Fenntartható szociális gazdaság

2007. július 17-18-án "Fenntartható szociális gazdaság Kelet-Közép-Európában" címmel két napos, nemzetközi projektvásárral egybekötött konferencia valósult meg Budapesten. Több mint 150 résztvevővel zajlott le az OFA-ROP Hálózat rendezvénye, fókuszában a fenntartható szociális gazdaság témájával. Hazai és nemzetközi előadók és projekt megvalósítók közreműködésével a szociális gazdaság fenntarthatóságának témakörét járta körül a két napos rendezvény.

A konferenciát Dr. Székely Judit, foglalkoztatási és képzési szakállamtitkár nyitotta meg köszöntő beszédével, majd Vértes János, az OFA kuratóriumának elnöke és Peter Tatarko, az OECD LEED program trentoi központjának koordinátora is köszöntötte a résztvevőket.

Az első napon az elméleteket felvázoló és a külföldi és hazai gyakorlatokat bemutató előadások voltak túlsúlyban. Délelőtt Sue Bird az Európai Bizottság helyi foglalkoztatási fejlesztésekkel kapcsolatos terveit, Tom Bevers a Belga szolgáltatási utalvány rendszerét, Peter Tatarko az OECD LEED program munkáját mutatta be. Délután Henri Malosse tartott beszédet, majd Bullain Nilda, az Európai Nonprofit Jogi Központ Kht. munkatársa számolt be az unióhoz újonnan csatlakozott országok szociális vállalkozásokkal kapcsolatos tapasztalatairól. Később Jaroslava St'astná a csehországi, Soltész Anikó a magyar szociális gazdasággal kapcsolatos kezdeményezések tapasztalatait foglalta össze. Kísérő programként már ezen a napon megtekinthetőek voltak egy olasz és tizenöt magyar szociális gazdaság projekt termékei.

A második napon a kiállításon résztvevő, szociális gazdaság keretein belül működő projektek és szervezetek mutatták be tevékenységüket. A résztvevőknek lehetősége nyílt a megismert projektek közül a legjobb projekt, a legjobb projekt bemutató előadás és a legeredetibb termék kategóriákban szavazni. Ennek alapján

  • a legjobb projekt az Oszkói Hegypásztor Kör, Pannon Helyi Termék Klaszter projektje lett,
  • a legjobb projekt bemutató előadásnak járó díjat a Tiszaadonyi Polgármesteri Hivatal "kecskesajtos" projektbemutatót tartó, Lakatos József kapta, míg
  • a legeredetibb termék díját a Rátkay Sándor Közhasznú Alapítvány által készített szegedi papucsnak ítélték.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem két hallgatójának segítségével a legjobban formatervezett termék különdíját szintén a Pannon Helyi Termék Klaszter kapta meg. A szervezők által odaítélt esélyegyenlőségi különdíjat a csömöri, Összefogás Ipari Szövetkezet vehette át. A dijkiosztás végén megszületett egy "civil a civilnek felajánlás", melynek keretében a Dél-Zalai Civil Fórum Egyesület nevében Gyertyánági Endre hőlégballonozást ajánlott fel a dombóvári Reménység Napközi Otthon számára. A terület gyakorlatorientált megközelítése minden résztvevő tetszését elnyerte.

(A cikk eredeti változata a www.szocialisgazdasag.hu weboldalon olvasható.)

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2007/08/07, k - 11:00 - 2007/09/08, szo - 11:00