Húsz éves Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A Népfőiskolai Társaság 2013. december 15-én az Adventi Kávéház keretében tartotta megalakulása 20. évfordulójának ünnepét a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban.

A közeledő karácsony fényében megállunk a rohanó világban és számvetést készítünk az elmúlt évekről. Felidézzük a legszebb pillanatokat és minden szépséget elraktározunk a lelkünkbe, hogy erőt meríthessünk az elkövetkező időkre. Az ünnep hangulatában másokra figyelünk, s arra gondolunk, mit nyújthatnánk szeretteinknek, a másik embernek, azoknak, akik fontosak a számunkra.

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság 1993. december 20-án jött létre, azzal a céllal, hogy segítse a helyi közösségek létrejöttét, formálódását, segítse az egyéneket tudásuk gyarapításában - népfőiskolai jellegű képzés célja egyfajta igénykeltés, szemléletformálás. Igénykeltés olyan ismeretek iránt, amelyeket az egyén tevékenységében eredményesen tud felhasználni. Pótolta a közművelődés, közoktatás palettáján mutatkozó hiányokat, a térség vidékfejlesztésében szerepet vállalt. Működési területe: közművelődés, kultúra, felnőttképzés. 1998-tól közhasznú majd 2012-től akkreditált felnőttképzési szervezet, 5 akkreditált programmal rendelkezik. Büszkén mondhatjuk ennyi idő elteltével, hogy a tervek, ötletek apránként mind-mind megvalósultak úgy a település szintjén, mint a szervezet életében.
A népfőiskolai Társaság tagjainak száma 153 fő, több éven át tevékeny tagokkal működő műhelyei: Drámapedagógiai Műhely, Kézműves Műhely, Fotóműhely. Csatlakozó tagszervezetünk a Duflex Fotográfiai Stúdió. Munkánkat segítő szervezetek (a teljesség igénye nélkül): Magyar Népfőiskolai Társaság, JNSZ Megyei Népfőiskolai Társaság, SEED Kisvállalkozás Fejlesztő Alapítvány, APURE Európai Vidékfejlesztő Egyetemek Egyesülete, Lakitelek Népfőiskola s említhetnénk még számtalan szervezetet, amelyekkel több éven át együtt dolgoztunk.

A megalakulás óta

Hagyományteremtő céllal számtalan programot szerveztünk, amelyekről rendszeresen tudósítottunk a helyi és térségi médiákban. Csak néhány jelentős program: Erzsébet napi hagyományőrző kézműves kiállítás, vásár és kísérő programjaik (konferenciák, térkép, fotó, festmény kiállítások) 19 alkalommal. Adventi Kávéház 16 alkalommal. Önálló fotókiállítások belföldön és külföldön 10 alkalommal. Szakmai tanulmányutak: hazai pályázati támogatásokból (NCA) 6 alkalommal (125 fő), EU-s forrásokból 5 alkalommal (150 fő), külföldi szakmai tanulmányutak 5 alkalommal (150 fő). A népfőiskola működését az önkormányzat – a többi civil szervezethez hasonlóan – támogatta, e mellett jelentős források bevonására volt lehetőségünk az eredményes pályázatokkal: 50 db hazai pályázat (pl. NCA, NKA, MNT, OFA, Lakitelek Népfőiskola Alapítvány) EU-s pályázatok (2 HEFOP, 3 TÁMOP konstrukciók). Felnőttképzési programok száma több mint 50 alkalom (750 fő).

Ha ültettél egy fát, és írtál egy könyvet, már nem éltél hiába.

Kiadványaink: Bedekovich Füzetek sorozat (5 kiadvány, 200-200 pld), Gyökereink (fotó könyv 2000 pld) Gyökereink képeslap füzet (2000 pld.). Zarándokúton a Jászságban (1600 példányban, két kiadásban) Vállalkozó női fortélyok és praktikák (1000 pld.), Jászsági Civil Kalendárium (500 pld.), Pipafüst – közéleti civil hírmondó (2007-2011), Első lépések Jászfényszarun (projekt bemutató kiadvány, 200 pld), Aromák, ízek, zenészek, írások - Roma antológia (400 pld), kártya naptárak, brosúrák, mappák. Szakmai munkánkról, projektekről a helyi és térségi médiákon kívül prezentációkkal adtunk számot, többek között: Budapesten, Debrecenben, Szolnokon, Jászberényben, Zalaegerszegen, Miskolcon, Balatonszepezden. Volt alkalmunk külföldön is bemutatni a tevékenységünket s a projekteredményeket: Lengyelország, Románia, Szlovákia, Belgium, Reunion sziget, Belgium, Franciaország, Ausztria, Ukrajna.

A családok népfőiskolája

2013-ban Népfőiskolai Társaság hat pályázatot nyert és valósított meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban a „soft elemek” keretében. A projektek tervezése az JIC közvetítő szervezet (Jászfényszaru Ipari Centrum Kft.) útmutatásai alapján történt még 2012-ben s 2013-ban került sor a programok megvalósítására. A tervezett programok a „Szociális városrehabilitáció Jászfényszaru fejlődésért” és a „Jászfényszaru városközpontjának értékmegőrző megújítása városrehabilitációs projekthez” kapcsolódóan kerültek megszervezésre az elkülönített Alvég Programalap és a Városközpont Programalap támogatásával. A projektek témakörei voltak: Párbeszéd a kultúrák között a művészetek eszközével - Fotókiállítás, Cimbalmok csatája, Magyar és cigány kultúra kapcsolata (285 fő). Nyitott Tanoda program mindenkinek - Kerekítő, Játszóház, Kosárfonás, Informatikai képzés, Szülői klub (865 fő). Roma Antológia (műhelymunkák: 300 fő). Hagyomány és kreativitás - Kosárfonás, Varrókuckó (106 fő). A családok jövője, a jövő családja Jászfényszarun - Kerekítő, Játszóház, Informatikai képzés, Fő az Egészség (435 fő); RaFiNe – Jobb agyféltekés rajzolás, Filmművészet - kiállítás, népzenei kulturális programcsomag – Zenei toborzók – Unger Balázs, Boda Gellért; Czifra Együttes, Zagyva Banda (200 fő). A Népfőiskola több mint húsz féle programja, 125 alkalommal került megszervezésre, minden korosztályt külön-külön megszólítva s több mint 2100 fő vett részt a projektekben.

Adventi Kávéház

„S most készüljünk együtt az ünnepre: A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében a jászberényi Palotásy János Zeneiskola karácsonyi hangversenyére kerül sor. A műsor vezetője Tímár Gábor a Palotásy János Zeneiskola igazgatója, fellépnek a Zeneiskola tanulói és tanárai.”

Az advent latin eredetű szó (adventus) megérkezést jelent, és a Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka, a várakozás időszaka. Jó, ha valaki képes várakozni, hiszen lélekben akkor hal meg valaki, ha már senkitől sem vár semmit. Se Istentől, se embertől, se önmagától. Aki ebből a mélységből fel tud emelkedni és az adventi időszakban várakozással várakozik a karácsony örömére, békességére, misztériumára, annak számára ez a várakozás gyógyító erő.

Pilinszky János: A karácsony, a szeretet és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

„Bekapcsolódva a kismama Mária várakozásba: Mária március 25. óta várta újszülöttét. Egy kismama életében az utolsó hetek valódi izgalommal telnek: vajon milyen lesz az arca? Vajon mennyire változtatja meg az életemet? Vajon mennyire hozza össze kis és nagy családomat az újszülött törékenysége? Vajon mennyire vezet engem Istenhez, mennyire közvetíti felém őt? A kismamával együtt várakozva hasonló kérdések bizsergetik a szívünket: vajon milyen lesz ennek a karácsonynak az arca? Mennyire változtatja meg az életemet az Újszülött? Mennyire hozza össze kis és nagy családomat? Mennyire vezet engem ez az ünnep Istenhez?

Jól találta ki a Teremtő, hogy az újszülöttre kilenc hónapot kell várnunk: nincs olyan okos, szerető, felkészült ember, aki egy gyermeket három nap alatt be tudna fogadni, tudná értékelni ennek örömét, és szívesen vállalná a változások kötelességeit. Ehhez hónapok, hetek kellenek. Ha egy emberi újszülöttet nem lehet pár nap alatt befogadni, hogyan meri bárki is azt képzelni, hogy az újszülöttként elénk lépő Krisztust be tudná fogadni pusztán a karácsonyi szertartásokon való részvétellel? Ne ámítsuk magunkat: az ünnep gazdagságát nem lehet befogadni egy, két, három nap alatt, sem én, sem a családom nem tud változni annyit néhány nap alatt, amennyit igazából az Érkezés felkínál… Várakozunk.”

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság áldott, eredményekben gazdag és békés Újesztendőt kíván!

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság
elnöke

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2014/01/10, p - 16:00 - 2014/02/10, h - 16:00