"Nők összhangban..." - workshop

„Nők összhangban, avagy tapasztalatcsere a munka, család és női önmegvalósítás egyensúlyáról – jó gyakorlatok, módszerek” címmel indított program keretében a NőTárs Alapítvány és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében a nyilvános fórumot követően 2006. március 25-én, szombaton a témához illeszkedően két ingyenes ingyenes workshopra került sor ugyancsak Jászfényszarun.

A rendezvény célja az volt, hogy a különböző életkorú és élethelyzetű nők

  • egymással párbeszédet folytassanak,
  • a generációk értsék egymást,
  • kicseréljék tapasztalataikat a munka, a család és a női önmegvalósítás közti egyensúly megteremtéséről.

További célok voltak még:

  • ismeretek nyújtása a nők és férfika társadalmi egyenlőségéről,
  • szakértők bevonásával gender érzékenyítés a gender tudatosság érdekében, főként a nőkkel szembeni diszkrimináció, a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek kapcsán,
  • jó gyakorlatok, bevált módszerek bemutatása.

A „Női összeegyeztetések” című műhelybeszélgetés során a művelődési házban Csapó Ida tréner vezetésével az érdeklődő nők a női szerepeket azonosították. A kezdő téma után - mire alkalmas a nő, mire alkalmas a férfi – adott esetben ki-ki szembesülhetett saját vagy mások előítéleteivel, illetve máris támogatást adhatott társainak sikeres megoldási mintáival. Az egymásra figyelő, oldott légkörben két nagy témakört jártak a körbe a jelenlévő nők: a háztartásszervezést, illetve az anyaság kérdéskörét, ennek összeegyeztetési kihívásait a munkával, a női hivatással és szabadidővel. A támpontot és a kiindulási pontot Lee Bryce: A sikeres nő nem férfi című könyve adta sok-sok hasznos következtetéssel, jó példákkal. Ez utóbbiakhoz a jelenlévők még számosat hozzáfűztek, illetve megerősítették egymást kételyeket is eloszlatóan.

A megjelenés, stílus a női önmegvalósítás tükrében – ez volt a másik work shop témája, amelyet Radics Edit stílustanácsadó vezetett. A rendkívül gyakorlatias műhely során a személyiséghez, az adott női egyéniséghez, arckarakterhez leginkább illő frizura, illetve a testalkathoz ideálisan igazodó ruhaforma, az ideálisan összeállított, praktikus ruhatár volt a téma.

Megjelenésünk önkifejezésünk része, és belső egyensúlyunk egyfajta tükre – az ideális vonatkoztatási pont elsősorban belül van, és lényege, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, adottságainkat és alkatunkat elfogadva.

A program a „Március a nőké” című pályázat keretében az ICSSZEM Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Főosztály támogatásával valósult meg.

A cikk eredeti változata a Nőtárs Alapítvány honlapján olvasható.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2006/04/19, sze - 11:00 - 2006/05/19, p - 11:00