Dósai Napok (július 3-5.)

Jászdózsa Önkormányzata 2009 július 3-5. között rendezte meg a XV.Dósai Napokat. A XIX.sz. elején épült Tarna hídja szépséges látványa készteti megállásra a betérő vendéget, majd a Jászsági Társulás munkatársai láttak el kellő információs anyaggal bennünket - az érdeklődő vendégek pedig keresték s kérték a Pipafüstöt. A következő lépésnél pedig megkóstolhattuk a "Jászok Kincse" dósai artézi kút üdítő (jelentős jodid tartalmú) vizét s megtudhattuk, hogy a 221 méteres mélyfúrású, vörösréz béléscsöveskút egyedülálló hazai műszaki szakmatörténeti emlék, rusztikus kifolyójával idegenforgalmi nevezetesség. Neve védelem alatt áll s 2003-ban elismert természetes ásványvízzé minősítették.

A kellemes ligetes téren, az árnyat adó fák alatt kézműves foglalkozásra invitálták kicsiket és nagyokat a Kerek Udvar Kézművestár művészei, akiket régi ismerősként köszönthettünk, hiszen "projekt résztvevőként", kiállítóként többször is láthattuk már munkájukat Jászfényszarun is. Nem maradhattunk itt sem sokáig, mert ínycsiklandozó illatok csábítottak tovább a templom mögötti árnyas térre. Itt került megrendezésre a "Jászsági népiétel Főzőverseny Bollok Feri emlékére". A párolgó ételek illata, a vidám citeramuzsika, az ízléses terítés, a hagyományos módon készített kürtőskalács-sütés látványa az emberek kedvessége, nyitottsága magával ragadó volt. Déli 12 órát ütött a templom harangja, amikor útjára indult a bíráló bizottság. Megtudtuk, hogy 26 csapat nevezett a színvonalas vetélkedőre. A zsűri mellé szegődve láttuk, hogy igényes nevező lapokat töltöttek ki a versenyző csapatok: csapatnév, a szakács neve, étel megnevezése és készítésének leírása, hozzávalók és a kötődő érdekességek stb. A bizottság elnöke természetesen alaposan ki is faggatta a csapat "főszakácsát". Mi is így lehettünk tanúi a pandúrgulyás készítés fortélyainak (a Pipafüst III. évfolyam, 5. számában részletesen mi is közöltük a történetet, receptet).

A bíráló bizottság elnöke a szolnoki Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyás Fesztivál Egyesület elnöke, Benke Laci bácsival a Magyar Gasztronómiai Fesztivál Szövetségének társelnöke, a Magyar Hagyományőrző Világszövetség elnökségének tagja, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagy bronz keresztjének kitüntetettje, a Csányi Konyha vezetője, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat éttermében és büféjében. Csányi úr hazánk konyhai kultúrájáról, a magyar étkekről így nyilatkozott: - A magyar konyha fő jellegzetessége a pörkölt, és a világ bennünket erről ismer. Megvan a sajátos magyar íz világunk. A Kárpát-medence – jelenlegi – határon kívüli magyarjai még tudják, mi a paprikás, mi a gulyás és mi a pörkölt, a globalizálódott anyaországban már kevesebb háziasszony van tisztában a különbségekkel. Amikor a hagymát feltesszük fonnyasztani és arra rátesszük a húst, akkor paprikást főzünk. Amikor a hússal kezdünk, egy kicsit megpörköljük és utána tesszük rá a már fonnyasztott hagymát, akkor pörköltet készítünk. Ha gulyásról beszélünk, akkor a bográcsba, vagy edénybe mindent beleteszünk, szép lassan összefőzzük, majd a végén adjuk hozzá a burgonyát, vagy tésztát, ki, hogyan szereti. Ez a hármas főzési technika jellemző a magyarságra.

A Dósai Alkotó Tábor kiállítása, ikon kiállítás, fotókiállítás, művészeti csoportok fellépése, a változatos nyáresti muzsika s a rendezvény központi, szép helyszíne elismerésre méltó - gratulálunk!

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2009/07/11, szo - 12:30 - 2009/08/11, k - 12:30