Szakmai tapasztalatcsere Kunhegyesen

Falusi turizmus, mit vállalkozási forma a Kunságban

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság a Vállalkozó nők a vidékért három megye, három régió határán című HEFOP-pályázat (HEFOP-1.3.1-06/1) keretében a programban résztvevő vállalkozó, vállalkozás indítását tervező nők számára 2 napos szakmai tapasztalatcserét szervezett, melynek Kunhegyes volt a helyszíne. A Pest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkező, a programban résztvevők közül 28 nő a térségben működő falusi vendéglátással foglalkozó vállalkozókkal találkozhatott. A résztvevőket Geszti Jánosné, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége alelnöke – egyben mint helyi vállalkozó – fogadta.

Ezt követően helyi termékek kóstolása mellett tájékoztatta a résztvevőket a falusi turizmus közelmúltjáról, jelenéről és a jövőbeli lehetőségeiről Magyarországon. Kitért a falusi turizmus jogszabályi környezetére, a működtetést szabályozó fontosabb rendeletekre (110/1997 Kormányrendelet) is. Ismertette a kunhegyesi helyzetet, illetve a saját turisztikai vállalkozásának tapasztalatait. Ennek keretében kitért arra, hogy, mikor, minek következtében kezdte le a tevékenységét, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a vállalkozásindításánál, mit kellett tennie a vállalkozás sikeres működtetéséért, milyen marketingeszközöket használ valamint mik a jövőbeli tervei. Véleménye szerint a jó és sikeres turisztikai vállalkozó ismérvei a következők: elhivatottság, kötelességtudat, vendégszeretet, innovativitás, együttműködés és versenyszellem. Külön kiemelte a vendéglátás körülményeinek biztosítását, programlehetőségek ismertetését, a helyi termékek fogyasztásának előtérbe helyezését, az ismertség biztosítását (honlap, kiadványok, kiállításokon való megjelenés), a kézműves mesterségek bemutatási lehetőségeit és a pályázati, képzési lehetőségeket.

A részvevők több helyszínen is láthatták a falusi vendéglátás körülményeit, illetve tájékozódhattak a házigazdáktól a vállalkozásaik tapasztalatairól. Az ezt követő vacsora során illetve később a szálláshelyeken kötetlen beszélgetést folytattak a résztvevők a falusi vendéglátással foglalkozó tulajdonosokkal. A szakmai tapasztalatcsere elején a résztvevők azt a feladatot kapták, hogy önállóan értékeljék a látottakat, rögzítsék, mi tetszett, mit csinálnának ők másként, szerintük melyek a sikeres vállalkozás feltételei, mérőszámai. Mindezt a későbbi, vállalkozásokkal kapcsolatos tréningeken fogják hasznosítani.

A jó hangulatban eltöltött első nap után a második napon a résztvevők megismerkedhettek Kunhegyes turisztikai látványosságaival is: az ország legnagyobb református temploma, a kunkapitány háza, a Gyűjteményes ház, könyvtár, angolpark, szélmalom stb. Betekintést kaptak továbbá a helyi ízek világába és a gazdag kunsági programokba. A falusi vendéglátást magas színvonalon bemutató vállalkozók kimerítő tájékoztatást adtak az érdeklődő vendégeknek. Szép időben, élményekkel, hasznos tapasztalatokkal gazdagodva indult haza a programon résztvevő társaság.

A pályázat keretében az év hátralévő részében további három szakmai tanulmányútra kerül majd sor, melynek helyszínei Cibakháza, Balatonszepezd és Berettyóújfalu lesznek. A tanulmányutak, tapasztalatcserék célja, hogy a résztvevők megismerhessék az ország különböző részeiben, változatos területeken működő vállalkozásokat, melyek tapasztalatait saját meglévő vagy tervezett munkájukban is hasznosíthatják.

A tartalom érvényessége: 
2007/04/21, szo - 18:15 - 2007/05/21, h - 18:15