10 év - A Jászfényszarui Drámapedagógiai Műhely táborairól

Városunkban Kovács Andrásné Életmű-díjas Drámapedagógus, a Magyar Kultúra Lovagja, Németh László-díjas pedagógus munkásságának köszönhetően több évtizedes hagyománya van a drámapedagógiai módszer alkalmazásának. Műhelyünk tagjai saját gyermekközösségeikben folyamatosan alkalmazzák ezt a módszert. Művészeti alapiskolában, osztályközösségekben, hitoktatásban, gyermekvédelmi, mentálhigiénés programokon. Kezdetben e csoportokból, az iskola tanulóiból és visszatérő középiskolásainkból jelentkező gyermekek részére, az elmúlt évtől pedig kistérségünkben, a környező településeken is meghirdetve szervezzük hagyományos, alkotó, tematikus, drámajátékon alapuló komplex művészeti táborunkat.

Eddigi táboraink

1998-tól rendezünk „Mesetábort”, "Regetábort", "Fantáziatábort".
Cserépváralján a népmesék világában éltünk, Szanticskán még mindig a mese világában, a helyszínhez méltóan / l9 házból álló aprócska falu / a régi falusi életkörülményekben elmerülve éltük mindennapjainkat. Nagyszüleink korabeli mesterségekkel ismerkedtünk /vályogvetés, fafaragás, kovácsolás, gyertyamártás, ólomöntés, suszterkedés, szövés, fonás, stb.../ és családokat alakítva teremtettük meg a játéklehetőségek alapjait /családnevek, egyedi szokások, családon belüli szerepek, faluközösségen belüli szerepek kialakítása../. Jászsági népzenét hallgattunk, népdalokat tanultunk
2000. évben a millennium jegyében és gyermekeink korához igazodva már regetáborba invitáltuk a résztvevőket a bakonyi Kisgyónra. A magyar nép nagy sorsfordulóját éltük meg a X. században. Szent István koronázásával zártuk a 8 napot. A gyermekek megismerkedtek az akkori magyar nép hétköznapjaival, hitvilágával, ünnepeivel.
2001-ben a gyermekek részére könnyedebb, számunkra azonban nehezebb fantáziatáborban voltunk a Bükkben, Nagyvisnyón. Időutazás Mamutföldre címmel a késő őskor világában éltünk 8 napig.
2002-ben Salgóbányán a reneszánsz világába látogattunk Lovagkalandok Mátyás király korában címmel. Komplex művészeti táborunkban a kor mindennapi életét élve, szokásait, zenéjét, táncait, törvényeit ízlelgettük.
2003-ban Őrségi „népítő” tábort szerveztünk Ispánkon. A leány-legény kapcsolathoz fűződő régi falusi népszokásokat elevenítettünk fel, ismerkedtünk a babonák és népi hiedelmek világával. Az utolsó napon igazi falusi lakodalmast játszottunk el, ahol 9 pár fogadott egymásnak örök barátságot a település polgármestere közreműködésével.
2004-ben Lét a tét – öko kalandozások Kemencén címmel a szakértői dráma vizeire evezve egy nehezebb, de annál égetőbb témát, a környezetvédelmet választottuk. Fantáziatáborunk keretjátékát a katasztrófa sújtotta Föld egy még természetileg épen maradt helyére szervezett konferencia, tudóstalálkozó adta. Ide meghívást kaptak azon kiválasztottak, akik képesek megfejteni létünk fennmaradásának titkát. Az élményt nyújtó programok: a reklám, anti-reklám pályázatok, a „Le nem bomló divatbemutató”, a mini-labor kísérletek, a textil-táska festés, a natúr-kozmetikai délután, az öko-túrák, az önálló kutatások, a „bizottsági” és „szekcióülések”, az ügyességi vetélkedő segítettek elmélyedni a témában. A „konferencia” alatt elsajátított tudást, megoldási lehetőségeket, („Mit tehetek én?”) mindenki tovább vitte saját „hazájába”.
2005-ben Bohémek a Mecsekben címmel a vándorszínészek életébe pillantottunk be. 5 kiscsoportban 5 különböző témát, irodalmi művet dolgoztunk fel, melyet a végén saját készítésű díszlettel, jelmezzel be is mutattunk. Közben pedig éltük a vándorszínészek bohém életét a casinóban, a színészpróbákon, a vándorlásokon. Éjszakai túrán játékos keretben a komplex dráma segítségével tanultuk az egymásért történő felelősségvállalás nehéz „mesterségét”. Egyéni bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk a Pódiumon. Végül a Bohém Oszkár Díjkiosztó Gálán jutalmaztuk az elkészült produkciókat és egyéni teljesítményeket.
2006-ban Western –tábor, avagy „Vadnyugati kalandok Keleten” címmelmegrendezett táborunkban a 100 évvel ezelőtti vadnyugatvilágában telepesekként 6 kiscsoportban egy észak-amerikai kisváros életével ismerkedtünk. Megjelentek az aranylázban égő bányászok, csakúgy, mint a farmerkedésből élő telepesek, az ügyeskedő kalandorok, a vadászok és az uralkodni akaró, vagyonra vágyó, semmilyen eszköztől vissza nem riadó bányatulajdonosok. Születtek igazi hősök, az igazságért és gyengébbekért kiálló bátor emberek, és üldöztük a törvényen kívülieket, a rablókat. A kampányt követő minden esti seriff választás jó alkalom volt a demokrácia gyakorlatának elsajátítására. Mozgalom indult a nők választhatóságáért is. A táborban céljaink megvalósításához segítségül hívtuk a manuális foglalkozásokat (erszény, szerencsefa, saját és csoportos jelképek, szimbólumok, terepasztal készítése, „tetoválás”, stb.), és a vadnyugat életét felvillantó egyéb programokat. A tábor élményszerűbbé tételét segítették a múzeumlátogatások, a természetjárás, a „Marhavásár” ügyességi és sport vetélkedője, strandolás, a sárospataki városnézés, és Pálháza környékén tett kirándulások, a „Ki mit tud” egyéni és csoportos bemutatkozási lehetősége a Saloon-béli mulatságokban, a tábortüzek, közös daltanulás, éneklés, a country filmklub és táncház.
2007-ben Indiánok Felsőörsön- „Uff velünk a Balatonban”   című táborban 85 fővel az Észak-amerikaiindiánok világában élve megismerkedtünk kultúrájukkal, táncukkal, zenéjükkel, életmódjukkal. A játékos Indián-esten hiteles előadók is segítségünkre voltak ebben. A drámajátékos foglakozásokon (indián legendák, hitvilág, válsághelyzetek kezelése, másság, tolerancia, stb témákban) túl manuális foglalkozásokat (bőrözés, gyöngyfűzés, indián baba készítése, indiánfonatok, csomózási technikák elsajátítása, gasztronómiai jellegzetességek elkészítése); természetjárást (gyógynövényismeret, nyomolvasás, tájékozódás…), gyalogtúrákat (a Csevi-hegyi kilátóhoz, Alsóörsre), sportot ( íjazás, tomahawk dobás, indián népi ügyességi játékok, próbák, kajak és úszó verseny…), strandolást, hajózást, vetélkedőket, indián filmklubot szerveztünk. Megtekintettük Veszprém, Nagyvázsony, Tihany nevezetességeit. 
2008-ban Rejtelmek, ha zengenek… címmel a Zala megyei Egerváron a művészetek fontosságát, mindennapi létünkbe való beágyazódását igyekeztünk tudatosítani. A Reneszánsz évében keretjátékunkban Mátyás korába invitáltuk a 84 fő résztvevőt. Célunk az volt, hogy mindenki találjon olyan művészeti ágat, amelyben másoknak bemutathatót alkosson. Így voltak verselőink, műfordítóink, énekeseink, zenészeink, táncosaink, rajzolóink, különböző technikákat felvonultató képzőművészeink, színészeink, akik tudásukat a király fogadásakor megmutatták. Gazdag kulturális (Keszthelyi és balatonedericsi múzeumok, Szigligeti vár…) és természetvédelmi programmal (Kisbalatoni túra szakvezetéssel, egervári vadles és túrák) inspiráltuk a múzsák vezetésével apródjainkat. Természetesen most sem maradhattak el a közös éneklések, tábortűz, strandolás, akadályverseny.
Eddigi táboraink témájából adódóan látható, hogy a résztvevők ismereteket szereztek egy-egy történelmi kor mindennapjairól, dilemmáiról, történelmi helyzetekről. Megélhettek – koruknak megfelelően néha mesei körítéssel - konfliktushelyzeteket és azok megoldását. Mindehhez segítségül hívtuk a drámajáték módszerét, a képző- és iparművészeti foglakozásokat, régi mesterségek tanulását, a múzeumlátogatásokat, természetjárást, sportos tevékenységeket, a kor elsajátítható zenei és táncos anyagát, az aktuális szertartásokat és ünnepeket, melyekről képekkel illusztrálva részletesebben, a www.jaszfenyszaru.hu honlapon is olvashatnak.
Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2012/05/25, p - 18:15 - 2012/06/25, h - 18:15