Rendhagyó történelem óra id. Bedekovich Lőrincről

Születésének 260. évfordulója alkalmából 2011. november 30-án, reggel 8 órától a jászfényszarui általános iskolában megemlékezést tartottak. A meghívott előadó Farkas Kristóf Vince történész volt, aki 45 perces előadása keretén belül megismertette a nyolcadikos tanulókkal az idősebb Bedekovich Lőrinc életútját, legkiemelkedőbb alkotásait, majd a templomkertben található Bedekovich emlékoszlopnál a BLNT elnökével, Kovács Béláné Pető Magdolnával, a nyolcadik évfolyamos tanulókkal, s osztályfőnökükkel, Fáczán Izabellával együtt helyezték el az emlékezés koszorúját és mécseseit.

Egy hamisítatlan helytörténeti előadást hallgattak a diákok, mely által betekintést nyertek Jászfényszaru több mint két századdal korábbi mindennapjaiba Bedekovich Lőrinc térképészeti, irodalmi és földrajzi munkásságának segítségével, illetve megismerték a városhoz kapcsolódó „legendárium” egy részét, a Csörsz-árok és Kis-árok történetein keresztül, melyek szintén a mérnökhöz kapcsolódnak.

Bedekovich életútja több szempontból is jelentős, hiszen nemcsak egy születési évfordulóról van szó, hanem egy tudósról is, egy jász születésű mérnökemberről, aki később Jászfényszarun telepedett le családjával.
Munkásságának a Jászság és Fényszaru is egyaránt sokat köszönhet, mert Bedekovich volt az, aki a város első, színes térképét elkészítette, ahogyan a Jászkun Kerület első térképét is, ám tevékenysége nemcsak a mérnökség vagy térképészet területére korlátozódik. Írói szárnybontogatásainak köszönhetően megismerték a diákok a város és a hozzá kapcsolódó Kara puszta életét is. A Bedekovich családról, apa és fia jelentős munkásságáról - a történész kutatásának eredményeként - részletes leírás található a népfőiskola honlapján: www.bedekovich.hu.

A történelem óra a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány támogatásával jött létre. A Népfőiskola Alapítvány, Lakitelek Kuratóriuma pályázati felhívására adták be pályázatukat, amely témája: "A helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek feltárása" volt.

Pál Katalin Alíz
 

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2011/12/05, h - 17:45 - 2012/01/31, k - 17:45