Szakmai tapasztaltcsere a Tiszazugi kistérségben

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság a Vállalkozó nők a vidékért három megye, három régió határán című HEFOP pályázat (HEFOP 1.31-06/1) keretében, a programban résztvevő vállalkozó, vállalkozás indítását tervező nők számára két napos szakma tapasztalatcserét szervezett a Tiszazugi kistérségbe. A projektben résztvevők közül 25 nő vett részt a szakmai tanulmányúton.

A szakmai út célja a Tiszazugi kistérség turisztikai lehetőségeinek, szolgáltatásainak, vállalkozásainak megismerése, a látottak későbbiekben történő felhasználása volt. Az út első állomása a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum volt, ahol a Tiszazug, a Tisza és a Körös által határolt vidék természettudományi és néprajzi anyagát, valamint jelentős történeti dokumentumait és fényképgyűjteményét lehet megtekinteni. Érdemes kiemelni, hogy a múzeum őslénytani gyűjteménye a harmadik legnagyobb Magyarországon.

Tiszaföldváron fogadott bennünket a település Falusi Turizmus Egyesület vezetője is. Elmondta, hogy viszonylag jó helyzetben vannak, mivel állandó vendégkörrel rendelkeznek. Elkerülhetetlen a turisztikai szolgáltatások körének és minőségének bővítése, mint pl. a kerékpárutak bővítése, karbantartása, szálláshelyek komfortosságának fokozása, tanösvények kialakítása. Mindezek létrehozásához a 2007-2013 közötti időszakban elérhetővé váló pályázati lehetőségeket is maximális mértékben ki kell használni.

Utunk második helyszínén, Tiszakürtön elsőként megtekintettük a település gyönyörű arborétumát. Tálas László igazgató szakmai elhivatottsága és községének, illetve a Természet és az arborétum nagyfokú tiszteletének és szeretetének köszönhetően mára a parkot Országos Természetvédelmi Területté nyilvánították. Az arborétumban tett sétánk végén egy igazán egyedi stílusban megépített és berendezett, multimédiás eszközökkel felszerelt konferenciateremben egy rövidfilmet vetítettek le nekünk a térség turisztikai látványosságairól és a környék vállalkozásairól.

Ezt követően Kovács Istvánné, a cibakházi Tiszazugi Szociális Népfőiskola vezetője tartott tájékoztatót a Tiszazug helyzetéről, lehetőségeiről. Elmondta, hogy 18 település társulásával létrejött a Turizmus Szövetség, beépítve a LEADER programban megfogalmazott elképzeléseket. A Szövetség céljai közé tartoznak: munkalehetőség teremtése, képzés, helyi termékek megismertetése, árusítása, egységes marketingtevékenység megvalósítása.

Szakmai utunk második napján, Cserkeszőlőn – ahol az éjszakát is töltöttük – látogatást tettünk Szokolai Lajos, Cserkeszőlő polgármesterének Miniplast névre hallgató műanyag-feldolgozó üzemében. A polgármester úr először röviden beszélt a településről, a megfogalmazott és megvalósított fejlesztési törekvésekről, a vállalkozási lehetőségekről. Ezt követően mesélt saját vállalkozásának indításáról, a jelenlegi állapotról, eredményeiről, terveiről. A résztvevők feltették neki a kérdést, hogy mitől lesz jó egy vállalkozás, mi lendíti előre? Válaszként a következő tényezőket fogalmazta meg: a szakma iránti elkötelezettség, áldozatvállalás, kitartó munka, a partnerekkel való folyamatos kommunikáció, üzleti gondolkodás, előrelátás. Természetesen nem maradt ki az a kérdés sem, hogy mi a véleménye a női vállalkozókról, mit tart a sikeres női vállalkozás ismérveinek? Véleménye szerint a női vállalkozó okos, jól lát a piacon, előrelátó, becsületes. Látogatásunk végén megtekintettük a rendkívül korszerű gépsorokkal végzett műanyag-feldolgozást, újrahasznosítást. Utunk utolsó állomásaként látogatást tettünk Cserkeszőlőn, Révész Márta csipkeverő népi iparművésznél. Tanítói munkáját cserélte fel szeretett mesterségére, bevételeit falusi vendéglátással kiegészítve.

Ennek a tanulmányútnak az volt a célja – akárcsak a korábbi, kunhegyesinek is –, hogy projekt résztvevői megismerjék az ország különböző részeiben, változatos területein működő vállalkozásokat, melyek tapasztalatait saját területükön tudják majd kamatoztatni.

A projekt az EU társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósul meg.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2007/08/08, sze - 11:00 - 2007/09/08, szo - 11:00