáttal – hagyomány és modernitás egyvelege. „A bemutató anyaga egy konkrét viselet, a magyarországi oláh cigány közösségekben viselt kasmírszoknya köré épült. A hagyományos kasmírszoknya sűrűn berakott, pántlikákkal díszített. „Egyes ruhák erőteljesebben képviselik a roma tradíciókat, mások modernebbek” – válaszolja Erika arra a kérdésre, vajon hogyan képesek elegyíteni az újat a régivel. „A modellek színvilága tükrözi a hagyományos roma színeket: piros, lila, sárga, zöld” – teszi hozzá.

Varga Erika Romani Design a GLAMOUR Women of the Year gálán kapta a szerkesztőség döntése alapján „Az év hősnője” díjat, amelyet olyan szervezeteknek, embereknek adják, akik olyan területeken végeznek karitatív, társadalmi munkát, amelyeket nagyon fontosnak és példamutatónak tartanak. „Nagyra becsüljük azt az áldozatos munkát, amellyel Erika a roma viseleti kultúra hagyományait kívánja népszerűsíteni. Úgy gondoljuk, hogy Erika társadalmi elkötelezettsége és az elmúlt években nyújtott áldozatos munkája méltán teszi őt „Az Év Hősnőjévé”.

Az „Első lépések Jászfényszarun” c. projektben kiemelkedő élményt adott ez az esemény minden résztvevő számára – a hétköznapok ünnepi eseménnyé formálódtak, miközben többek személyisége is varázslatosan átalakult. Ez a néhány óra sokak számára bizakodást nyújtott, a személyiség formálódása reméljük többször is a mindennapok részévé válik.

Kovács Béláné Pető Magdolna
projektvezető

A tartalom érvényessége: 
2012/04/06, p - 20:45 - 2012/05/06, v - 20:45