Képek a térképen

Élettér-Kép címmel hirdetett természetfotó és gyermekrajz pályázatot a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság, a mikrotérségi óvodás és általános iskolás korú gyermekek számára. A több mint 70 pályamű Boldog, Pusztamonostor és Jászfényszaru oktatási intézményeiből érkezett. Lezajlott a beérkező pályamunkák elbírálása és április 2-án eredményt hirdettek a szervezők. A kiállítást a Szent Erzsébet Közösségi Házban Jászfényszaru polgármestere Győriné dr. Czeglédi Márta nyitotta meg.

A program aktualitása

A 60 – 40 – 200 éves évforduló: a népfőiskola névadója idősebb Bedekovich Lőrinc (1751-1823) mintegy negyven esztendőn át, 1779 és 1819 között dolgozott a Jászkun Kerület főmérnökeként. A hivatalra elsősorban báró Orczy Lőrinc (főispán, tábornok és költő) javasolta, személyében ugyanakkor a kor egyik legkiválóbb szakemberét alkalmazta a Hármas Kerület. Nevéhez számos, mind szakmai, mind esztétikai értelemben véve kiváló térkép, épületterv, ill. településrendezési és vízszabályozási terv is fűződik. Mivel megmaradt munkáiban számtalan olyan földrajzi egységet, folyót, utat jelölt meg, melyek egyéb térképeken nem, legfeljebb jegyzőkönyvekben és más írásos forrásokban fordulnak elő, ezért e kéziratos térképek pótolhatatlan segítséget nyújtanak a Kerületek történetének kutatásához, emellett pedig a laikusok, érdeklődők számára is számtalan érdekességgel, esztétikai élménnyel szolgálnak.

A pályázat célja, a szűkebb környezetünk, lakóhelyünk meglévő természeti értékeinek bemutatása, hogy népszerűsítse és elősegítse annak megőrzését, valamint erősítse a környezettudatosságot.

Értékelés, díjátadás

A fotópályázatok közül mindent vitt az első helyezett, a „Madártoll árnyékában” című Mészáros Réka (Jászfényszaru) képe.  A zsűri elnöke Danis János EFIAP/p fotóművész jellemezte az alkotást: a fotón visszaköszön az egyedi, fiatalos, lendületes látásmód - fényképezd úgy a világot, ahogyan senki nem látja - ezt várjuk a fiataloktól. A második helyezett Rafael Linda Ramóna (Jászfényszaru) „Út a végtelenbe” című fotója, amely szintén egy igen hangsúlyos a figyelmet kikövetelő alkotása a kiállításnak. Mind a két fiatal nagyon jó érzékkel választott témát, több fotóval is pályáztak, csakúgy, mint Kiss Anna Virág (Pusztamonostor) „Szerelem” és Dudás Dóra Fanni (Jászfényszaru) „Csiga a házban”, akik megosztott harmadik helyezést kaptak. A díjátadásban közreműködött Tóth Péter Csaba a gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdió elnöke.

A gyermekrajz pályázat általános iskolás első helyezettje Bója-Kovács Kincső (Jászfényszaru) „A mi templomunk” rajzával. A jászfényszarui Mindenszentek-templomot ábrázoló kép élénk színeivel rögtön magára vonja a néző figyelmét. A pályamű friss és játékos a több féle, ízlésesen váltogatott technikának köszönhetően, amelyet tovább fokozott a ritmusosan ismétlődő aprólékosan kidolgozott fák sokasága. Képén a természet kerül előtérbe a pályázat kiírásának megfelelően, de a háttérben előbukkanó templomtoronyról a város is beazonosítható. Ugyanígy Mészáros Réka (Jászfényszaru) második helyezett alkotásán a jászfényszarui Mindenszentek Plébánia és Szent Erzsébet Közösségi Ház épülete valamint az előtérben a milleniumi díszkút látható. A jól megkomponált képen, hangsúlyos szerepet kapott a kút, a harmadoló-vonalon való elhelyezésének köszönhetően s az alkotó az aprólékos részletgazdagságával igyekezett hűen visszaadni a természetes környezet valóságát is.

Az óvodások első helyezettje Medveczki Mátyás Barnabás (Boldog) az "Élet a tó körül" című színes ceruzával készült rajzával. Alkotása vidám, élettel teli, szemünk körbetáncol a tó körül nyüzsgő állatok sokaságán. Ez a körtánc egy remek kompozíciót hoz létre, melynek a belsejében főszereplővé válnak a különböző méretű (valószínűleg kifogásra ítélt) halak. Az állatok és a horgász figurája meseszerű, jól felismerhető figurák. A második helyezett Makádi Menta (Boldog) a "Boldogi tó" című rajza, egy színes, rendkívül vidám alkotás. A technikát nagyon ügyesen használta a kis ovis és figyelemre méltó, hogy milyen nagyon aprólékosan dolgozott a teljes rajzlapot kitöltve. Az előtérben megjelenő egyforma növények és az égen repülő egyforma madarak ellentétet alkotnak a háttérben látható változatos, különböző fák sorával. A rajzok elbírálása után az értékelésében nyújtott segítő közreműködést Kerekné Mihalik Juditnak köszönjük.

Mindezek mellett még számos különdíjat és könyvjutalmat osztott ki a népfőiskolai társaság elnöke és mindazok, akik erre felajánlást tettek.  Különdíjakat az alábbi intézmények, szervezetek képviselői adtak át:

  • Jászfényszaru Város Önkormányzata - Kollár Júlia (Jászfényszaru) – Pillantás a tóra
  • Penczner Pál Alapítvány – Bója-Kovács Kincső (Jászfényszaru) – A mi templomunk
  • Penczner Pál Alapítvány – Mészáros Réka (Jászfényszaru) – Jászfényszaru
  • Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány - Kis Anna Virág (Pusztamonostor) - Költői táj egy vidéki ház ablakából
  • Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány - Rafael Linda Ramóna (Jászfényszaru) - Csillámló folyó
  • Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár - Klippán Richárd (Jászfényszaru) - A különbség
  • Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság - Dósa Kinga (Jászfényszaru) – Bodobács; Kollár Júlia (Jászfényszaru) – Alkonyat; Szobácsi Marcell (Jászfényszaru) a legfiatalabb fotós (3 éves óvodás) Méhecske című alkotások kerültek elismerésre.

Köszönjük a közreműködést és a különdíjak felajánlását!

A díjazottak értékes könyveket és oklevelet, a díjazásra, kiállításra nem került résztvevők emléklapot kaptak az intézményi köszönő levéllel együtt. A program meghívója Mészáros Réka „A toll árnyékában” című fotó felhasználásával, az oklevél és emléklap – a népfőiskola névadójához hűen – id. Bedekovich Lőrinc „A Jászság képe” (1817)* kéziratos térképének felhasználásával készült.

* Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei levéltára
A Jászság áttekintő és vízrajzi térképe részletes szín- és jelmagyarázattal. A folyókat és a vízállásos, mocsaras területeket ábrázolja. Feltünteti a Jászság úthálózatát, a jászsági, továbbá a határos Heves-Külső-Szolnok és Pest megyei részek településeit templomaik jelölésével. Ábrázolja a Jászsághoz tartozó karai, kocséri és kisszállási pusztabirtokokat is. A szelvény díszesen illusztrált jobb alsó sarkában puttó alakja látható, kezében a térkép feliratával, alatta a léptéket mérföldekkel jelző beosztással.

A digitálisan készített fotók válogatása, majd nézőképek készítése a smart school eszközeinek alkalmazásával történt a DJP program keretében. A felkért zsűri tagjai Danis János EFIAP/p fotóművész (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség EFIAP minősítés), Tóth Péter Csaba a DUFLEX Fotográfiai Stúdió alkotócsoport vezetője, Kaszainé Ocskó Györgyi a népfőiskolai társaság titkára, Kovács Béláné Pető Magdolna a népfőiskolai társaság elnöke voltak. A rajzok elbírálása után az értékelésében nyújtott segítő közreműködést Kerekné Mihalik Juditnak köszönjük. A fotók és rajzok keretezésében (előtte a keretek beszerzésében, a fotók előhívatásában, korrektúrában), a kiállítás elkészítésében közreműködő segítséget – amelyet köszönet illet - a népfőiskola tagjai adtak: Bobályné Bányai Mária, Endrédi Jánosné, Kaszainé Ocskó Györgyi, Kovács Béla, Kovács Béláné Pető Magdolna.

Kovács Béláné Pető Magdolna

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2019/04/28, v - 18:30