Önkormányzati önállóság és vidékpolitika

2007. május 12-én, 10 órától Zsámbok Község Önkormányzata kistérségi konferenciát szervezett Zsámbokon, a Bajza Lenke Általános Iskolában. Jászfényszarut az Önkormányzat részéről Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, Bordásné Kovács Katalin főtanácsos, a civil szervezetek részéről Tóth Tibor és Kiss Tibor (FÉBE), illetve Kovács Béláné Pető Magdolna, Kovács Béla és Kovács Béla Gábor (BLNT) képviselte.

Holló Ilona, Zsámbok Község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a konferencia előadóit és röviden ismertette a nap programját. Kitért arra, hogy 1986-ban népszavazást követően Zsámbok közigazgatási szempontból önálló településsé vált. Ezt követően Imre Zsolt (Pest Megyei Közgyűlés) Szűcs Lajos, a közgyűlés elnöke nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit. Röviden kitért arra, hogy az ilyen témájú rendezvények napjainkban mennyire nagy fontossággal bírnak. Egy „idézettel” érzékeltette, hogy „Nehéz feladatot vállal az, aki Pest megyében ma lantot vesz kezébe”. A mai szűkös világban, a megnyíló EU-s forrásokkal együtt sem könnyű egy települést mindenki megelégedésére vezetni. Kitért Pest megye és a régió, valamint Pest megye és a főváros sok vitás kérdést hordozó viszonyára is.

A vidékfejlesztés lehetőségei – a LEADER-program, agrár- és vidékpolitika címmel Kovács Attila, az FVM főosztályvezető-helyettese tartott előadást. Ebben részletesen kitért a 2007-2013 közötti időszak vidékfejlesztést érintő fontosabb kérdéseire, támogatási és pályázati lehetőségeire. Agrár- és vidékfejlesztésre az előttünk álló hét évben mintegy 1300 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Agrár- és vidékfejlesztési programok négy tengely körében fogalmazódnak: 1. Agrár-versenyképesség növelése, 2. Agrár-környezetgazdálkodás, 3. Vidékfejlesztés, 4. LEADER-program. Az előadó elmondta, hogy „nagyüzemben” ez év szeptemberétől indulnak be a pályázati lehetőségek (A Brüsszelbe kiküldött agrár-vidékfejlesztési program 2007-2013 elfogadása után). Külön kiemelte, hogy a sikeres LEADER-programra 2007-2013 között a rendelkezésünkre álló összes forrás 5.5%-át, mintegy 70 milliárd Ft-ot használhatunk fel. A települések civil, vállalkozói és önkormányzati szféráiból létrejött akciócsoportjai pályázhatnak helyi vidékfejlesztési terveik megvalósítására. A pályázaton nyerhető összeg nagysága a település népességszámától illetve a hátrányos helyzettől függ. 2009. végéig két lépcsőben (2008-ban 50, 2009-ben 20 akciócsoport) 70 akciócsoport számára kívánnak forrást biztosítani. A kidolgozandó helyi vidékfejlesztési terveknek összhangban kell lennie a kistérségi stratégiával, elképzelésekkel. A LEADER-program pályázati feltételeit várhatóan ez év végéig dolgozzák ki.

Másodikként Louis Caul-Futy, a Francia Népfőiskolai Szövetség alelnöke és a Savoie-Mont-Blanc Népfőiskolai Szövetség elnöke tartott előadást. A francia vendég ismertette az országában létrejött települési struktúrákat. Franciaországban három települési szövetségi forma alakult ki. Egyrészt meghatározott feladatokra 2-3 település szerződést köthet. Másrészt többcélú társaságok (állami szabályozóknak való megfelelés, állami dotáció, iparűzési adó közös megállapítása) közösen vállalkozhatnak a kultúra, sport, oktatás területén. Harmadrészt agglomerációs együttműködések (50.000 fő feletti együttműködések) ugyanúgy működhetnek, mint az előző szerveződési forma, kiegészítve egyéb együttműködési célokkal (pl. környezetvédelem). A demokrácia fejlődése Franciaországban többek között az alábbiakban nyilvánul meg:

  • Települési szövetségek jönnek létre,
  • Civilek nagyobb szerepvállalása a helyi politika irányításában,
  • Kerületi tanácsok, bizottságok jönnek létre, amelyek feltérképezik, összegyűjtik a lakosság igényeit, észrevételeit és továbbítják a helyi képviselőknek,
  • A lakók közvetlen részvétele a helyi politika alakításában.

A francia előadó után Dr. Bujdosó Sándor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára az önkormányzati közigazgatási reformokról és fejlődési folyamatokról tartott nagyon tartalmas prezentációt. Ismertette, hogy Magyarországon 3175 települési önkormányzat van, melyből 1705 ezer fő alatti településen működik, amely (sok mástényezővel együtt) arra utal, hogy több az önkormányzatok száma, mint amit a hatékony működés indokolna. Az önkormányzatok kiadásai mindegy 3100 milliárd forintra rúgnak, aminek 57%-át az oktatási, egészségügyi és a szociális kiadások teszik ki. Gazdálkodási, finanszírozási problémaként említette a települések saját és költségvetési forrásból származó bevételeinek arányának alakulását, a kötelező és a vállalt önkormányzati feladatok finanszírozásának kérdését. Megemlítette, hogy felülvizsgálják a jegyzők feladatát és hatáskörét. Előadásának zárásaként kitért a kistérségek jelentőségére, a Kistérségi Közigazgatási Hivatal szerepére, illetve a 12-15 „nagymegye” létrehozásának lehetőségére.

Varró István, Tápiógyörgye polgármestere Falumegújítás – Értékmegőrzés – Civiltársadalom címmel mutatta be tevékenységüket, mely sokak számára jó példaként szolgálhat. Az Európai Unió települései számára kiírt falumegújítási versenyben a 2. helyezést érte el Tápiógyörgye egy holland kistelepülés mögött; pályázatuk címe „Zöld jövő – Tápiógyörgyén” volt. Előadásában elmondta, hogy mi is kell ahhoz, hogy ilyen mértékű fejlődést lehessen elérni: ötlet, identitástudat, együttműködés, társadalmi munka, a lakosság értse meg a törekvéseket, helyi erőforrások bevonása a pályázatok elkészítésében. Mindezek eredményei, hogy a lakosságszám nem csökken, sőt növekszik, beruházások, fejlesztések, felújítások valósultak meg (erdei iskola, templom- és iskolafelújítás, tanösvénylétrehozása stb.). Céljuk a jövőben is: újra kitalálni magukat egy élhető(bb) falu megteremtéséért.

Az előadásokat követő ebéd után a résztvevők három szekcióban beszélhették meg az elhangzottakat: 1. Hogyan találjuk ki magunkat? 2. Helyi hatalom – az önkormányzatok szerepe, feladatai a településeken, 3. Civiltársadalom. A szekcióülések után Holló Ilona polgármester összegzését követően a térség népművészeinek zenés műsorára került sor.

Kovács Béla
BLNT projektmenedzser

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2007/05/24, cs - 11:30