Szakmai tanulmányúton a Nyugat-Dunántúli régióban

2008. szeptember 19-21. között 3 napos szakmai tanulmányutat szervezett a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság egy nyertes NCA pályázat jóvoltából, így 25 civil szervezeti képviselő és vállalkozó látogathatott el Zala megyébe.

Szálláshelyünk Zalaegerszeg-Ságodon volt, a családi vállalkozásként működtetett Nosztalgia Vendégházban. A régi idők hangulatát idéző vendégházat 2004-ben kezdték építeni és 2007 decemberében nyitott meg. A családfő részletesen ismertette eddigi életútját, vállalkozóvá válásának történetét, a vendégház létrehozását, további terveiket.

A csoportot megérkezésünk után a Zalai Falvakért Egyesület és a Zalai Népfőiskola Egyesület vezetői fogadták. Szederné Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára és Gombás Ágnes projektmenedzser mutatta be a 18 éves egyesület eddigi munkáját, eredményeit, a sikeres pályázatokat és további terveiket. A Zalában lévő nagyszámú apró település kulturális és gazdasági életét kívánják a továbbiakban is fejleszteni. Programjaik igen szerteágazóak (LEADER-program, „Tudásteremtő közösségek”, „Vállalkozó nők vállvetve”, társadalmi folyamatok figyelése, vidékfejlesztés, közösségfejlesztés, vidéki nők helyzetbehozása stb.), önkéntes központot és foglalkoztatási információs pontot működtetnek.

A Zalai Népfőiskola Egyesület részéről Fehér Lászlóné, az egyesület titkára ismertette a több mint 20 éves szervezet tevékenységét. Az 1999-től kiemelkedően közhasznú szervezetként működő egyesület több jelentős projektet valósított meg, illetve konzorciumi partnerként vett részt bennük: felnőttképzést segítő tevékenységek támogatása, „Vissza a társadalomba – reszocializációs program”, „Jó gyakorlatok a felnőttképzésben”, „Együtt a hagyományok ápolásáért”, szociális szövetkezetek létrehozásának, működtetésének népszerűsítése stb. Börtönprogramjuk célja a fogvatartottak és szabadultak sokoldalú támogatása – pl. személyiségfejlesztő és konfliktuskezelő tréningek, kulturális és sportprogramok, családgondozás, szabadulás utáni utógondozás, életvezetési, lakhatási támogatás.

Szeptember 21-én meglátogattuk a Vas megyei Oszkón 1985-ben helyi fiatalok által létrehozott Hegypásztor Kört. Kovács István elnök bemutatta nekünk a 700 lakosú Oszkó életét, az elért eredményeiket. Az egyesület főbb tevékenységei: érdekvédelem, turizmusfejlesztés, szőlészet-borászat, ifjúsági munkaszervezés, a helyi termékek felkarolása, teleház-szolgáltatás nyújtása. Fontosabb eredményeik, programjaik a következők voltak: 25 fős Erdei Iskola és Turistaház létrehozása, Orbán napi Hegyi Vigadalom, Oszkó-hegyi Mulatság, Helyi Termék Vásár, Határmenti Vinotéka, Új közösségi Ház, távmunkahelyek kialakítása, Rozmaring színjátszó csoport.

Tizenhárom, a Nyugat-Dunántúli régióban működő szervezet 2005-ben hozta létre a Pannon Helyi Termékklasztert. A szerveződés a régióban fellelhető és előállítható mezőgazdasági és kézműipari termékek összegyűjtését, hatékonyabb előállítását, egységes arculatú forgalmazását, piacra jutását támogatja. Fontosabb értékesítési irányai a helyi turizmus, internetes kereskedelem és helyi piacok. A Hegypásztor Kör – mint a klaszter egyik alapító tagja – kapta a megbízatást a menedzsment-feladatok ellátására. További terveik között szerepel az értékesítési helyek feltérképezése, védjegyek létrehozása, webáruház kialakítása és többnyelvűvé tétele, csomagolástechnikai és minőségbiztosítása fejlesztések, a helyi termékek nemzetközi hálózatának kialakítása.

Oszkón három tételből álló borkóstolóval és ebéddel fejeztük be a szakmai tapasztalatcsere-utunkat.

A programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta.

Kovács Béla, projektmenedzser

CsatolmányMéret
PDF ikon hegypasztor.pdf187.56 KB
Kapcsolódó galériák: 
A tartalom érvényessége: 
2008/09/27, szo - 12:30 - 2008/10/27, h - 12:30