Jászladányi falunapok (július 3-5.)

Élmény ez a tér! S valóban - a település központjában a főtéren meglepő látvány tárult a szemünk elé: a kézművesek, árusok utcája, a rendezvénytér, a kitűnő technika (minden jól hallható volt), a vásári kikiáltók közhírré tették a soron következő programokat, lehetőségeket (Családi programok), a gyönyörű csobogó - kút s a település díszpolgárainak a táblái, kézlenyomata emlékhely egyik látványossága, hogy a település díszpolgárainak kézlenyomatával ékesítik azt. Mint azt Dankó István polgármester elmondta a jeles személyiségek életműve, „keze munkája” már önmagában is nyomott hagyott Jászladányon, ennek is emléket állított az új alkotás.

A sok-sok gyermek, akik alig várták már, hogy birtokba vegyék a játszóteret s a szülők, akik elégedetten nézték a szép pihenő padokról csemetéjüket és az eseményeket. Kora délelőtt kezdődött a program a játszótér ünnepélyes névadójával és átadásával: Dankó István polgármester megnyitójában felidézte gyermekkorunk mesefiguráit - gondolataink között ott futottak kedvenc meséink (mi még a magyar meséken nőttünk fel) és mesefiguráink. Szinte láttuk már az ismétlődő mozdulataikat s hallottuk hangjukat ... s megtudtuk, hogy a közös kedvencünk "adta nevét" a játszótérhez - "Mazsola Játszókert" - In memoriam Bálint Ágnes. Ezt követően skót dudaszó hívogatott a főtérre, Jarabek Imre dudaművész káprázatos előadásában.

A Rákóczi Lovas Hagyományőrző Egyesület előadásában megtekinthető volt a hagyományos kalodába zárás, asszonyverés, deresre húzás. A Borókás társulat megelevenítette a népi ügyességi játékok közül a Diótörőt, a Sárkánydobálót, a Kakaslövést, a Bajvívást, a Karikadobálót, a Pörgetyűzést stb. hagyományát, amelyet kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhattak. Ismeretterjesztő előadás volt hallható a Szent Koronáról a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, egyidejűleg megtekinthető az Inkoronáta jóvoltából a Korona hiteles másolata (13.30 és 16.30 az előadást megismételték). Déltől a Paprikajancsi című klasszikus vásári bábjáték szórakoztatta a gyerekeket a főtéren, s a fiatalokat zenés programok várták: a szolnoki Polip együttes klasszikus rockzenei csemegéi,Bíró Brigitta táncösszeállítása, s a színpadra várták Palcsó Tamást is.

Gálaműsor: Díszünnepség, a Korona másolatának ünnepélyes fogadása, díszpolgári díj átadása, helyi művészeti csoportok műsora (néptánc, modern tánc, mazsorett, break összeállítás), finálé. Esti programok: Padlás című musical műkedvelő előadása az R-Musical Kórus és a Dean Dyer Rockegyüttes prezentálásában (vezényelt: Rimóczi Mónika - a szolnoki Szigligeti Színház korrepetítora), AD stúdió zenekar élő nagykoncertje, tűzijáték és utcabál zárta az aznapi programkat.

Egész nap várta vendégeit A Szent Korona hiteles másolata a Polgármestei Hivatal dísztermében, az Új Néplap fotókiállítása a főtéren felállított sátorban, amely a megye városai után most Jászladányra érkezett, ingyenes ugrálóvár és trambulin, népművészeti kirakodóvásár, "nyitott kézműves műhely", ahol a kovácsmester munkáit csodálhattuk meg s a kisvonat, amely a főtéren utaztatta a "mazsola - korosztályt" s a tájház állandó kiállítása. A Szerkesztőség nevében gratulálunk a látványban, élményben gazdag programhoz.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2009/07/11, szo - 12:30 - 2009/08/11, k - 12:30