Folytatódnak a vállalkozó női programok Jászfényszarun

2007. szeptember 15-én a Művelődési Ház oktatótermében rendeztük meg a „Vállalkozó nők a vidékért három megye, három régió határán” c. projekt (száma: HEFOP-1.3.1-06/1.-2006-11-0039/2.0) keretében a „Tudnivalók, tanulnivalók, tennivalók vállalkozó nőknek – vállalkozási pénzügyek” témájú tréninget. A képzésben Horváth Anna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány trénere foglalkozott az ár funkcióival, az árképzési alapelvekkel, a fedezeti pont számításával, eredménytervvel, portfolió-elemzéssel, cash-flow tervezéssel. Egyéni, otthoni feladatként a projektrésztvevők azt kapták, hogy írják össze tervezett vállalkozásaik induló költségeit, illetve készítsenek eredménytervet.

2007. szeptember 28-29-én a VNV-projekt résztvevői utolsó tanulmányútjukra indultak. A 38 projektrésztvevő Berettyóújfaluban és környékén töltött el két hasznos napot, mely alatt megismerkedett a kistérség életével, a vállalkozások helyzetével, lehetőségeikkel, problémáikkal. A résztvevők – lényegében a projekt keretein kívül – látogatást tettek Nagyváradon és Jászfényszaru testvértelepülésén, Borson is. Borson egy színvonalasan felszerelt és irányított iskolát (Tamási Áron Általános Iskola, Mezőgazdasági és Ipari Szakközépiskola), valamint a Romániában működő Határmenti Vállalkozási Központ munkáját ismerhették meg.

A borsi iskolát Nagy-Máthé Enikő igazgató, a vállalkozásfejlesztési szervezetet Nagy-Máthé András mutatta be. Itt került sor arra is, hogy Tamus Angéla, Borsányiné Szappanos Rita és Vajk Ödönné projektrésztvevők bemutatták vállalkozásról alkotott elképzeléseiket. Az út eseményeit fényképekkel dokumentáltuk, melyek megtekinthetők a honlapon.

2007. október 6-án a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány trénere, Dr. Laczkó Zsuzsa „Falusi turizmus – mint vállalkozási forma” témában tartott képzést a Petőfi Művelődési Ház oktatótermében. A tréningen bemutatta a falusi turizmus definícióját, fontosabb ismérveit, a falusi vendéglátással szemben támasztott elvárásokat, a piacszegmentálást, főbb célcsoportokat, szolgáltatásokat, a marketing szerepét. Külön kitért a falusi vendéglátás adózási szabályaira, adómentességére. (800.000Ft-ig adott feltételek mellett adómentes, ezen belül a falusi vendégasztal 400.000Ft-ig nem adózik.)

A tevékenység törvényi szabályait a 136/2007 (VI.13.) Kormányrendelet, a falusi lakóház fogalmát a SZJA törvény 3§ 56.pontja, a falusias lakókerület meghatározását az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet rögzíti. Továbbá az alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységet pedig az SZJA törvény 3§ 59. pontja szabályozza. A tréningen elhangzottakról nagyon hasznos tematikát, információs anyagot kaptak a projektrésztvevők.

2007. november 3-án szintén Dr. Laczkó Zsuzsa tartott tréninget a távmunkáról. Bemutatta a távmunka ismérveit, külföldi példákkal illusztrálta a lehetőségeket, ismertette az előnyöket és hátrányokat. A kézhez kapott részletes képzési anyagot a projektrésztvevők otthon is tanulmányozhatják.

2007. november 6-án zajlott le a VNV-projekt szakmai monitoringja. Dávid Andrea, az ESZA Kht. Munkatársa a helyszíni ellenőrzés keretében tájékozódott a projekt előrehaladásáról, időarányos teljesítéséről, a szakmai dokumentáció előírások szerinti meglétéről, a vállalt indikátorok alakulásáról. Látogatási feljegyzésében a szakmai munkáról, a projekt állapotáról pozitív véleményt alkotott.

A tartalom érvényessége: 
2007/11/10, szo - 10:30 - 2007/12/10, h - 10:30